Interessant:

MWC 2012 trends: hot en not

nieuws 3 maart 2012 om 11:41

Wat waren de belangrijkste trends op het Mobile World Congress 2012 in Barcelona? Wat was dit jaar 'hot' en wat was 'not'? PortableGear zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

Op het Mobile World Congress 2012 (dat van 27 februari tot en met 1 maart 2012 plaatsvond in Barcelona) toonden alle belangrijke elektronica-fabrikanten weer hun laatste tablets en smartphones. PortableGear spotte enkele trends ('hot') en ook enkele zaken die nog niet willen aanslaan of geruisloos lijken te verdwijnen ('not'). Hier vind je ze op een rij.

HOT

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Het populairste besturingssysteem voor zowel smartphones als tablets op het Mobile World Congress 2012 was Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Alle belangrijkste fabrikanten (Samsung, HTC, LG, Panasonic, Asus) brachten toestellen uit die standaard worden geleverd met Android 4.0. Daarnaast werden er ook nog veel Android 2.3 Gingerbread-smartphones gelanceerd (door onder meer Samsung, LG en Sony), maar daar werd vrijwel altijd meteen bij beloofd dat spoedig een Android 4.0-update zou volgen. Het iconische Android-mannetje was zodoende vrijwel overal op de beurs te vinden.

Quad-core processors Op MWC 2012 lag de focus erg op snelle processors; processorfabrikanten als NVIDIA, Intel en Qualcomm waren aanwezig met grote stands. Verschillende fabrikanten lanceerden een quad-core smartphone of tablet, waaronder de HTC One X, de LG Optimus 4X HD en de Asus Transformer Pad Infinity 700. Opmerkelijk was dat enkele grote fabrikanten (Nokia, Samsung, Sony) nog niet meegingen in de quad-core hype.

Displaytechnologie Het MWC 2012 kende een wildgroei van heldere displaytechnologieen. De HTC One X werd voorzien van de nieuwe SuperLCD2-schermtechnologie, de Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy S Advance en HTC One S hadden een SuperAMOLED-display, LG voorzag de LG Optimus 4X HD van een True HD IPS-display, de Nokia Lumia 900 kwam met een AMOLED-display, Asus toonde de Asus Transformer Pad Infinity 700 met een SuperIPS+ display en Sony introduceerde op de Sony Xperia P het vernieuwde Reality Display met de de nieuwe WhiteMagic-technologie (waarmee de schermhelderheid automatisch wordt aangepast). Dankzij al deze technologieen kan je de nieuwste high-end smartphones en tablets in vrijwel alle omstandigheden - ook bij helder zonlicht - goed aflezen. Overigens werd ook steeds vaker het krasbestendige Gorilla Glass toegepast. 

Grote displays De trend werd vorig jaar al ingezet, maar zette zich op het MWC 2012 onverminderd voort: veel high-end smartphones krijgen een steeds groter display. De grootste smartphones waren dit jaar de Panasonic Eluga power (5-inch), de HTC One X (4,7-inch), de LG Optimus 4X HD (4,7-inch), de Sony Xperia Ion (4,55-inch), de HTC One S (4,3-inch) en de Nokia Lumia 900 (4,3-inch).

MHL (Mobile High-Definion Link) MHL (Mobile High-Definition Link) is een bedrade HD-audio en -video technnologie waarmee je HD-films of games van je smartphone op je HD-televisie kan bekijken of spelen, terwijl het toestel tegelijkertijd oplaadt en te gebruiken is als joypad of afstandsbediening. Op het MWC 2012 werd deze technologie meer voor het voetlicht gebracht en waarschijnlijk zullen in de toekomst steeds meer smartphones en tablets MHL ondersteunen. Volgens het MHL Consortium (bestaande uit Nokia, Samsung, Sony, Toshiba en Silicon Image) zijn er inmiddels zelfs al meer dan 50 miljoen apparaten die MHL ondersteunen.

NOT

Windows Phone 7 Het Windows Phone 7-besturingssysteem sloeg op het MWC 2012 nog niet aan. Alleen Microsofts partner Nokia introduceerde met de Nokia Lumia 610 en de Nokia Lumia 900 twee nieuwe Windows Phone 7-smartphones. Dat is zorgelijk voor Microsoft, omdat de softwaregigant graag wil dat Windows Phone 7 breed verkrijgbaar komt. Alle andere fabrikanten kozen dit jaar echter nog voor Google's Android-besturingssysteem. Ook over Windows 8 kwam op het MWC 2012 nog niet veel nieuws naar buiten.

Symbian Nokia wil wel afscheid nemen van het inmiddels verouderde Symbian-besturingssysteem, maar de Finnen blijken toch nog erg gehecht aan het besturingssysteem, want ook dit jaar lukte het ze nog steeds niet helemaal. Verrassend genoeg introduceerde ze met de Nokia 808 PureView zelfs nog een high-end camera-smartphone met het Symbian Belle-besturingssyteem, terwijl de verwachting was dat alle nieuwe high-end smartphones van Nokia zouden worden voorzien van Windows Phone 7. Daarnaast waren er wat low-end Symbian S40-modellen en de toekomst voor Symbian lijkt ook voortbestemd voor het low-end segment.

Tablets Op het MWC 2011 toonde nog vrijwel elke fabrikant een eigen tablet, maar de hegemonie van de iPad werkt nogal ontmoedigd. Onder meer LG, Nokia en HTC lijken de tabletstrijd te hebben opgegeven. Slechts Samsung en Asus gingen dit jaar nog enige serieuze concurrentie met Apple aan. Samsung deed dat door zoveel mogelijk tablets in allerlei formaten en met verschillende mogelijkheden (Galaxy Tab 2 (7.0), Galaxy Tab 2 (10.1), Galaxy Note 10.1) te introduceren. Asus probeerde zich te onderscheiden door opvallende designs (Asus Padfone) en toetsenbord-docks (Asus Transformer Infinity 700 en Transformer Pad 300) te tonen.

Uitbreidbaar microSD-geheugen High-end smartphones kregen dit jaar op het MWC 2012 wederom steeds meer geheugen, maar helaas gaat daarmee gepaard dat het uitbreidbare (microSD)-geheugen steeds vaker verdwijnt. Op high-end toestellen als de Sony Xperia P, Sony Xperia S, LG Optimus 4X HD, HTC One X, HTC One S, Nokia Lumia 900 en Panasonic Eluga ontbrak een microSD-kaartslot.

portablegear.nl