Interessant:

Koopgids e-readers

koopgids 21 juni 2018 om 12:40

E-readers zijn dan misschien niet zo populair, ze zijn wel erg handig. Een e-reader leest fijner dan een tablet of smartphone en neemt een stuk minder ruimte in beslag in je vakantiekoffer dan een stapel boeken. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-reader.

Met vanaf-prijzen van minder dan 100 euro zijn e-readers tegenwoordig goed te betalen. Er is een beperkt aantal e-readers op de markt van drie fabrikanten. De afgelopen jaren hebben e-readers veel concurrentie van telefoons en tablets waar je ook ebooks op kan lezen. In deze koopgids zetten wij de voor- en nadelen van een e-reader op een rij en vertellen.

Scherm

Het belangrijkste onderdeel van een e-reader is natuurlijk zijn scherm. Alle e-readers maken gebruik van E-Ink schermen. Lezen van E-Ink is vergelijkbaar met lezen van papier en is erg rustig voor de ogen. Dat E-Ink ook goed te lezen is in direct zonlicht is één van de grootste voordelen van deze schermtechnologie. Het zeer beperkte stroomverbruik is het tweede voordeel. E-readers hebben steeds vaker schermverlichting, waarmee je ook in het donker kan lezen. De schermgrootte is veelal 6-inch, uitzonderingen daargelaten, zoals bijvoorbeeld de 7,8-inch Kobo Aura One. De nieuwste e-readers bieden allemaal een resolutie van 300 pixels per inch.

E-readers zijn buiten ook goed leesbaar
E-readers zijn buiten ook goed leesbaar

De afgelopen jaren is de kwaliteit van het scherm flink verbeterd. Enkele jaren geleden was het omslaan van een pagina een tijdrovend proces. Ook het contrast was niet altijd optimaal. Tegenwoordig is dat anders. De nieuwste schermen zijn helder en scherp en ook het bladeren gaat een stuk sneller dan voorheen. Touchscreens ontbreken alleen bij de goedkope modellen. Een touchscreen biedt met name uitkomst als je aantekeningen wilt maken of een zoekopdracht wilt doen.

Lees je ook op het strand?

Omdat e-readers vaak meegenomen worden op vakantie heeft elke fabrikant ook een waterdichte e-reader in het assortiment. De Kindle Oasis, Kobo Aura H20 en PocketBook Aqua 2 zijn alle drie tot op zekere hoogte waterdicht. Toestellen die waterdicht zijn kunnen in het algemeen ook wat beter tegen stof. Deze modellen zijn dus zeker de moeite waard als je naar het strand gaat, zelfs als je niet het water in gaat.

Een waterdichte e-reader is handig voor op vakantie
Een waterdichte e-reader is handig voor op vakantie

Welke specificaties zijn belangrijk?

Voorheen hadden alleen de duurdere modellen WiFi. Tegenwoordig is WiFi standaard. Dankzij WiFi kan je makkelijk boeken op je e-reader zetten door ze bijvoorbeeld uit de cloud te halen. Via WiFi kan je echter ook op de e-reader e-books aanschaffen en lezen via bijvoorbeeld Bol.com of de Kindle Store. Opslag is en was nooit een probleem. Een e-book is slechts een aantal MB groot, waardoor je met elke e-reader honderden tot duizenden boeken mee kan nemen. Als je toch een enorme boekenverzameling altijd bij je wilt hebben let dan op de hoeveelheid opslaggeheugen van het model dat je wilt kopen. Als het geheugen via microSD uitbreidbaar is ben je er natuurlijk ook.

Hoe kom ik aan ebooks?

Ebooks zijn steeds beter verkrijgbaar dan enkele jaren geleden. Je kan ebooks los kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com, maar je kan ook gebruik maken van onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand, bijvoorbeeld via Kobo Plus. Ook bij de bibliotheek kan je e-books lenen. Zolang je een abonnement hebt op een zogeheten all-you-can-eat dienst heb je toegang tot je boeken. Zodra het abonnement stopt kan je je boeken niet meer lezen. Daarnaast zijn er ook heel veel gratis ebooks te vinden op internet. Als het oude boeken zijn dan is het auteursrecht niet meer van toepassing. Zijn het nieuwe boeken dan is er sprake van een auteursrechtenschending en moet je bij jezelf afvragen of je het boek wilt downloaden zonder de rechthebbenden ervoor te betalen.

Let er wel op dat niet alle ebooks op elk apparaat te lezen zijn. Ebooks die je koopt op Amazon zijn alleen te lezen op Kindle apparaten of via de Kindle-app op android of iOs. Omgekeerd is dit ook het geval. Op een Kindle kan je geen ebooks lezen, die je wel kan lezen op andere apparaten. Ander aandachtspunt is het digitale watermerk dat tegenwoordig gebruikt wordt.

Amazon Kindle Store
Amazon Kindle Store

Wat moet ik uitgeven?

De entry-level e-readers van tegenwoordig zijn prima. De prijs wordt hoger als je kiest voor een waterdichte variant of een groter scherm. De kwaliteit van het aanbod is echter dusdanig dat er geen miskopen meer zijn. Let er wel op dat veel ereaders in verschillende varianten verkrijgbaar zijn, afhankelijk van het productiejaar. De Amazon Kindle is bijvoorbeeld aan zijn achtste modeljaar toe. Een Kindle van vijf jaar geleden, die je op Marktplaats koopt, is dan ook niet te vergelijken met een Kindle die nu te koop is. Kijk daarom goed welk modeljaar je koopt als je tot aanschaf over gaat. Kijk in ons e-reader-overzicht voor actuele e-readers, prijzen, testen en recensies.

portablegear.nl