Interessant:

Top 5 grootste gadget-flops van 2012

achtergrond 27 december 2012 om 14:25

Niet iedereen was in 2012 even succesvol in gadgetland; sommige nieuwe gadgets en mobiele diensten faalden zelfs hopeloos. PortableGear zet de top 5 grootste flops van 2012 op een rij.

De Canadese BlackBerry-fabrikant RIM (Research in Motion) introduceerde in 2012 in Nederland slechts één nieuw toestel: de low-budget BlackBerry Curve 9320. Verder bleven de Canadezen de officiële release van BlackBerry 10 eindeloos voor zich uitschuiven: de eerste BlackBerry 10-smartphones komen nu pas begin 2013 op de markt. Door het uitblijven van innoverende producten verloor BlackBerry veel marktaandeel - en ontstond er zelfs schaamte over hun toestel bij de trouwste BlackBerry-fans.

BlackBerry Curve 9320
BlackBerry Curve 9320

Panasonic kondigde begin 2012 met veel tamtam de terugkeer op de Europese smartphonemarkt aan met de (wateberstendige) Panasonic Eluga. De Japanners pakten op het Mobile World Congress in Barcelona zelfs flink uit met een behoorlijke grote stand. Het werd echter een fiasco: Panasonic deed verder vrijwel niets aan de promotie van het toestel, dat ook nog eens beperkt verkrijgbaar was. Daarnaast was de critici niet te spreken over de vele vastlopers, de slechte accuduur en de teleurstellende camera van het toestel. De flop was zo groot dat Panasonic eind 2012 alweer besloot om de Europese markt weer de rug toe te keren.

Panasonic Eluga
Panasonic Eluga

In september 2012 kondigde de Amerikaanse gamesketen GameStop en fabrikant Wikipad in de Verenigde Staten vol trots de Wikipad Gaming Tablet, een voor gaming geoptimaliseerde Android-tablet, aan. De gaming-tablet zou draaien op Android 4.1 Jelly Bean en beschikken over een qua quad-core NVIDIA Tegra 3-processor, een 10,1-inch IPS-display en een PlayStation Mobile-certificaat. Tot nu toe is echter bij mooie praatjes gebleven, want de Wikipad-tablet (die 499 dollar moest kosten), heeft nog steeds de winkels niet bereikt. Mogelijk is de Wikipad zelfs geruisloos geannuleerd: de 'pre-order' knop op GameStops website is verdwenen en de status is nog altijd 'not available'. Er lijkt een vloek te rusten op gaming-tablets, want ook de release van de (in augustus aangekondigde) Archos GamePad liet langer op zich wachten dan verwacht.

Wikipad Gaming Tablet
Wikipad Gaming Tablet

Archos introduceerde in 2012 de Arnova ChildPad, een 7-inch Android 4.0-tablet (met een resistive of capacitive touchscreen), die geoptimaliseerd is voor kinderen. Kindvriendelijke functies van de ChildPad zijn onder andere toegang tot de Kids App Store van AppsLib (de Android Market wordt niet ondersteund), die veertien categorieën speciaal voor kinderen biedt en de 'Mobile Parental Filter' (waarmee ouders er voor kunnen zorgen dat kinderen alleen toegang hebben tot de gewenste software). Daarnaast heeft Archos de Arnova ChildPad voorzien van een kindvriendelijke interface met gekleurde iconen. Het klinkt als een goed idee, maar de kritiek was genadeloos: de tablet was buggy, traag, had een slecht scherm en vreselijke speakers, leverde slechte prestaties en de filters waren onbetrouwbaar. Al met al werd de ChildPad dan ook geen groot succes, mede omdat er voor kinderen (nog) goedkopere tablets beschikbaar waren.

Archos Arnova ChildPad
Archos Arnova ChildPad

Apple onthulde in 2012 de iPhone 5, de iPad mini en de iPad 4: drie nieuwe apparaten die allen draaiden op het vernieuwde iOS 6. Voor de nieuwe hardware kreeg Apple weer veel lof, maar de nieuwe software kreeg meer kritiek, vooral één nieuwe functies: Apple Maps. Apple nam namelijk afscheid van de Google Maps-app en stelde de eigen Apple Maps-app (met kaarten van TomTom) daarvoor in de plaats. Dat werd een fiasco: de nieuwe navigatiedienst werkte slechts gebrekkig en was verre van compleet. TomTom liet al snel weten dat de problemen bij Apple lagen. Apple erkende dat het gefaalde had: in oktober maakte Apple-topman Tim Cook publiekelijk excuses voor het Apple Maps-fiasco. Hij beloofde echter ook dat Apple Maps "beter wordt naarmate er meer gebruikers bij komen".

Apple Maps op iPhone 5
Apple Maps op iPhone 5

portablegear.nl