Interessant:

HTC One X vs. Samsung Galaxy S3

achtergrond 27 mei 2012 om 09:27

De HTC One X en de Samsung Galaxy S3 zijn de geavanceerdste Android 4.0-smartphones van het moment. PortableGear vergelijkt de specificaties.

De HTC One X en de Samsung Galaxy S3 zijn op dit moment de meest geavanceerdste Android 4.0-smartphones van 2012. PortableGear vergelijkt de specificaties van beide toestellen op het gebied van display, besturingssysteem, processor, geheugen, camera, connectiviteit, simkaart en bijzondere functionaliteiten.

 (*) hoewel beide toestellen een quad-core processor hebben, blijkt uit benchmarktests dat de Galaxy S3 toch krachtiger is dan de One X.

Display

De Samsung Galaxy S3 heeft een display van 4,8-inch en is daarmee net iets groter dan de 4,7-inch HTC One X; diagonaal gemeten scheelt dit slechts 2,54 millimeter. Beide schermen hebben een HD-resolutie van 720 x 1280 pixels en voor allebei de toestellen is een zeer heldere schermtechnologie gebruikt. De Galaxy S3 is voorzien van een SuperAMOLED-display en de HTC One X beschikt over een SuperLCD2 IPS-display. Beide schermen zijn goed te zien in zonlicht. Daarnaast is op beide toestellen gebruik gemaakt van het krasbestendige Gorilla Glass 2. Al met al is het een gelijkspel: zowel het display van de One X als van de Galaxy S3 is uitstekend.

Besturingssysteem

De HTC One X en de Samsung Galaxy S3 worden allebei standaard geleverd met Google's Android 4.0 Ice Cream Sandwich-besturingssysteem. Dat betekent dat je meteen de beschikking krijgt over allerlei bekende Google-toepassingen (zoals YouTube, Google Talk, Gmail). Daarnaast vind je in Android 4.0 de People App voor een snel overzicht, inclusief sociale netwerk-updates, van een contactpersoon. Zowel HTC als Samsung hebben een eigen interfaceschil over Android 4.0 heengelegd: op de One X is dat HTC Sense 4, op de Galaxy S3 is dat TouchWiz 5.0. Deze interfaces komen de gebruiksvriendelijkheid flink ten goede. Opmerkelijk aan de HTC Sense 4-interface is de zeer verre integratie met Dropbox. Het besturingssysteem van de toestellen is echter hetzelfde en de interfaces zijn vergelijkbaar, waardoor ook hier een gelijkspel uit de bus komt.

Processor

De Samsung Galaxy S3 en de HTC One X zijn de eerste smartphones met een quad-core processor. HTC maakt hiervoor gebruik van een NVIDIA Tegra 3-processor (1,5GHz), Samsung heeft de Galaxy S3 voorzien van de eigen nieuwe Samsung Exynos 4212 Quad-processor (met een ARM Cortex A9-architectuur) (1,4GHz). Dankzij de quad-core chip leveren beide smartphones snelle prestaties en multitasking, dus ook hier scoren zij een gelijkspel. Naschrift: Ondanks dat beide toestellen een quad-core chip hebben, blijkt uit benchmarktests toch dat de Galaxy S3 krachtigere prestaties biedt.

Geheugen

Op het gebied van geheugen scoort de Samsung Galaxy S3 duidelijk beter dan de HTC One X. De Galaxy S3 is verkrijgbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen en is het geheugen uitbreidbaar via microSD. De HTC One X is alleen verkrijgbaar met 32GB geheugen, dat verder niet uitbreidbaar is: het toestel heeft geen microSD-kaartslot. Daarnaast krijg je bij de Galaxy S3 twee jaar lang gratis 50GB geheugen in de Dropbox-cloudservice; bij de One X kan je eveneens rekenen op twee jaar lang gratis Dropbox-geheugen, maar dan voor 25GB. Op de Galaxy S3 is al met al dus meer data op te slaan.

Camera

Ook qua camera zijn de Samsung Galaxy S3 en HTC One X vergelijkbaar: op beide smartphones vind je een 8-megapixel camera met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Ook hier eindigt het dus in een gelijkspel.

Connectiviteit

Qua connectiviteit zijn tegenwoordig alle high-end smartphones vrijwel gelijkwaardig, en dat geldt ook weer voor de HTC One X en Samsung Galaxy S3. Op beide toestellen kan je rekenen op support van onder meer WiFi & WiFi-hotspotfunctionaliteit (tethering), WiFi-Direct, Bluetooth 4.0, DLNA, MHL en push e-mail. De frontcamera van de Galaxy S3 biedt met 1,9-megapixel net wat meer megapixels dan de 1,3-megapixel frontcamera van de One X, maar dat verschil is te verwaarlozen. Met beide frontcamera's is videochatten in 720p HD-kwaliteit mogelijk. Wederom: gelijkspel.

SIM-kaart

Zowel de HTC One X als de Samsung Galaxy S3 zijn voorzien van een microSIM-kaartslot, dus op dit terrein vind je geen verschil. Als je nog geen microSIM-kaart hebt, betekent dat dat je je SIM-kaart moet opknippen (kan via pons of standaard bij nieuwe SIM-kaarten) of een nieuwe SIM-kaart moet aanschaffen.

Bijzondere functionaliteiten

Naast de verregaande integratie met Dropbox biedt de HTC One X bijzondere mogelijkheden op het gebied van audio en camerafunctionaliteit. Het toestel ondersteunt Beats Audio, dat zorgt voor een zeer heldere audio-ervaring. Daarnaast biedt de vernieuwde HTC Sense 4-interface ondersteuning van HTC ImageSense, een verzameling nieuwe camera- een beeldfunctionaliteiten. Met de Video Pic-optie kan je tegelijkertijd een foto maken en een video opnemen met de One X. Terwijl je een video opneemt, hoef je enkel op de shutter-knop te drukken om tegelijkertijd een foto op hoge resolutie te maken. De One X ondersteunt Swype-variant SlideIT om snel berichten op het on-screen toetsenbord te kunnen schrijven door met je vinger erover te 'vegen'.

Hoewel de functionaliteiten van de One X speciaal zijn, biedt de Samsung Galaxy S3 toch net wat bijzonderder mogelijkheden. Op dit toestel vind je onder meer SmartStay (dat zorgt ervoor dat de Galaxy S3 met je meedenkt: als je bijvoorbeeld op internet zit te browsen of een e-book leest, ziet de smartphone door middel van de 1,9-megapixel frontcamera dat je actief bezig bent. Het display blijft dan helder verlicht en gaat niet in de standbymodus) en S Beam (om razendsnel bestanden uit te wisselen). 

En als je een bericht voor een vriend aan het typen bent, maar besluit hem of haar alsnog te bellen, breng je simpelweg de Galaxy S3 naar je oor: via Direct Call wordt dan meteen het juiste nummer gebeld van degene aan wie je een bericht wilde sturen. Daarnaast is er een Smart Alert-functie: als je de telefoon oppakt, trilt hij als je een bericht hebt ontvangen of oproepen hebt gemist. S Voice ten slotte maakt het mogelijk via spraakinvoer tegen de Galaxy S3 te praten, net als Siri op de iPhone. Dit is echter nog niet mogelijk in het Nederlands. De Galaxy S3 ondersteunt verder standaard Swype.

Conclusie

De Samsung Galaxy S3 en HTC One X zijn vergelijkbare high-end smartphones met een groot en helder display, een krachtige processor, goede camerafunctionaliteiten en uitgebreide (multimedia)mogelijkheden. Waar de Galaxy S3 zich voornamelijk van de One X onderscheidt, is op het gebied van geheugen, waar Samsungs toestel meer mogelijkheden en opslagruimte biedt. Niettemin zijn beide toestellen een prima keuze als je een nieuwe high-end smartphone in huis wil halen.

Verder lezen...

- Samsung Galaxy S3 review - Samsung Galaxy S3 vs. Galaxy S2: verschil - HTC One X review - HTC One X vs. HTC One S: verschil

portablegear.nl