Interessant:

Top 5 verwachte toestellen voor 2012

achtergrond 3 januari 2012 om 10:52

Welke smartphones en tablets verwachten we in 2012? PortableGear zet de vijf verwachte top-modellen (Samsung Galaxy S3(D), iPhone 5, iPad 3, Nokia Lumia 900, BlackBerry London) voor 2012 op een rij.

Na het overweldigende succes van de Samsung Galaxy S2 in 2011, is het niet verrassend dat Samsung een opvolger in de planning heeft staan. Volgens de geruchten wordt de Samsung Galaxy S3 al vroeg in 2012 geintroduceerd en zal het toestel beschikken over een dual-core of een quad-core processor, Android 4.0 Ice Cream en Samsungs TouchWiz 5.0-interface. Volgens andere geruchten gaat Samsung met het derde Galaxy S-model op de 3D-toer en kunnen we een Samsung Galaxy S3D tegemoet zien. Samsung heeft uiteraard officieel nog niets over een derde Galaxy S-model naar buiten gebracht.

Onze inschatting: 90% - wordt waarschijnlijk aangekondigd tijdens het Mobile World Congress in februari 2012 in Barcelona, wij verwachten uiteindelijk geen 3D-display. 3D is immers een dure grap en de LG Optimus 3D was ook geen succes.

Samsung Galaxy 3D (concept)
Samsung Galaxy 3D (concept)

Velen hadden in 2011 al de iPhone 5 verwacht, maar tot teleurstelling van veel gebruikers introduceerde Apple in oktober slechts de iPhone 4S. Het toestel was technisch beter dan de iPhone 4, maar het design bleef precies hetzelfde. Mogelijk kunnen we in 2012 dan wel de iPhone 5 verwachten. Als we de geruchten mogen geloven krijgt het toestel een aluminium backcover, een 4-inch display en NFC-ondersteuning. Het zou de eerste grote Apple-introductie in het post-Steve Jobs worden, dus Apple zal alles op alles zetten om een perfect product op de markt te zetten.

Onze inschatting: 99% - Apple moet weer een echt nieuw model iPhone op de markt brengen en dus lijkt de komst van de iPhone 5 zo goed als zeker. Komt waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2012.

iPhone 5 (concept)
iPhone 5 (concept)

Naast de iPhone 5 komt Apple in 2012 waarschijnlijk ook met een opvolger van de iPad 2, onder de weinig verrassende naam iPad 3 (hoewel iPad 2S ook niet onwaarschijnlijk lijkt, gezien Apple's eerdere iPhone-naamgeving). De iPad 3 is waarschijnlijker dunner dan de iPad 2 en zal ook een hogere resolutie display hebben. Daarnaast staat volgens de geruchten ook een kleinere iPad mini in de planning. Apple heeft tot op heden uiteraard goed alle informatie over de iPad 3 geheim gehouden.

Onze inschatting: 99% - Apple wil uiteraard graad leider blijven in het tabletsegment en een nieuwe iPad is daarbij belangrijk. De komst van de iPad 3 lijkt dus onvermijdelijk; waarschijnlijk wordt dit model al begin 2012 (nog voor de iPhone 5) aangekondigd. De iPad mini is een twijfelgeval.

iPad 3 (concept)
iPad 3 (concept)

Met de Nokia Lumia 800 met het Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem had Nokia in 2012 eindelijk weer een hoogwaardige en succesvolle smartphone. Op internet doken in 2011 alweer geruchten over een opvolger van de Lumia 800: de Nokia Lumia 900 (ook bekend onder de codenamen 'Ace' en 'Campagne'). Veel is er over dit toestel nog niet bekend, behalve dat het waarschijnlijk draait op Windows Phone Tango, een nieuwe (nog officieel te verschijnen) versie van Windows Phone 7. Overigens verwachten we in 2012 ook nog een Windows 8-tablet van Nokia.

Onze inschatting: 35% - Het is nog even afwachten voor Nokia of de Lumia 800 ook aanslaat bij een groot publiek en de strijd met iOS en Android daadwerkelijk aan kan. Het blijft dan ook nog een verrassing wanneer de Lumia 900 en Windows Phone Tango daadwerkelijk op de markt komen.

Naschrift: de Nokia Lumia 900 werd in januari 2012 aangekondigd in de VS door de Amerikaanse operator AT&T. Over een Europese release werd toen nog niets bekend.

Nokia Lumia 900 (concept)
Nokia Lumia 900 (concept)

BlackBerry voegt in 2012 zijn BlackBerry OS 7-besturingssysteem samen met het QNX-besturingssysteem (bekend van de BlackBerry PlayBook-tablet) tot BlackBerry 10 (eerder bekend als BBX OS). Het eerste toestel dat hierop draait, is waarschijnlijk de BlackBerry London of BlackBerry Colt (codenamen). Het toestel heeft volgens de geruchten hetzelfde vierkante design als de BlackBerry Porsche Design P'9981, maar dan met een volledig touchscreen. Tevens zou een 8-megapixel camera aanwezig zijn. De BlackBerry London / Colt wordt pas eind 2012 verwacht - BlackBerry CEO Mike Lazaridis heeft officieel laten weten dat we niet eerder BlackBerry 10-toestellen hoeven te verwachten.

Onze inschatting: 45% - BlackBerry heeft het moeilijk om de smartphone-concurrentie bij te benen en verkeert in zwaar weer. Een nieuw toestel en een nieuw besturingssysteem zijn daarom noodzakelijk, maar het is maar de vraag of Canadese BlackBerry-fabrikant RIM de verwachtingen kan waarmaken.

BlackBerry London (concept) (via The Verge)
BlackBerry London (concept) (via The Verge)

(afbeelding via The Verge)

portablegear.nl