Interessant:

Samsung Galaxy Nexus vs. iPhone 4S: verschil

topproducten 22 oktober 2011 om 16:14

De Samsung Galaxy Nexus en de iPhone 4S zijn de belangrijkste high-end smartphones voor het najaar van 2011. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

Display
Apple stak lange tijd boven de concurrentie uit met het uitstekende heldere Retina-display. Het bedrijf zag dan ook geen reden voor verandering: de iPhone 4S beschikt, net als zijn voorganger, over dit schermtype. Het verschil is ditmaal echter dat de concurrentie niet stil heeft gezeten. Samsung heeft de Samsung Galaxy Nexus voorzien van haar uitstekende superAMOLED HD-display, die zich moeiteloos kan meten met de Retina-technologie van de iPhone 4S. Daarnaast is het display van de Galaxy Nexus met 4,65-inch flink groter dan de 3,5-inch iPhone 4S, wat de bediening ten goede komt. Het 3,5-inch formaat van de iPhone 4S is in vergelijking met de huidige generatie smartphones zelfs aan de kleine kant. Uiteraard ondersteunen beide schermen multi-touch.

Besturingssysteem
De iPhone 4S draait op iOS 5, dat standaard Apple's nieuwe iCloud-service ondersteunt. Handig is dat je hiermee al je iTunes-apparaten (Mac, PC, iPhone, iPad, iPod) draadloos met elkaar kan synchroniseren. iCloud biedt 5GB online opslagruimte, waarin je onder meer je documenten en mails kan opslaan. iOS 5 beschikt verder over een geintegreerde Twitter-toepassing en iMessage, Apple's WhatsApp-concurrent waarmee je gratis berichten kan uitwisselen. Uiteraard is Apple's eigen Safari-browser standaard voorgeinstalleerd. De Samsung Galaxy Nexus draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Hierdoor kan je direct gebruik maken van alle bekende Google-(cloud)services, zoals Gmail, Google Calendar, YouTube, Google Docs en het Google+ (Google's sociale netwerksite). Chatten is direct mogelijk middels Google Talk. Browsen doe je met de voorgeinstalleerde Android Browser. Handig is dat bookmarks in Google Chrome op je PC of Mac eenvoudig met deze browser te synchroniseren zijn.

Camera
De camera's van de iPhone 4S en de Samsung Galaxy Nexus zijn vergelijkbaar, al heeft de 4S een hogere resolutie (8-megapixel) dan de Galaxy Nexus (5-megapixel). Dit hoeft echter niet per definitie te betekenen dat je er betere foto's mee maakt. Beide toestellen zijn voorzien van een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Ook is het op beide toestellen mogelijk om de camera vanuit een lockscreen te activeren.

Processor
Net als de camera is de processor van de Samsung Galaxy Nexus en de iPhone 4S vergelijkbaar. Beide hebben een dubbele kern, waardoor je kan rekenen op snelle multitasing. De Galaxy Nexus heeft met 1,2GHz meer GHz dan de 1GHz iPhone 4S (die echter is geklokt op 800MHz).

Geheugen
De Samsung Galaxy Nexus is verkrijgbaar in varianten met 16GB of 32GB geheugen. De iPhone 4S is ook met 16GB of 32GB verkrijgbaar, maar er is ook een 64GB-variant. En als je het kan betalen, is meer geheugen toch altijd prettig.

Connectiviteit
De connectiviteit van de Samsung Galaxy Nexus en de iPhone 4S is dik in orde - zoals je ook van moderne smartphones verwacht. Beide zijn voorzien van WiFi, WiFi-hotspotfunctionaliteit (tethering: het toestel is als modem te gebruiken), push e-mail en 3G/HSDPA-ondersteuning. De iPhone 4S ondersteunt Bluetooth 4.0; de Galaxy Nexus is voorzien van Bluetooth 3.0. Versie 4.0 is energiezuiniger, maar er zijn nog niet veel apparaten die deze standaard ondersteunen. De Galaxy Nexus heeft als extra DLNA en NFC-ondersteuning, dat op enkele terreinen de Bluetooth-technologie overbodig kan maken. De webcam van de Galaxy Nexus is met 1,3-megapixel beter dan de VGA (0,3)-megapixel camera van de iPhone 4S. De Galaxy Nexus biedt Google Talk Video Chat om mee te videochatten en de iPhone 4S is hiertoe voorzien van FaceTime. Beide smartphones ondersteunen ook Skype.

De ondersteuning van sociale netwerken op de iPhone 4S is beperkt. Het toestel heeft slechts een geintegreerde Twitter-functionaliteit. Instant messaging is direct mogelijk via iMessage (zie onder 'Besturingssysteem') en de iCloud-integratie zorgt voor naadloos (en draadloos) contact tussen alle iTunes-apparaten in huis. Andere sociale netwerk-apps moet je zelf downloaden uit de App Store. Een YouTube-toepassing is wel standaard voorgeinstalleerd. De Samsung Galaxy Nexus biedt een veel betere standaard integratie met sociale netwerken dan de iPhone 4S. Uiteraard is de integratie met Google's online services en netwerken (YouTube, Google+) optimaal, maar dankzij de People app in Android 4.0 heb je bij een contactpersoon ook direct een overzicht van alle updates in al zijn of haar sociale netwerken. Instant messaging is uiteraard direct mogelijk via Google Talk.

Speciale toepassingen
Bijzonder aan de iPhone 4S is de Siri virtual assistent. Hiermee kan je niet alleen het toestel via stemopdrachten besturen; ook kan je de telefoon vragen stellen. Dit is mogelijk dankzij de integratie met Wikipedia en zoekmachine Wolfram Alpha. Helaas is dit niet echt een pluspunt voor Nederland en BelgiŽ, want deze functie is (vooralsnog) niet in het Nederlands beschikbaar. De Samsung Galaxy Nexus biedt met Google Voice Search een soortgelijke functie. Andere vergelijkbare functies zijn Find My Friends (iPhone 4S) en Google Latitude (Galaxy Nexus), waarmee je via GPS eenvoudig op je toestel kan zien waar je vrienden zijn. Bijzondere toepassingen op de Galaxy Nexus zijn daarnaast Android Beam (via NFC data naar een ander toestel doorgeven door twee toestellen tegen elkaar aan te houden), Face Unlock (toestel beveiligen en unlocken middels gezichtsherkenning) en een datameter (meet hoeveel MB je verbruikt tijdens internetten). In tegenstelling tot de iPhone 4S biedt de Galaxy Nexus ook standaard Adobe Flash-ondersteuning voor een completere internetervaring. Ten slotte bieden beiden telefoons een uitstekende ondersteunende applicatiewinkel: de Android Market (Galaxy Nexus) en de Apple App Store & iTunes (iPhone 4S), waarbij de laatste op dit moment toch nog net een streepje voor heeft.

Conclusie
Zowel de Samsung Galaxy Nexus als de iPhone 4S zijn uitstekende en zeer complete smartphones. De Galaxy Nexus biedt een groter display en een betere integratie met sociale netwerken; de iPhone 4S biedt perfecte integratie met alle iTunes-apparatuur in huis. De keuze is daarom vooral afhankelijk van aan welk besturingssysteem je de voorkeur geeft: iOS 5 of Android 4.0.

Samsung Galaxy Nexus Prime vs. iPhone 4S
Samsung Galaxy Nexus Prime vs. iPhone 4S

portablegear.nl