Interessant:

Sony Xperia S hands-on

achtergrond 17 maart 2012 om 14:02

De Sony Xperia S (LT26i) is Sony's vlaggenschip Android-smartphone voor begin 2012. PortableGear bekijkt het toestel nader.

De Sony Xperia S (LT26i) is de eerste smartphone in Sony's nieuwe NXT-serie - de eerste smartphone-serie die Sony uitbrengt zonder het Ericsson-label. De Xperia S heeft een stijlvol en luxe design (in het zwart of wit) uit één stuk. Onder de afneembare achterzijde vind je het microSIM-kaartslot: het toestel heeft geen verwijderbare batterij en geen uitbreidbaar geheugen. Opvallend is vooral het zeer heldere 4,3-inch Reality Display (met een HD-resolutie van 1280 x 720 pixels), waarvoor gebruik is gemaakt van Sony's Mobile BRAVIA Engine. Het touchscreen is niet alleen in vrijwel alle omstandigheden goed af te lezen, maar reageert ook uitstekend.

Sony Xperia S: 4,3-inch Reality Display
Sony Xperia S: 4,3-inch Reality Display

Onder de interface met apps vind je een menu met touch-knoppen voor 'back', 'home' en instellingen. Leuk is dat hieronder in de behuizing van het toestel kleine lichtjes zijn geintegreerd die ook deze functionaliteiten aangeven. Drukken op deze lampjes, zoals je onwillekeurig geneigd bent te doen, heeft geen zin: je kan alleen de touch-toetsen erboven gebruiken. Aan de bovenzijde van de Xperia S vind je powertoets en een 3,5mm poort. Aan de linkerzijde bevindt zich een microUSB-aansluiting en aan de rechterzijde zijn een aparte cameratoets, de volumetoets en de HDMI-aansluiting opgenomen. Verder beschikt de Xperia S aan de voorzijde over een 1,3-megapixel webcam en aan de achterzijde over een 12-megapixel camera met de Sony Exmor R-sensor, een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. De Xperia S voelt stevig aan, maar is (net als de iPhone 4S) nogal glad, waardoor je moet oppassen dat hij niet snel uit je handen valt. 

Sony Xperia S: HDMI-out & aparte cameratoets
Sony Xperia S: HDMI-out & aparte cameratoets

De Sony Xperia S draait bij levering op Android 2.3 Gingerbread; Sony heeft al beloofd op termijn een update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich uit te rollen. Uiteraard vind je alle bekende Google-apps (Gmail, Google Maps, Google Talk, Google Search, YouTube, Android Market/Google Play) voorgeinstalleerd, evenals toepassingen voor Twitter (Timescape) en Facebook. De connectiviteit van de Xperia S is daarnaast ook prima in orde met 3G/HSDPA, DLNA, Bluetooth 2.1, WiFi & WiFi-hotspotfunctionaliteit (voor tethering) en een 1,3-megapixel webcam. De webbrowser ondersteunt standaard Adobe Flash voor een complete internetervaring. Verder is het dankzij de 'quick shoot'-functionaliteit mogelijk om binnen 1,8 seconden een foto te nemen.

Sony Xperia S: touch-menubar & menulichtjes
Sony Xperia S: touch-menubar & menulichtjes

Een bijzondere nieuwe functionaliteit is de support van NFC en 'SmartTags'. SmartTags zijn plastic fiches met een NFC-chip (er worden twee SmartTags met de Xperia S meegeleverd) waarmee je direct een instelling van de telefoon kan aan- of uitzetten of wijzigen door de fiche tegen de telefoon te houden. Zo kan je bijvoorbeeld met een SmartTag direct je wekker uitzetten (handig voor naast je bed) of Bluetooth activeren in je GPS-applicatie (handig voor in de auto). Meer media voor de Xperia S vind je via de Android Market/Google Play en het Sony Entertainment Network. Het geheugen van de Xperia S bedraagt 32GB en is niet verder uitbreidbaar.

Sony Xperia S: HDMI-out & aparte cameratoets
Sony Xperia S: HDMI-out & aparte cameratoets

De Sony Xperia S is een prima, stijlvolle smartphone, waarvan vooral het zeer heldere 4,3-inch HD-Reality Display veel indruk maakt. De connectiviteit en cameraprestaties zijn uitstekend in orde en het is prettig dat er een aparte cameratoets aanwezig is. Daarnaast zijn de NFC-toepassingen met de nieuwe 'SmartTags' een leuke nieuwe toevoeging. Minpuntjes zijn het ontbreken van een microSD-kaartslot en de levering met Android 2.3: een Android 4.0-update volgt pas later. Maar al met al is Sony's eerste Ericsson-loze smartphone een prima concurrent voor andere smartphone-toppers, zoals de Samsung Galaxy S2 of de iPhone 4S.

Plus- en minpunten Sony Xperia S

+ fraai design en superhelder display + snelle prestaties en goede camera + aparte cameratoets + leuke NFC-toepassingen met SmartTags - geen uitbreidbaar geheugen - geen verwijderbare batterij - niet standaard geleverd met Android 4.0 

 

Sony Xperia S: messaging
Sony Xperia S: messaging

Sony Xperia S: geen verwijderbare batterij & geen microSD-kaartslot
Sony Xperia S: geen verwijderbare batterij & geen microSD-kaartslot

portablegear.nl