Interessant:

Android 4.1 Jelly Bean: wat is nieuw

achtergrond 28 juni 2012 om 10:53

Tegelijkertijd met de introductie van de Google Nexus 7 tablet is Android 4.1 Jelly Bean aangekondigd. PortableGear zet de nieuwe mogelijkheden van Google's vernieuwde besturingssysteem voor je op een rij.

Android 4.1 Jelly Bean is een update van Android 4.0 Ice Cream Sandwich en is, net als versie 4.0, zowel bedoeld voor tablets als smartphones. Lang werd gedacht dat Jelly Bean versienummer 5.0 zou dragen, maar aangezien de update niet zo veel vernieuwingen met zich meebrengt om een geheel nieuw versienummer te rechtvaardigen, heeft Google gekozen om Jelly Bean als Android 4.1 uit te brengen. Android 4.1 Jelly Bean is tegelijkertijd geintroduceerd met de Google Nexus 7 tablet.

De belangrijkste vernieuwingen in Android 4.1 betreffen de snellere prestaties (met de codenaam 'Project Butter'), rijkere en uitgebreidere notificaties, vernieuwde widget-mogelijkheden, een verbeterde camera-app en een offline Voice Typing-optie. Daarnaast wordt Android 4.1 Jelly Bean standaard geleverd met Google's Chrome-browser, is er een nieuwe Google Now-toepassing (onder meer te zien bij de verbeterde Google Search-functie) en wordt bij dataoverdacht via Android Beam naast NFC nu ook Bluetooth ingeschakeld.

Project Butter

Google belooft dat de prestaties in Android 4.1 Jelly Bean aanzienlijk verbeterd zijn ten opzichte van voorgaande Android-versies. Dit is te danken aan een nieuwe techniek die is ontwikkeld onder de codenaam 'Project Butter'. Deze technologie zorgt ervoor dat de user interface vloeiender en directer reageert. Bijzonder is dat het systeem zelfs kan anticiperen waar je vinger iets selecteert om tot nog betere prestaties te komen.

Uitgebreidere notificaties

De notificaties in Android 4.1 Jelly Bean zijn flink uitgebreid. In de notificatiebalk vind je een prominentere klok en daarnaast kan je notificaties van verschillende apps (zoals Gmail) openen en in detail bekijken zonder de app te hoeven activeren. In het notificatiebericht worden veel meer details getoond dan voorheen, en het idee daarachter is dat je niet meer voortdurend apps hoeft te openen om het volledige bericht te lezen. De notificaties zijn met een veeg van de vinger te bekijken en uit te klappen. Notificaties ondersteunen in Android 4.1 nieuwe soorten content, zoals foto's, en ook acties die meerdere stappen vereisen kunnen nu in notificaties worden weergegeven. Deze laatste optie is vooral handig voor app-ontwikkelaars, die gebruikers willen aanzetten bepaalde stappen te nemen voor het gebruik van een app.

Android 4.1 Jelly Bean: notificaties
Android 4.1 Jelly Bean: notificaties

Verbeterde widgets

Android 4.1 Jelly Bean introduceert verbeterde app-widgets, waarvan automatisch het formaat wordt geoptimaliseerd. Hierbij wordt gelet op de plaats waar je ze neerzet op het homescreen, op de grootte tot welke je ze uitbreidt en naar de hoeveelheid beschikbare ruimte op het homescreen. Zo wordt automatisch al je widget-content automatisch optimaal op het display geplaatst.

Android 4.1 Jelly Bean: widgets
Android 4.1 Jelly Bean: widgets

Verbeterde camera-app

De camera-app in Android 4.1 Jelly Bean is ten opzichte van Android 4.0 opgeleukt met enkele nieuwe animaties. Belangrijker is dat de camera-app ook intuitiever werkt: een fotogallerij is simpelweg toegankelijk door zijdelings over het scherm ernaartoe te 'vegen' (net als bij Windows Phone 7). Verder zijn foto's simpel te verwijderen door ze van het scherm af te 'vegen'.

Offline Voice Typing

Voice Typing (in het Engels) is in Android 4.1 Jelly Bean nu ook offline mogelijk, zodat je hiervoor geen dataverbinding meer nodig hebt. Voorheen werd Voice Typing alleen online ondersteund. Voor visueel gehandicapten ondersteunt het toetsenbord in Android 4.1 ook braille-adapters.

Chrome browser

Tegelijkertijd met de introductie van Android 4.1 Jelly Bean is Google's Chrome-browser voor Android uit de bŔtafase gehaald. Chrome wordt als standaard browser meegeleverd met Jelly Bean-tablets en -smartphones. Naast Chrome komt Android 4.1 overigens ook met voorgeinstalleerde apps voor onder meer Gmail, YouTube HD, Google+ en de Google Play Store.

Google Search & Google Now

Als je in Android 4.1 Jelly Bean zoekt via Google Search, krijg je eerst een kleine minimalistische kaartweergave te zien, waarop je bijvoorbeeld direct Google Maps kan activeren. Dat is handig als je bijvoorbeeld lokaal wil zoeken. Geen nood echter als je gewoon op de gebruikelijke manier op Google wil zoeken: de kaartweergave kan je eenvoudig weg sliden om een reguliere zoekpagina te openen. Engelstaligen kunnen daarnaast gebruik maken van een intelligente, Siri-achtige, voice-search-functie. Media (zoals afbeeldingen) is eveneens via voice-search (ook in het Engels) te zoeken; als je Google vraagt om een bepaalde categorie afbeeldingen, worden deze getoond in een kaartweergave.

Een geheel nieuwe functionaliteit in Android 4.1 Jelly Bean is Google Now. Deze functie kan je direct activeren onderin het menudisplay en wordt ook weergegeven bij Google Search. Via Google Now houdt Google je direct op de hoogte van onder meer verkeers- en vluchtinformatie en het weer. Het is echter nog niet duidelijk of deze functie ook buiten de Verenigde Staten zal worden ondersteund.

Android 4.1 Jelly Bean: Google Now
Android 4.1 Jelly Bean: Google Now

Android Beam

In Android 4.0 Ice Cream Sandwich werd reeds Android Beam geintroduceerd. Met deze functie kan je dankzij NFC-support snel data met anderen uit te wisselen, simpelweg door twee (NFC)-smartphones tegen elkaar aan te houden. Om dataoverdacht nog sneller en eenvoudiger te laten verlopen wordt in Android 4.1 Jelly Bean naast NFC nu ook (automatisch) Bluetooth in geschakeld bij het gebruik van Android Beam.

Android 4.1 Jelly Bean hardware

De Google Nexus 7 is de eerste tablet die standaard wordt geleverd met Android 4.1 Jelly Bean. Daarnaast zal Google spoedig Android 4.1-updates uitrollen voor de Motorola XOOM 2 tablet en de Nexus S en Galaxy Nexus smartphones. Wanneer Android-hardware die niet direct is gekoppeld aan Google aan de beurt is, is nog niet bekend.

Android Developers


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws