Interessant:

Samsung Galaxy Nexus hands-on

topproducten 14 december 2011 om 13:17

De Samsung Galaxy Nexus (i9250) is de eerste smartphone met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. PortableGear bekijkt het toestel nader.

De Samsung Galaxy Nexus (i9250) heeft, net als de voorgaande Nexus S, een slank, stijlvol en ergonomisch 'curved' design (dat betekent dat het toestel een lichte bolling heeft), waardoor hij prettig in je hand ligt. Het toestel is slechts 8,94 millimeter dik, maar het touchdisplay is met 4,65-inch (720 x 1280 pixels) behoorlijk groot - voor sommige gebruikers wellicht te groot. Dankzij de toegepaste super AMOLED HD-schermtechnologie is het scherm zeer helder en in vrijwel alle omstandigheden goed af te lezen. Het touchscreen reageert uitstekend. Onder het scherm zit een lampje dat gaat branden bij inkomende berichten (in verschillende kleuren, afhankelijk van het soort binnenkomende bericht).

Aan de linkerzijde van het toestel bevindt zich de volumetoets; aan de rechterzijde zit de powertoets. Een aparte cameratoets ontbreekt helaas. Boven het touchscreen bevindt zich een 1,3-megapixel webcam, die geschikt is om te videochatten en voor de nieuwe Face Unlock-functie in Android 4.0 (waarmee je het toestel beveiligt via gezichtsherkenning). Aan de onderzijde van de telefoon bevinden zich de 3,5mm poort en een microUSB-aansluiting. Aan de achterzijde van de Galaxy Nexus vind je de 5-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder en flitser. De plastic achterzijde is verwijderbaar, maar voelt nogal fragiel en kwetsbaar aan, iets wat we bij de Samsung Galaxy Note ook al tegenkwamen. Onder de backcover zit de verwijderbare accu - maar een microSD-kaartslot om het geheugen mee uit te breiden ontbreekt.

Samsung Galaxy Nexus: curved design
Samsung Galaxy Nexus: curved design

De Samsung Galaxy Nexus is verder uitgerust met een 1,2GHz dual-core processor (voor snelle multitasking) en NFC-ondersteuning. Via NFC kan je met de nieuwe Android Beam-functie in Android 4.0 snel en eenvoudig data uitwisselen door simpelweg twee smartphones met NFC tegen elkaar te houden (helaas zijn er in Nederland nog vrijwel geen andere NFC-toestellen op de markt). Wellicht wordt in de toekomst ook betalen met je mobieltje via NFC mogelijk. De Galaxy Nexus ondersteunt verder voice-input, waarmee je bijvoorbeeld met je stem een sms'jes of mailtje kan ingeven. Dit vergt wel enige oefening om soepel te laten verlopen.

Samsung Galaxy Nexus: fragiele backcover
Samsung Galaxy Nexus: fragiele backcover

De Samsung Galaxy Nexus is de eerste smartphone met Android 4.0 Ice Cream Sandwich en draait - evenals eerdere Nexus-modellen - op een pure versie van Android. Een overliggende interfaceschil, zoals Samsungs TouchWiz, ontbreekt. Vooral technologieliefhebbers zullen de pure Android-editie kunnen waarderen; voor reguliere consumenten ziet de interface er wellicht een beetje saai uit. Belangrijkste nieuwe functionaliteiten in Android 4.0 zijn onder meer de People app (voor direct overzicht van alle informatie van een contactpersoon), een datameter (die bijhoudt hoeveel MB je verbruikt), het al genoemde Face Unlock (mobieltje beveiligen met gezichtsherkenning) en Android Beam (data overdragen middels NFC). Google Maps 5.0 met 3D-kaarten en turn-by-turn navigatie is eveneens onderdeel van Android 4.0.

Samsung Galaxy Nexus: interface
Samsung Galaxy Nexus: interface

De geintegreerde browser (waarvoor Flash-ondersteuning later beschikbaar is gekomen) in Android 4.0 Ice Cream Sandwich is aanzienlijk verbeterd, evenals de Gmail-toepassing. Multitasking gaat als een trein. Handig is de knop waarmee je een lijst van recent gebruikte apps oproept. Google pusht de eigen diensten overigens nog meer dan voorheen: de Google zoekbalk zit onherroepelijk vast boven het bureaublad, net als de tab waarmee je direct naar de Android Market gaat. Android 4.0 toont je in een apart venster of er nieuwe widgets zijn wanneer je een app hebt geinstalleerd, wat de overzichtelijkheid ten goede komt. Wel kwamen we een keer het probleem tegen dat een smartphone-app (WhatsApp) nog dacht dat Android 4.0 een tablet-only besturingssysteem was, daardoor hij niet wilde functioneren (na een herstart deed WhatsApp het echter weer). Verder missen we in deze nieuwe Android-versie een snelstartmenu waar we onze WiFi- en Bluetooth-instelling kunnen aanpassen.

Samsung Galaxy Nexus: verbeterde webbrowser
Samsung Galaxy Nexus: verbeterde webbrowser

In Android 4.0 probeert Google het eigen sociale netwerk, Google+, zoveel mogelijk te pushen: de app ervoor is uiteraard voorgeinstalleerd en perfect geintegreerd in de People app. Ook de ondersteuning van YouTube (eveneens eigendom van Google) en Twitter is prima. De ondersteuning van Facebook, een van Google's grootste concurrenten, laat daarentegen te wensen over. In de People app-ontbreekt Facebook-ondersteuning vooralsnog en ook lukte het ons niet om ons Facebook-account te synchroniseren met de Galaxy Nexus.

Samsung Galaxy Nexus: widget-menu
Samsung Galaxy Nexus: widget-menu

Naast alle (nieuwe) functionaliteiten van Android 4.0 Ice Cream Sandwich beschikt de Samsung Galaxy Nexus natuurlijk ook over de reguliere high-end smartphonemogelijkheden. De connectiviteit is uitstekend met WiFi & WiFi-hotspotmogelijkheid, HSPA+ , Bluetooth 3.0 en Google Talk (Video Chat). In de cameratoepassing switch je met een druk op de knop eenvoudig van frontcamera naar de camera aan de achterzijde. De prestaties van de 5-megapixel camera met LED-flitser en autofocus zijn degelijk. Het is tevens mogelijk om video's in 1080 Full HD-kwaliteit op te nemen en dankzij de Single Motion Panoramic leg je panoramafoto's leg één beweging vast. Bijzonder is vooral dat er vrijwel geen ontspanvertraging is, waardoor je snel achter elkaar foto's kan maken.

Samsung Galaxy Nexus: Android Market
Samsung Galaxy Nexus: Android Market

Dankzij Android kan je verder rekenen op perfecte integratie met alle Google-toepassingen, zoals YouTube, Gmail, Google Search, de Android Market, Google+ en Google Maps. Ook de mediaspeler is prima in orde, al missen we ondersteuning van FM-radio. Tevens ontbreekt een voorgeinstalleerd mobiel Office-pakket (zoals Polaris Office), dat wel op de meest andere Galaxy-smartphones is te vinden.

Samsung Galaxy Nexus plus- en minpunten

De Samsung Galaxy Nexus is dankzij het fantastische display, het fraaie design en Android 4.0 Ice Cream Sandwich een uitstekende smartphone. Vooral technologieliefhebbers zullen de 'pure' Android-versie kunnen waarderen; casual gebruikers zullen wellicht de traditionele TouchWiz-interface missen. De camera van de Galaxy Nexus is indrukwekkend snel, evenals de datasnelheden. Android 4.0 is overzichtelijker dan voorgaande Android-edities en uiteraard is de integratie met Google-diensten weer uitstekend, al wordt Google+ wel erg gepusht. Alleen missen we uitbreidbaar geheugen, een aparte cameratoets en laat de integratie met Facebook nog te wensen over. Al met al biedt de Galaxy Nexus een prima vooruitblik van de mogelijkheden die komende Android 4.0-smartphones zullen bieden.

+ fantastisch helder display
+ Android 4.0 Ice Cream Sandwich is weer een stap vooruit
+ supersnelle camera met degelijke resultaten
+ stijlvol, dun en ergonomisch design (met verwisselbare batterij)
- gebrekkige Facebook-integratie
- geen microSD-kaartslot, FM-radio en cameratoets

Samsung Galaxy Nexus: app-menu
Samsung Galaxy Nexus: app-menu

portablegear.nl