Interessant:

Koopgids smartwatches

koopgids 29 augustus 2018 om 08:36

Veel grote smartphone producenten, maar ook klassieke horlogemakers, hebben een smartwatch in hun assortiment. In deze koopgids lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartwatch en wat je keuzemogelijkheden zijn.

Een smartwatch kan goed van pas komen als je belangrijke meldingen niet wil missen, maar niet de hele tijd je telefoon in je hand wilt hebben. Ook kun je een smartwatch goed gebruiken tijdens het sporten, om bijvoorbeeld je hartslag of route bij te houden. Verder is het ook een handig apparaat om altijd je muziek bij de hand te hebben.

Compatible

Ondanks dat sommige smartwatches volledig alleenstaand werken, kun je toch het meeste uit je smartwatch halen als deze goed kan verbinden met je smartphone. Niet elke smartwatch werkt met elke telefoon. Controleer dit dus goed voordat je een smartwatch koopt. Of een smartwatch kan verbinden met je smartphone is voornamelijk afhankelijk van het besturingssysteem van je telefoon. Google's besturingssysteem voor smartwatches, Wear OS, werkt met veel Android telefoons van verschillende fabrikanten, maar kan ook verbinden met sommige Apple smartphones. Als je zeker wilt weten of een smartwatch met Wear OS geschikt is voor jouw telefoon ga dan op je telefoon naar Samsung's wearables draaien veelal op Tizen en kunnen verbinden met verschillende Android en iOS apparaten, maar zullen het beste werken met Samsung's eigen smartphones. Om de Apple Watch goed te kunnen gebruiken heb je een iPhone nodig, om het horloge in te stellen maar ook om nieuwe apps te downloaden op je Apple Watch. Naast smartwatches geproduceerd door telefoonontwikkelaars zijn er ook smartwatches te koop die niet aan een bepaald merk gebonden zijn. Verschillende Fitbit horloges, zoals de Versa en Ionic, kunnen synchroniseren met Android, iOS en Windows apparaten.

De Samsung Galaxy Watch uit 2018
De Samsung Galaxy Watch uit 2018

Beeldscherm en Interface

Als je hebt bekeken welke smartwatches allemaal kunnen verbinden met je mobiele telefoon ben je er nog niet. De volgende belangrijke stap om de juiste smartwatch te vinden is door te kijken naar wat voor soort display en interface je fijn vindt. Veel recente smartwatches hebben een kleuren LCD of en AMOLED beeldscherm. Het voordeel hiervan is dat de informatie op je horloge kleurrijk en helder is. Het nadeel is dat de batterij van je smartwatch vaker opgeladen moet worden dan bijvoorbeeld een smartwatch met E-Paper display. Nieuwere smartwatches, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Watch, hebben een always-on display. Oudere horloges schakelen het scherm uit om stroom te besparen, waardoor je dus het gros van de tijd met een horloge met een zwart display om je pols rondloopt. Verschillende smartwatches gebruiken een verschillende interface. Zo heb je horloges met touchscreen of alleen knopjes. Veel horloges hebben een combinatie. Ook zijn er veel smartwatches die gebruik maken van een draaibare kroon, zoals de Apple Watch of Fossil Q Explorist. Naast een draaibare kroon zijn er ook horloges te koop die gebruik maken van een roterende ring om het scherm heen, zoals te zien bij de Samsung Gear S3. Als je grote vingers hebt kan het moeilijk zijn om snel te navigeren op een touchscreen van een smartwatch, dus kunnen fysieke knoppen of een kroon goed van pas komen.

Meldingen en berichten

Eén van de verschillen tussen een normaal horloge en een smartwatch is dat je op een smartwatch berichten kan lezen die binnenkomen op je smartphone. Op deze manier hoef je niet voor iedere melding je telefoon te pakken en kan je in een oogopslag zien of je een belangrijke melding mist. De verschillende besturingssystemen voor smartwatches zullen meldingen op een andere manier weergeven. Horloges met Wear OS laten je meest recente meldingen zien als je op het scherm naar boven veegt. Ook Apple Watch heeft een veld met recente berichten, deze krijg je te zien als je naar beneden veegt op het scherm. Op de Samsung Gear S3 krijg je veel mogelijkheden om instellingen te personaliseren. Zo kun je zelf bepalen welke meldingen je wel of juist niet te zien krijgt op je horloge. Ook met de Apple Watch app op je iPhone kun je instellingen voor meldingen aanpassen.

Personalisatie

Niet alleen de instelling van meldingen zijn aanpasbaar, op veel smartwatches kan je ook de uitstraling van het display aanpassen aan je eigen smaak. Om aanpassing te doen aan je Apple Watch kun je terecht bij de Apple Watch app voor iOS. Hier kun je de uitstraling van je wijzerplaat aanpassen en kiezen of je digitale of analoge weergave van de tijd wil. Ook kun je verschillende apps downloaden, zoals Buienradar of bijvoorbeeld CNN. Ook voor Google's Wear OS zijn veel apps verkrijgbaar, zodat jouw smartwatch aan al je eisen kan voldoen. Verder kan je bij veel smartwatches het bandje wisselen. Zo kan je, in combinatie met de kleur van de body, de smartwatch aanpassen aan je eigen stijl. Als je vaak bandjes wilt wisselen moet je even kijken of een bandje snel te wisselen is.

Huawei Watch 2 - Veel kleuren en stijlen
Huawei Watch 2 - Veel kleuren en stijlen

Ingebouwde simkaart

Sommige smartwatches hebben ruimte voor een simkaart, waardoor je met je smartwatch kunt verbinden met het mobiele netwerk, zonder dat je daar een telefoon voor nodig hebt. Dit betekent ook dat je met de smartwatch om je pols kunt bellen. Smartwatches die dit kunnen zijn bijvoorbeeld de Huawei Watch 2Apple Watch Series 3, Samsung Gear S3 en de LG Watch Sport. Of mobiel bellen met een smartwatch veel toevoegt is de vraag. Allereerst heb je een extra abonnement of een extra simkaart nodig voor je smartwatch. Daarnaast heb je natuurlijk veelal een mobiele telefoon, waar je mee kan bellen. Een horloge, waar je mee kan bellen, voegt dan weinig toe. Bovendien zijn smartwatches met simkaart duurder dan de modellen zonder simkaart.

Huawei Watch 2 - Ingebouwde simkaart
Huawei Watch 2 - Ingebouwde simkaart

Ideaal voor sporten

Smartwatches zijn ideale sportgadgets. Zo is een smartwatch makkelijker mee te nemen tijdens een rondje hardlopen, maar zitten ook de sensoren dichter bij je lichaam dan bij bijvoorbeeld een smartphone in je broekzak, waardoor metingen makkelijker en meer accuraat zijn. Zo heeft bijna elke smartwatch wel een stappenteller, maar veel smartwatches bieden wel meer fitness-gerelateerde functies. Veel smartwatches bieden de mogelijkheid om je hartslag te meten. Als je van plan bent je smartwatch voornamelijk te gebruiken tijdens het sporten kun je het beste een fitness horloge overwegen, zoals de Fitbit Versa en de Garmin Forerunner 235. Dit soort smartwatches bieden je veel mogelijkheden om je activiteiten te volgen en metingen van je prestaties te doen. Als je graag buiten sport kan een ingebouwde GPS handig zijn in je smartwatch, zeker als je zonder smartphone op pad wilt gaan. Horloges met GPS functie zijn bijvoorbeeld de Apple Watch Series 3, Samsung Gear S3, Samsung Sport, LG Watch Sport en de Fitbit Versa. Controleer de waterdichtheid van een horloge als je hem wilt gebruiken tijdens het zwemmen. Voor het sporten is ook de sportarmband interessant. Dit is een smartwatchvariant in armbandvorm, zoals bijvoorbeeld de Samsung Gear Fit2 Pro

Samsung Gear Fit2 Pro - Gemaakt voor zwemmen
Samsung Gear Fit2 Pro - Gemaakt voor zwemmen

Opladen

De meeste smartwatches die dit jaar op de markt zijn gekomen zijn gemaakt om tenminste een dag te gebruiken zonder tussendoor opladen. Maar hoe meer functies een smartwatch heeft en hoe meer je deze gebruikt hoe vaker je het horloge zal moeten opladen. Een kleurenbeeldscherm verbruikt meer stroom dan een zwart-wit display, en veel gebruik van bijvoorbeeld de GPS zal ook betekenen dat de batterij sneller leeg gaat. Veel smartwatches gebruiken een draadloze oplader, waar je je horloge op legt als je deze wilt opladen. Op die manier hoef je geen kabel direct in de smartwatch te pluggen en kun je het beeldscherm nog zien terwijl deze oplaadt.

De knoop doorhakken

Zoals je hebt gezien zijn er heel veel verschillende smartwatches te koop. Als je hebt besloten een smartwatch aan te schaffen moet je er vooral op letten dat de smartwatch geschikt is voor je smartphone. Als je geen smartphone hebt is het handig om een smartwatch te kiezen die ruimte heeft voor een simkaart, zodat je toch van veel functies gebruik kunt maken.

Daarnaast is je keuze afhankelijk van alle functies die je nodig hebt in een smartwatch. Je kunt kiezen voor een smartwatch waarbij de focus ligt op sporten, zoals de Fitbit Versa of de LG Watch Sport. Als je een smartwatch wil als verlengstuk van je smartphone kun je het beste kiezen voor een smartwatch van smartphone producenten, zoals de Apple Watch Series 3 of de Samsung Galaxy Watch. Daarnaast kun je ook kiezen voor stijlvolle smartwatches ontwikkeld door horlogemakers, zoals de Fossil Q Explorist of de Skagen Falster Gen 3. Met veel verschillende aanbieders is er voor ieder wat wils.

portablegear.nl