Interessant:

De gestage opmars van NFC-technologie

achtergrond 14 maart 2012 om 11:17

De NFC (Near Field Communication)-technologie (ontwikkeld door de Nederlandse chipfabrikant NXP) is bezig aan een langzame maar gestage opmars; PortableGear geeft een overzicht.

Mobiel betalen

NFC (Near Field Communication) is begonnen als een technologie voor mobiel betalen en dat is ook nog altijd de belangrijkste focus van NFC. Omdat mobiel betalen echter nog niet overal wil aanslaan, zijn er ook andere NFC-mogelijkheden ontwikkeld om de NFC-technologie onder het aandacht van het grote publiek te brengen. Hiermee hoopt NFC-ontwikkelaar NXP dat de stap naar mobiel betalen met NFC in de toekomst kleiner wordt. Mobiel betalen via NFC is in Nederland nog niet populair en ook niet breed mogelijk. In 2007 en 2008 experimenteerde Rabo Mobiel met mobiele betalingen bij supermarkt C1000, bij snackbar FEBO en bij Diergaarde Blijdorp. Hoewel mobiel betalen via NFC nog altijd niet echt is doorgebroken, lieten in 2010 enkele belangrijke partijen (ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone) weten nogmaals een poging te gaan doen om mobiel betalen in Nederland te populariseren. Dit lijkt echter nog wel enige jaren te kunnen duren.

NFC: betalen met je mobieltje
NFC: betalen met je mobieltje

Data uitwisselen: 'tapping'

Een meer recente populaire NFC-toepassing is het zogenaamde 'tap-to-share'. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig en snel data uitwisselen tussen twee NFC-toestellen simpelweg door de toestellen tegen elkaar te houden. De laatste Android-editie, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, bevat zelfs een speciale functionaliteit waarmee je via NFC met 'tap-to-share' bestanden tussen Android-smartphones kan uitwisselen: Android Beam. Aangezien steeds meer (Android)-smartphones (zoals de Samsung Galaxy Nexus) worden uitgerust met NFC, is het steeds eenvoudiger om op deze manier data uit te wisselen. Het voornaamste verschil tussen NFC en Bluetooth is dat Bluetooth over iets grotere afstanden werkt dan NFC. Bij NFC moet je de toestellen echt tegen elkaar aan te houden voordat zij elkaar herkennen. Nokia ontwikkelde met Nokia Hello reeds een NFC-concept-vertaaldienst, waarmee teksten vertaald kunnen worden door twee toestellen tegen elkaar aan te houden.

 

NFC: 'tap-to-share'
NFC:

SmartTags

De meest recente NFC-toepassing, voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt, is het gebruik van uitleesbare tags (plastic fiches met een NFC-chip). Sonim, de Amerikaanse fabrikant van robuuste telefoons, gebruikt NFC voor zakelijke toepassingen. Dankzij de technologie kunnen Sonim-telefoon met NFC-support informatie lezen of schrijven naar contactloze 'tags'. Zo kan een bewaker met het toestel bijvoorbeeld controleren of een toegangspoort vergrendeld moet worden of is het mogelijk om ID-badges van werknemers te registeren om te zien wie dienst heeft gehad en wanneer het werk is begonnen.

Sony (SmartTags) en LG (LG Tag+) hebben recentelijk dezelfde technolgie geintroduceerd voor de consumentenmarkt. Bij hun nieuwste smartphones (met NFC-ondersteuning) krijg je de beschikking over enkele tags. Een tag is zo in te stellen dat je snel een instelling kan wijzigen door de tag tegen het toestel te houden. Zo kan je bijvoorbeeld met een tag het volume op een voorkeursinstelling zetten, de wekker uitzetten, of je GPS of Bluetooth activeren. Leuk is dat deze technologie ook met stickers mogelijk is - en dat is op termijn wellicht weer interessant voor mobiel betalen (verschillende partijen, zoals Albert Heijn, verspreidden in het verleden al stickers met NFC-chips waar mobiel betalen mee mogelijk was).

NFC: SmartTags
NFC: SmartTags

De toekomst van NFC

Dankzij de vele nieuwe toepassingen van NFC, wordt de technologie bij een steeds groter publiek bekend. Ook komen er steeds meer smartphones die standaard NFC-ondersteuning bieden. Daarmee bereikt ontwikkelaar NXP wat het wil bereiken: NFC meer bekendheid geven. Binnen enkele jaren zal het daardoor ook ongetwijfeld (eindelijk) een populaire technologie voor mobiel betalen worden - en daar is het van het begin af aan uiteindelijk allemaal om te doen geweest.

portablegear.nl