Interessant:

Top 10 smartphones van 2011

topproducten 30 december 2011 om 09:39

Wat waren de beste of meest opvallende smartphones van 2011? PortableGear zet de 10 meest complete, geavanceerdste of fraaiste modellen van 2011 op een rij.

Met de Samsung Galaxy S2 (i9100) brak Samsung in 2011 al haar eigen verkooprecords: het toestel werd in februari geintroduceerd en in september, vijf maanden nadat het toestel te koop was, waren er al meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Tevens werd het toestel lyrisch ontvangen door de vakpers. De Galaxy S2 is een geavanceerde Android 2.3-smartphone met een 4,3-inch touchscreen, dat dankzij de gebruikte super-AMOLED Plus-technologie in alle omstandigheden goed is af te lezen. Verder is de Galaxy S2 onder meer voorzien van de TouchWiz 4.0-interface (met Samsungs Social Hub voor een snel overzicht van sociale netwerken), een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder, een 2-megapixel webcam, Swype en Samsung Voice Solution (voor stemopdrachten).

PortableGear oordeel: de topper van 2011 en een trendsetter op het gebied van heldere (AMOLED)-schermtechnologie. Laat de Galaxy S3 maar komen.

Tot teleurstelling van velen presenteerde Apple dit jaar niet de langverwachte iPhone 5, maar enkel de iPhone 4S (waarbij de 'S' volgens Apple-fans verwijst naar de in oktober overleden Apple-topman Steve Jobs). De iPhone 4S is qua design bijna identiek aan de iPhone 4, maar is qua specificaties een stap vooruit, met onder meer een snellere processor, een betere camera, een betere antenne, snellere dataoverdracht en de Siri virtual assistent.

Hoewel de iPhone 4S dus niet vernieuwend is, bouwde Apple er wel prima mee voort op de al uitstekende iPhone 4. Dankzij de eenvoudige iOS 5-interface is het nog altijd een van de eenvoudigste smartphone in gebruik (al wordt het momenteel qua gebruiksvriendelijk wel geevenaard door het Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem) en kan het nog prima mee met concurrerende high-end smartphones. Alleen het display is met 3,5-inch inmiddels aan de kleine kant in vergelijking met de concurrentie.

PortableGear oordeel: niet vernieuwend, maar nog wel altijd van topkwaliteit. Volgend jaar wel gaarne een iPhone (5) met een groter display en Siri in het Nederlands.

Apple iPhone 4S
Apple iPhone 4S

Nokia sloot begin 2011 een deal met Microsoft voor het maken van Nokia Windows Phones. We moesten daarna tot oktober op de eerste Windows Phone van Nokia wachten, maar de Nokia Lumia 800 was het wachten waard. Microsofts uitstekende Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem is het enige mobiele OS dat zich qua gebruikersvriendelijkheid met de iPhone kan meten. De bediening verloopt soepel en eenvoudig en de integratie met sociale netwerken (Twitter, Facebook, LinkedIn, Windows Live) en Microsoft-diensten (Office Mobile, SkyDrive) is uitstekend. Daarnaast voegde Nokia enkele handige eigen diensten (Nokia Maps, Nokia Drive, Nokia Mix Radio) toe, die je niet op andere Windows Phones vindt. Ook de hardware voelt hoogwaardig aan en het 3,7-inch touchscreen is bijzonder helder. Alleen het (uitneembare) microSIM-kaartslot voelt nogal fragiel aan en we missen (net als op de iPhone) een verwisselbare accu.

PortableGear oordeel: Microsoft en Nokia vormen een leuk setje. De Windows Phone 7-interface is een revelatie vergeleken met de soms onoverzichtelijke Android-interfaces. Als de apps in de Windows Phone Marketplace net zo hard groeien als voor Android en iOS, kan het ook zeker in de toekomst een succesnummer blijven.

De topper van HTC in 2011 was de HTC Sensation, een 4,3-inch Android 2.3-smartphone (vervaardigd uit n stuk aluminium) met een superLCD-display en de HTC Sense 3.0-interface. Het was de eerste HTC-smartphone met een dual-core 1,2GHz Qualcomm Snapdragon-processor voor snelle multitasking-prestaties. Tevens kon je rekenen op HDMI en een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder. Met dit toestel werd ook de HTC Watch-videodienst (waarmee je video's kan huren) geintroduceerd. In het najaar van 2011 sloot HTC een deal met Beats Audio van rapper Dr. Dre en werd het succes van de HTC Sensation verder uitgemolken met de HTC Sensation XE (4,3-inch) en HTC Sensation XL (4,7-inch) muziektelefoons, die het origineel echter niet konden overtreffen.

PortableGear oordeel: genoeg Sensation-modellen voor n jaar. Alleen volgend jaar wellicht ng een stapje groter met een Sensation-tablet...

HTC Sensation
HTC Sensation

Met de Samsung Galaxy Note (N7000) introduceerde Samsung in 2011 een bijzondere 'hybride tablet-smartphone', waarvan het door het grote 5,3-inch display inderdaad niet duidelijk is of we te maken hadden met een smartphone of een tablet. Gezien de aanwezigheid van belfunctionaliteiten en het voor smartphones-geoptimaliseerde Android 2.3 Gingerbread-besturingssysteem, valt de Galaxy Note in onze ogen toch eerst in de smartphone-categorie, al is bellen met dit grote toestel naast je oren al een bezienswaardigheid op zich. Ook de uitgebreide notitiefunctionaliteiten met de meegeleverde geavanceerde SmartPen zijn meer tablet-specifiek. Samsung was dus in elk geval niet bang om grenzen te overschrijden met dit verder uitstekende toestel, dat ook is voorzien van de heldere superAMOLED HD-schermtechnologie, de TouchWiz 4.0-interface (met Samsungs Social Hub-app voor een snel overzicht van sociale netwerk-updates) en een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder.

PortableGear oordeel: een grote smartphone of een kleine tablet? We weten het nog steeds niet. Doet er ook niet toe: het is een prima toestel.

Met de Motorola RAZR (XT910) greep Motorola in 2011 terug naar haar roemrijke verleden en bracht het het eerste Android-model in de RAZR-serie uit. Motorola schoot met de nieuwe RAZR in de roos en deed het verleden eer aan: dit slechts 7,1 millimeter dikke Android 2.3-toestel biedt een uitstekend superAMOLED-touchscreen, een snelle dual-core 1,2GHz-processor en een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder. Een handige toepassing is daarnaast de MotoCast-app om eenvoudig content van je RAZR naar je PC te streamen. Met deze RAZR stapte Motorola ook over naar het gebruik van een microSIM-kaartslot.

PortableGear oordeel: altijd goed om te zien dat telefoonfabrikanten hun verleden op een goede manier kunnen eren... al zullen we de klassieke clamshell RAZR's blijven missen.

Motorola RAZR: Android-smartphone
Motorola RAZR: Android-smartphone

Sony kocht in oktober 2011 Ericsson uit voor 1,05 miljard euro; het is nog niet helemaal duidelijk of dit ook het eind van het Sony Ericsson-telefoonlabel betekent. Dat zou bijzonder spijtig zijn, want Sony Ericsson creerde - ook weer in 2011 - enkele van de meest fraaie en sportief-ogende smartphones. De Sony Ericsson Xperia arc S is wellicht niet de beste smartphone van 2011, het is in elk geval wel de allermooiste: de combinatie van het sportieve 'curved' design met het heldere 4,2-inch Mobile BRAVIA Engine touchscreen is een lust voor het oog. Ook het innerlijk van de Xperia arc S is daarnaast prima in orde met onder meer Android 2.3, een single-core 1,4GHz processor, een 8,1-megapixel camera met een 720p HD-videorecorder, HDMI en de Timescape/Twitter-app.

PortableGear oordeel: het mooiste meisje van de klas, en de inhoud mag er ook zijn.

Samsung had in 2011 de eer met de Samsung Galaxy Nexus (i9250) de eerste smartphone met Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) te introduceren. Naast Android 4.0 is de Galaxy Nexus onder meer voorzien van een 4,65-inch super AMOLED HD-touchscreen, een krachtige dual-core 1,2GHz-processor en een 5-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder. Enkele elementaire zaken (FM-radio, een microSD-kaartslot, Facebook-integratie) ontbreken echter. Niettemin is de Galaxy Nexus dankzij zijn heldere display en de nieuwe Android 4.0-mogelijkheden een uitstekende smartphone. Onder de nieuwe Android 4.0-functionaliteiten zijn onder meer de People app (voor direct overzicht van alle informatie van een contactpersoon, afgezien van Facebook), Face Unlock (mobieltje beveiligen met gezichtsherkenning), Android Beam (data overdragen middels NFC) en een datameter (die bijhoudt hoeveel MB je verbruikt).

PortableGear oordeel: Android 4.0 biedt veel nieuwe mogelijkheden, maar had er wel wat hipper uit mogen zien... enfin, als het wordt geintegreerd in interfaces van toestelfabrikanten, gebeurt dat vanzelf.

Samsung Galaxy Nexus
Samsung Galaxy Nexus

De Nokia N9 is Nokia's enige toestel met het MeeGo-besturingssysteem, dat Nokia in 2011 alweer liet vallen ten faveure van het gebruikersvriendelijkere Windows Phone 7 OS. Een begrijpelijke keuze, maar gezien de Nokia N9 (die overigens niet officieel in Nederland is uitgekomen) toch ook een spijtige keuze. Afgezien van het non-existente app eco-systeem voor MeeGo, is het namelijk helemaal niet zo'n slecht systeem. Zeker niet in dit fraaie toestel, met zijn heldere en grote 3,9-inch AMOLED, dat de hele voorzijde van het toestel beslaat. Ook de aanwezigheid van een 8-megapixel camera met Carl Zeiss-lens en een HD-videorecorder, HDMI en NFC is indrukwekkend. Daarentegen ontbreken FM-radio en een microSD-kaartslot en moet je je SIM-kaart opknippen om hem in het microSIM-kaartslot te kunnen gebruiken.

PortableGear oordeel: uitstekende hardware, maar helaas geen lange toekomst beschoren door het ten dode opgeschreven MeeGo-besturingssysteem.

Nokia N9
Nokia N9

In februari 2011, op het Mobile World Congress in Barcelona, werd eindelijk - na jarenlange geruchten - de lang verwachte 'PlayStation Phone' onthuld onder de naam Sony Ericsson Xperia Play. Het was de eerste echte game-telefoon, zeven jaar na het fiasco van de Nokia N-Gage. Publicitair was de Xperia Play een hoogtepunt voor Sony Ericsson: alle media stonden er vol van. Maar mede door het gebrek aan veel hoge-kwaliteit games (niemand zat te wachten op 10 jaar oude PlayStation 1-spellen, waarvoor je ook nog moest betalen), is de Xperia Play commercieel niet het succes geworden waarop Sony Ericsson gehoopt had. Niettemin is de Xperia Play dankzij de uitschuifbare PSP-achtige controls, de beste gaming-telefoon die we tot op heden gezien hebben. Dankzij het 4-inch touchscreen, een 1GHz-processor, Android 2.3 Gingerbread Sony Ericssons Timescape-app functioneert de Xperia Play ook uitstekend als smartphone.

PortableGear oordeel: uitstekende gaming-telefoon, maar de gamecontent is niet onderscheidend genoeg. Daardoor vooral leuk voor casual gamers; hardcore gamers zullen liever nog even wachten op de Sony PS Vita.

portablegear.nl