Interessant:
Grote foto
Beschikbaar
OSAndroid 8
Opslag MB
Scherm5,8" (568 ppi)
Camera12,0 megapixel
Foto Samsung Galaxy S9 1 Foto Samsung Galaxy S9 2 Foto Samsung Galaxy S9 3 Foto Samsung Galaxy S9 4 Foto Samsung Galaxy S9 5 Foto Samsung Galaxy S9 6 Foto Samsung Galaxy S9 7

Inleiding

De Galaxy S9-reeks is al weer de negende generatie in de Galaxy S-serie. De S9-reeks bestaat uit de reguliere Galaxy S9 en de iets grotere, krachtigere en van dubbele camera voorziene Galaxy S9+. De toestellen volgen de Galaxy S8 en Galaxy S8+ uit 2017 op. Dit jaar is er meer sprake van een evolutie dan van een enorme stap voorwaarts. Het design is grotendeels hetzelfde als dat van de voorgangers. Enige veranderingen zijn een iets kleinere rand, een verplaatsing van de vingerafdruksensor én bij de S9+ een dubbele camera.

Camera Samsung Galaxy S9

Ook dit jaar ligt de focus van de Galaxy S9 op de camera. Bij de S9+ zien we voor het eerst een dubbele camera. Bijzonder is dat zowel de camera op de S9 en de S9+ voorzien is van een variabel diafragma van f/1,5 of f/2,4. Idee is dat de camera, afhankelijk van de lichtomstandigheden, één van beide diafragma's kiest. Zo zouden je foto's zowel bij goede als bij slechte lichtomstandigheden optimaal moeten zijn. Optische beeldstabilisatie is bij beide toestellen aanwezig, en bij de S9+ zelfs op beide camera's. Met een nieuwe slowmotion functie zijn opnames met 960fps mogelijk in FullHD-kwaliteit. De selfiecamera heeft een 8-megapixel resolutie (f/1,7) en autofocus. Een aantal functies van de camera springen eruit:

  • Super Slow-mo: De slow-motion video legt 960 frames per seconde vast. Dat zorgt voor intense, meeslepende video’s. Met Automatic Motion Detection begint de camera al met opnemen zodra hij beweging registreert. Je hoeft dus alleen maar te zorgen dat hij goed gericht staat om een filmpje te schieten waarin je zelf optreedt. Ben je klaar met de opname, dan kies je uit 35 opties aan achtergrondmuziek of selecteer je een nummer uit je favoriete afspeellijst. Ook maak, bewerk en deel je eenvoudig GIF’s. Hierbij kun je kiezen uit drie verschillende loops om het beeld eindeloos te laten doorlopen.
  • Low Light Camera: De meeste smartphonecamera’s hebben een beperkt diafragma met maar twee aanpassingsstanden: óf aan een lichte óf aan een donkere omgeving. Dat resulteert in korrelige of vage beelden. Net als het menselijk oog is de camera van de Galaxy S9 en S9+ veel veelzijdiger. De iris wordt groter of kleiner in bepaalde omstandigheden en laat zo automatisch meer licht binnen. De functie Dual Aperture (F1.5 – F2.4) werkt op dezelfde manier en laat automatisch meer licht binnen wanneer het donker is, en minder licht wanneer de situatie daar om vraagt.
  • AR Emoji: Met een speciaal algoritme maak je emoji die er precies uitzien en klinken als jij. AR Emoji analyseert de 2D beelden die je invoert en brengt zo meer dan honderd gezichtskenmerken in kaart. Vervolgens maakt het een 3D-model die expressies zoals knipogen en hoofdbewegingen imiteert. AR Emoji kun je gebruiken in video’s, maar ook als standaard AGIF gebruiken op talloze platforms zoals WhatsApp.
  • Bixby: Via augmented reality en deep learning ontvang je informatie over de omgeving waarin je je op dat moment bevindt. Je richt de camera bijvoorbeeld op een monument en bij herkenning geeft Bixby alle informatie die voorhanden is. Vreemde talen en valuta zet je zo in realtime via Live Translation om. Ook schaf je eenvoudig producten aan die je ergens fysiek hebt gezien. Verder houdt Bixby via de camera je calorieverbruik gedurende de dag bij.

Geluid en display Galaxy S9

De schermgrootte van de Galaxy S9 en S9+ is hetzelfde als bij de S8-reeks. De S9 heeft een 5,8-inch Super AMOLED scherm met een 1.440 x 2.960 resolutie. De Galaxy S9+ heeft een 6,2-inch scherm met dezelfde resolutie. Bij beide toestellen is het Infinity schermconcept met een beeldverhouding van 18,5:9 terug te vinden. De luidsprekers zijn verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De stereo-luidsprekers in de toestellen zijn door audiospecialist AKG getuned. Met de meegeleverde AKG-koptelefoon biedt de S9 zelfs Surround Sound.

Overige specificaties Galaxy S9

Verder vind je op de Galaxy S9 alles wat je op een high-end toestel verwacht. De S9-serie wordt de eerste reeks van Samsung met de nieuwe Exynos 9810 Octacore processor. Deze chip biedt vier zuinige kernen van 1,9 GHz en vier high-end kernen van 2,9 GHz. De S9 heeft 4 GB intern geheugen en de S9+ doet daar met 6 GB nog een schepje bovenop. In Nederland krijgen beide toestellen 64 GB opslaggeheugen, dat uitbreidbaar is middels microSD tot 400 GB (!). Een 3.000 mAh accu voor de S9 en een 3.500 mAh accu voor de S9+ zorgen voor voldoende stroom voor een dag gebruik. Snel- en draadloos laden is nog steeds mogelijk. De nieuwe S9-serie draait op Android 8 aangevuld met de nieuwe Samsung Experience 9.0. De behuizing is ten slotte IP68 gecertificeerd en kan 30 minuten onder water én vallen van 1,5 meter overleven.

Besturingssysteem Samsung Galaxy S9

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android O (of Android 8.0 Oreo) biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versies. Net als in Android 7 kan je gemakkelijk meerdere apps tegelijkertijd draaien. Op smartphones en tablets kan je twee apps naast elkaar draaien in split-screen modus. Google heeft veel aandacht besteed aan de notificaties in Android Oreo. Gebruikers krijgen een direct reply mogelijkheid, om zonder het notificatiescherm te verlaten een antwoord te typen en te versturen. In Android 8 heb je ook meer controle over je notificaties. Zo kan je bijvoorbeeld instellen om wel notificaties te krijgen bij binnenlands nieuws, maar niet van sportnieuws. Of wel notificaties van reguliere appjes, maar niet van groepsapps. Ook kan je notificaties tijdelijk onderdrukken om ze na bijvoorbeeld een kwartier weer te laten verschijnen. Nieuw zijn ook de notification dots. Dit zijn arceringen van de app-icoontjes als er een notificatie is. Zo zie je dus direct dat je er bijvoorbeeld een nieuwe Facebook-update is. Nieuw is ook picture-in-picture (PIP). Deze techniek, bekend van televisies, geeft je de mogelijkheid om video's in een klein gedeelte van het scherm af te beelden. In de tussentijd kan je werken op je toestel. De video kan je op elke plek van het scherm neerzetten. Door de video uit beeld te schuiven, stop je het afspelen van de video. Een weinig zichtbare, maar wel belangrijke verbetering tot slot, is Google Play Protect, een virus scanner voor Android apps. Google poogt met deze virus-scanner de hoeveelheid malware op Google Play terug te dringen. Indien Play Protect problemen signaleert zal de betreffende app geblokkeerd of zelfs verwijderd worden.

Prijzen en beoordelingen Samsung Galaxy S9

Van de Samsung Galaxy S9 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De Samsung Galaxy S9 is door 3bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 8,8. Lees in het Samsung Galaxy S9 testoverzicht de testen

Specificaties Samsung Galaxy S9

Algemeen
ProductSamsung Galaxy S9Samsung Galaxy S9+
Aankondiging20182018
Verkoopstart20182018
Design
Kleuren

MassaNeeNee
Afmetingen147,7 x 68,7 x 8,5 mm 158,1 x 73,8 x 8,5 mm
IP codering, IP68, IP68
Soort simkaartnano-SIMnano-SIM
Accuvermogen3.000 mAh3.500 mAh
Besturingssysteem
OSAndroid 8Android 8
CPU/Geheugen
ProcessorSamsung Exynos 9810Samsung Exynos 9810
Kloksnelheid8 core (max 2,9 GHz)8 core (max 2,9 GHz)
RAM4 GB6 GB
Uitbreidbaar
Opslag64 GB + microSD64 GB + microSD
Scherm
Scherm5,8" (568 ppi)6,2" (531 ppi)
Resolutie1.440 x 2.960px1.440 x 2.960px
SchermsoortSuper AMOLEDSuper AMOLED
Verstevigd glass
Camera
Camera12,0 megapixel12,0 megapixel
Aantal camera's22
Flits
Beeldstabilisatie
Selfiecamera8,0 megapixel8,0 megapixel
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
Datasnelheid4G+/LTE Adv4G+/LTE Adv
DualSIM
VerbindingUSB-CUSB-C