Interessant:

iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S3

achtergrond 22 september 2012 om 11:13

De Samsung Galaxy S3 en iPhone 5 zijn de twee populairste smartphones van 2012. PortableGear vergelijkt de specificaties.

Display

De iPhone 5 (1136 x 640 pixels) en de Samsung Galaxy S3 (1280 x 720 pixels) maken respectievelijk gebruik van de Retina IPS- en de Super AMOLED-technologie, waardoor beide schermen bijzonder helder zijn. Toch is het display van de Galaxy S3 net iets helderder. Daarnaast is het scherm van Samsungs toestel met 4,8-inch ook een stuk groter dan de 4-inch iPhone 5.

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S3 draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich (een update naar Android 4.1 Jelly Bean volgt) en maakt gebruik van de gebruiksvriendelijke TouchWiz UX-interface. De iPhone 5 komt met het nieuwe iOS 6. Beide systemen bieden hun eigen browser met Google's Chrome (vanaf Android 4.1) en Apple's Safari (iOS). Ook vind je voor allebei de besturingssysteem veel apps in de iTunes App Store (iOS) en de Google Play Store (Android), maar Apple is qua app-aanbod nog altijd koploper. Toch staat Android inmiddels bijna gelijk. Welk systeem het beste is, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Android kan je meer naar eigen smaak personaliseren; iOS is iets toegankelijker voor beginnende smartphone-gebruikers.

Processor

De iPhone 5 heeft een 1GHz dual-core Apple A6-processor; de Samsung Galaxy S3 is voorzien van een 1,4GHz quad-core Samsung Exynos 4-chip. In theorie zou dit moeten betekenen dat de Galaxy S3 krachtigere prestaties kan leveren. Volgens benchmarks zijn de prestaties echter bijna gelijk en verslaat de iPhone 5 de Galaxy S3 soms zelfs.

Geheugen

De iPhone 5 is verkrijgbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen is niet uitbreidbaar. Wel krijg je gratis onbeperkt 5GB online opslaggeheugen op Apple's iCloud-service (mits je je inschrijft). De Samsung Galaxy S3 is beschikbaar met 16GB of 32GB geheugen. Dit geheugen kan je uitbreiden middels microSD (met maximaal 64GB). Daarnaast krijg je op de Galaxy S3 gratis 2 jaar 50GB online opslagruimte op Dropbox.

Camera

Zowel de Samsung Galaxy S3 als de iPhone 5 zijn voorzien van een 8-megapixel camera met een LED-flitser, gezichtsherkenning en een 1080p Full HD-videorecorder. Ook de frontcamera's verschillen qua basisspecificaties niet veel: de Galaxy S3 heeft een 2,1-megapixel frontcamera met een 720p-videorecorder en de iPhone 5 een 1,9-megapixel frontcamera met een 720p-videorecorder. Toch wint de Galaxy S3 van de iPhone 5, omdat het toestel over geavanceerde cameratoepassingen beschikt. Denk hierbij aan functies als 'Burst shot'-functie (schiet met een druk op de knop maximaal twintig foto's achter elkaar) en 'Best photo' (selecteert automatisch het beste beeld uit een reeks van acht foto's). De iPhone 5 heeft meer traditionele functies, zoals een Panorama-modus (overigens ook aanwezig op Galaxy S3). Met beide smartphones kan je een foto maken terwijl je een video opneemt.

Connectiviteit

Uiteraard ondersteunen zowel de Samsung Galaxy S3 als de iPhone 5 alle bekende high-end smartphone connectiviteitsmogelijkheden zoals 3G/HSDPA, WiFi en Bluetooth 4.0. De iPhone 5 ondersteunt standaard in alle landen 4G/LTE. De Galaxy S3 ondersteunt alleen in geselecteerde martken 4G/LTE. In Nederland hebben we weinig aan 4G-support, omdat dit netwerk in ons land (vooralsnog) niet ondersteund wordt. De belangrijkste extra van de Galaxy S3 ten opzichte van de iPhone 5 is NFC-ondersteuning. Daarmee kan je snel data uitwisselen met andere Android-NFC-smartphones, simpelweg door de toestellen tegen elkaar aan te houden. Apple wil vooralsnog geen toestellen met NFC uitbrengen, omdat het huiverig is een externe technologie (waar het minder controle over heeft) op haar toestellen te gebruiken. 

Connector

De Samsung Galaxy S3 heeft een standaard microUSB-connector, waarmee het toestel eenvoudig aan je PC of oplader is te koppelen. De iPhone 5 heeft een nieuwe zogenaamde "Lightning"-connector, die kleiner is dan de 30-pin-connector van de voorgaande iPhones. Wel zijn er een "Lightning-to-30-pin-connector" en een "Lightning-to-microUSB"-adapter (de laatste is verplicht vanwege Europese regels) beschikbaar, maar deze moet je beide los voor een meerprijs aanschaffen. Waarschijnlijk komen er op korte termijn wel meer accessoires voor de iPhone 5 beschikbaar.

SIM-kaart

De Samsung Galaxy S3 maakt gebruik van een microSIM-kaart. De iPhone 5 is de eerste smartphone met de nieuwe nanoSIM-standaard. Waarschijnlijk wordt nanoSIM in de nabije toekomst de standaard voor alle smartphones. Op zich maakt het niet veel uit, al is het lastig dat je niet meer je oude (microSIM)-kaart direct in je nieuwe nanoSIM-smartphone kan gebruiken.

Conclusie

De Samsung Galaxy S3 overtreft de iPhone 5 qua processor, geheugen, camerafunctionaliteiten, en connector. Ook is het display groter en iets scherper. Zaken als NFC-support, uitbreidbaar microSD-geheugen en een reguliere microUSB-aansluiting ontbreken op de iPhone 5. Welk toestel je voorkeur heeft, hangt ook af van aan welk besturingssysteem je de voorkeur geeft. Android is meer naar smaak te customizen; iOS is toegankelijker (vooral voor beginnende gebruikers). Daartegen zijn er voor iOS meer apps beschikbaar, al komt het app-aanbod voor Android snel dichterbij. Ook komen er voor de iPhone 5 waarschijnlijk op korte termijn meer accessoires beschikbaar. Beide zijn zeer complete smartphones, maar de Galaxy S3 biedt met Android een vele malen meer open systeem dan de iPhone 5. 

Samsung Galaxy S3 vs. iPhone 5
Samsung Galaxy S3 vs. iPhone 5

portablegear.nl