Interessant:

Android 4.0 Ice Cream Sandwich: details

achtergrond 20 oktober 2011 om 12:05

Android 4.0 Ice Cream Sandwich is de nieuwste versie van Android, voor tablets en smartphones. PortableGear zet de mogelijkheden ervan voor je op een rij.

Android 4.0: multi-platform

Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) is een multi-platform besturingssysteem, dat zowel bedoeld is voor smartphones als tablets. Google hoopt daarmee op termijn een einde te maken aan de verschillende (en daardoor onoverzichtelijke) Android-versies, zoals die momenteel bestaan met Android 2.3 Gingerbread voor smartphones en Android 3.x Honeycomb voor tablets.

Vernieuwde interface & multitasking via Recent Apps

De interface van Android 4.0 is vernieuwd en ziet er moderner uit, met fraaiere animaties en een nieuw lettertype. Snelle bediening is mogelijk via de virtuele toetsen in de systeembalk: Home, Back en Recent Apps. Net als in Android Honeycomb vind je onder Recent Apps de draaiende applicaties, waartussen je eenvoudig kan wisselen. Nieuw zijn homescreen-mappen waarin je eenvoudig via drag'n'drop je apps of andere gewenste shortcuts (zoals contacten) kan sorteren. Inkomende oproepen kan je in Android 4.0 snel beantwoorden met een sms'je, zonder dat je de telefoon hoeft op te nemen of te unlocken. Op het scherm waarop je de oproep ziet, selecteer je simpelweg een gepast sms-antwoord: deze wordt meteen verzonden en de oproep wordt beëindigd.

Android 4.0: Recent Apps & onbegrensde voice-input
Android 4.0: Recent Apps & onbegrensde voice-input

Verbeterde spellingscontrole & voice-input

De spellingscontrole in Android 4.0 is vereenvoudigd: dankzij een verbeterde technologie krijg je eerder verbeteringen en woordsuggesties door. Ook is er een spelchecker die, net als in Word, fout gespelde woorden onderstreept: tevens worden er alternatieve woorden gesuggereerd die je via één klik invoegt of in je woordenboek opneemt. Verder is er een krachtigere voice-input mogelijkheid, waarmee je tekstberichten kan inspreken. Bijzonder is dat er geen limiet aan de inspreektijd zit.

Camerafunctionaliteiten: vernieuwde gallerij & activatie vanuit lockscreen

De camera-toepassing in Android 4.0 kent veel geavanceerde mogelijkheden met een continu-focus, 'zero shutter lag exposure' (vrijwel geen sluitertijd) en gestabiliseerde (digitale) zoom. Foto's zijn in volledige videoresolutie te maken, simpelweg door het scherm aan te raken als je een HD-video opneemt. Gezichtsherkenning is standaard, evenals een single-motion panorama modus. Met de laatste optie kan je ook verschillende afbeeldingen achter elkaar maken en samenvoegen tot één panorama-foto. Verder is het design van de fotogalerij vernieuwd en er is er een uitgebreidere foto-editor in de gallerij opgenomen. De camera is (net als het notificatie-venster) nu direct vanuit een lockscreen te activeren.

Android 4.0: vernieuwde fotogallerij
Android 4.0: vernieuwde fotogallerij

Sociale netwerken: People app

In Android 4.0 wordt al je persoonlijke informatie overzichtelijk opgeslagen in een nieuw "Me" profiel. Nieuw is ook de People app, waarmee je direct toegang hebt tot alle informatie (adres, telefoonnummer en updates van sociale netwerken als Google+ en Twitter) van een contactpersoon. De Calendar app heeft een update gekregen waardoor het eenvoudiger is al je agenda's samen te voegen. De vernieuwde visual voicemail-functionaliteit (in de Phone app) integreert inkomende oproepen, voice-transcripties en audiofiles. Leuk is verder Live Effects: met deze optie in de Camera app kan je bijzondere effecten toevoegen aan video's. Dit is ook mogelijk tijdens videochatten via Google Talk video chat: je kan dan bijvoorbeeld de achtergrond aanpassen. Melige gebruikers kunnen hun gezicht vervormen tijdens het chatten met de 'Silly Faces'-mogelijkheid in deze toepassing.

Android 4.0: verbeterde browser
Android 4.0: verbeterde browser

Android Beam & Face Unlock

Android 4.0 biedt ondersteuning voor WiFi-Direct en NFC. Dankzij NFC is via Android Beam snel data met anderen uit te wisselen, simpelweg door twee (NFC)-smartphones tegen elkaar aan te houden. Uniek is de Face Unlock-technologie, die het mogelijk maakt om je toestel middels gezichtsherkenning te beveiligen en te unlocken.

Internet, de cloud en de datameter

De browser in Android 4.0 is verbeterd: je kan nu instellen of je de mobiele editie of de PC-editie van een website te zien krijgt. Als je veel moet lezen, kan je een site offline opslaan om deze later rustig te bekijken. Bookmarks in Google Chrome op je PC of Mac zijn nog altijd eenvoudig te synchroniseren met de ingebouwde Android Browser. Een nieuwe 'explore-by-touch' modus zorgt er dankzij audio-feedback voor dat ook visueel gehandicapten Android 4.0 kunnen bedienen. Binnenkomende mailtjes zijn snel te beantwoorden met de ingebouwde 'quick response'-functie. Een handige nieuwe toepassing is de datameter, die voor je bijhoudt hoeveel MB je verbruikt. Je kan zelf instellen bij hoeveel dataverbruik je een waarschuwing wil krijgen, om hoge kosten buiten je databundel te voorkomen.

Android 4.0: datameter helpt hoge datakosten voorkomen
Android 4.0: datameter helpt hoge datakosten voorkomen

Android 4.0 smartphones

De eerste smartphone die standaard wordt geleverd met Android 4.0 Ice Cream Sandwich is de Samsung Galaxy Nexus. Meerdere Android 4.0-smartphones en Android 4.0-updates voor huidige Android-smartphones worden op termijn uitgerold.

Samsung Galaxy Nexus
Samsung Galaxy Nexus

Android Developers


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws