Interessant:

Google Nexus 7 vs. iPad mini

achtergrond 17 november 2012 om 14:29

De Google Nexus 7 (7-inch) en de iPad mini (7,9-inch) zijn de populairste kleine tablets van het moment. PortableGear vergelijkt de belangrijkste specificaties.

De Google Nexus 7 is de 7-inch Android-tablet van Google en Asus. De iPad mini is de 7,9-inch iOS-tablet van Apple. De Nexus 7 en iPad mini zijn enkele van de populairste kleine tablets dit moment op de markt zijn; PortableGear vergelijkt het design & display, de processor, het besturingssysteem, de camera, de connectiviteit, de accu en de prijs.

Design & display

De iPad mini heeft met 7,9-inch een groter display dan het 7-inch display van de Google Nexus. Hoewel de iPad mini een groter display heeft, is de schermresolutie met 768 x 1024 pixels lager dan de schermresolutie van de Nexus 7 (800 x 1280 pixels). Beide capacitive touchscreens maken gebruik van de IPS LED-technologie voor een heldere beeldweergave. Gezien het kleinere display is de Nexus 7 uiteraard korter en smaller (198,5 x 120 millimeter) dan de iPad mini (200 x 134,7 millimeter). De iPad mini is echter een stuk dunner (7,2 millimeter in plaats van 10,5 millimeter) en lichter (308 gram in plaats van 340 gram) de de Nexus 7. Let op: deze afmetingen en dit gewicht gelden voor de WiFi-only uitvoeringen van Apple- en Google-tablets.

Processor

De Google Nexus 7 heeft een zeer krachtige 1,3GHz quad-core NVIDIA Tegra 3-processor. De iPad mini heeft een enigszins verouderde Apple-processor: de tablet is voorzien van dezelfde 1GHz dual-core Apple A5-chip als de iPad 2. In theorie is de Nexus 7 daarom krachtiger, maar uit benchmarks blijkt dat de tablets zich qua prestaties met elkaar kunnen meten.

Besturingssysteem

De iPad mini wordt geleverd met iOS 6, de Google Nexus 7 met Android 4.1 Jelly Bean (mogelijk volgt in de toekomst een Android 4.2-update). Voor beide besturingssystemen zijn inmiddels veel apps beschikbaar, al zijn er voor iOS vooralsnog meer tablet-geoptimaliseerde apps dan voor Android. Android is dan weer meer naar eigen smaak te customizen. In Android 4.1 vind je standaard de mobiele Chrome-browser, in iOS is Apple's Safari-browser voorgeinstalleerd. Verder komt Android standaard met een Google Maps-app; in iOS 6 moet je het doen met de nog niet erg verfijnde Apple Maps-app (Google Maps is wel via de browser te raadplegen). Welk besturingssysteem voor jou het beste is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Camera

De Google Nexus 7 is niet heel erg geschikt voor cameraliefhebbers: Google's 7-inch tablet heeft alleen een 1,2-megapixel frontcamera met een 720p HD-videorecorder. Een camera aan de achterzijde ontbreekt. In dit geval doet de iPad mini het een stuk beter met een 5-megapixel camera met 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en een 1,2-megapixel FaceTime-frontcamera met 720p HD-videorecorder aan de voorzijde.

Google Nexus 7 vs. iPad mini
Google Nexus 7 vs. iPad mini

Connectiviteit

De Google Nexus 7 was in eerste instantie alleen verkrijgbaar als WiFi-only model; met de introductie van het 32GB-model is er ook een WiFi + 3G-model van beschikbaar gekomen (4G-support ontbreekt). De iPad mini komt als WiFi-only- of als WiFi + 3G/4G-uitvoering. Verder ondersteunt de Nexus 7 Bluetooth 3.0, waar de iPad mini is voorzien van Bluetooth 4.0-ondersteuning. De Nexus 7 ondersteunt standaard GPS; op de iPad mini vind je GPS-support alleen op de 3G-uitvoeringen van de tablet.

Geheugen

Van de Google Nexus 7 bestaan edities met 8GB, 16GB en 32GB geheugen. In Nederland is in eerste instantie alleen de 16GB-editie verkrijgbaar; de 32GB-editie volgt. Dit geheugen is niet uitbreidbaar; wel kan je gratis gebruik maken van 5GB online cloudopslag via Google Drive. De iPad mini is verkrijgbaar met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Ook dit geheugen is niet uitbreidbaar. Apple biedt net als Google 5GB gratis cloudopslag aan via Apple's iCloud. Daarnaast kan je op de iPad mini ook gebruik maken van Google Drive, terwijl op de Nexus 7 Apple's iCloud niet toegankelijk is.

Batterij

De accu's van de Nexus 7 (4.325 mAh) en de iPad mini (4.490 mAh) doen niet veel voor elkaar onder. Google belooft dat de de batterij van de Nexus 7 tot 9,5 uur meegaat; Apple claimt dat de batterij van de iPad mini het tot 10 uur volhoudt.

Prijs

De instapprijs van de Google Nexus 7 (8GB, WiFi-only) is 199 euro. Dat is aanzienlijk lager dan de instapprijs van de iPad mini (16GB, WiFi-only) van 329 euro. Helaas is het 8GB niet op brede schaal in Nederland beschikbaar. Daarnaast kost de 32GB-uitvoering van de Nexus 7 waarschijnlijk (net als eerder de 16GB versie) 249 euro, terwijl de prijs van de iPad mini met 32GB (429 euro) en 64GB (529 euro) snel oploopt.

Conclusie

De iPad mini en de Google Nexus 7 zijn beide aantrekkelijke compacte tablets. De iPad mini biedt veel betere camera-opties, maar daarentegen is de prijs van de Nexus 7 een stuk aantrekkelijker. Voor welke tablet je gaat is vooral afhankelijk van je voorkeur voor iOS of Android.

portablegear.nl