Samsung Galaxy Note 3 vs. Note 2 vs. Note 1: verschil
De Samsung Galaxy Note 3 is het nieuwste paradepaardje in Samsungs hybride smartphone/tablet Note-serie. PortableGear zet de belangrijkste verschillen met de Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 op een rij.
Display
Met elke nieuwe generatie van de Galaxy Note heeft Samsung het display enkele inches groter gemaakt én de schermresolutie verbeterd. De Galaxy Note 1 had een 5,5-inch display met een resolutie van 800 x 1.280 (WXGA HD) pixels, de Galaxy Note 2 was voorzien van een 5,5-inch inch display met een resolutie van 720 x 1.280 pixels (HD). De Note 3 heeft een 5,7-inch display met een Full HD (1.280 x 1.920 pixels) display. Alle Galaxy Note-modellen maken gebruik van een helder SuperAMOLED-display met goede kijkhoeken.
Besturingssysteem
De Galaxy Note 3 is een van de eerste tablets (naast Google's eigen Nexus-tablet) die standaard wordt geleverd met Android 4.3 Jelly Bean. De Note 2 wordt geleverd met Android 4.1 Jelly Bean en de Note 1 kwam in eerste instantie met Android 2.3 Gingerbread (updates naar Android 4.0/4.1 zijn inmiddels voor de Note 1 beschikbaar). Nieuw in versie 4.1 ten opzichte van 2.3 zijn onder meer uitgebreidere notificaties en verbeterde widgets. Daarnaast is vanaf Android 4.1 Chrome als standaard browser voorgeinstalleerd. In Android 4.3 worden beperkingsprofielen geintroduceerd, zodat ouders bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde content kunnen beperken voor kinderen. Android 4.3 ondersteunt tevens Bluetooth Smart-technologie, wat de deur opent naar mobiele apps die verbinding maken met nieuwe apparaten zoals fitness-sensoren. Verder maken alle drie de smartphone-tablets gebruik van Samsungs TouchWiz UX-interface met de bekende Samsung Hubs. Apps vind je in de Google Play Store (Android Market) en Samsungs Apps Store.
Processor
Hoe verder de Note-serie evolueert, hoe krachtiger de processor wordt. Waar de Note 1 was voorzien van een 1,4GHz dual-core Samsung Exynos-processor met 1GB RAM, werd de Note 2 uitgerust met een 1,6GHz quad-core Samsung Exynos 4412 Quad-processor met 2GB RAM. De Note 3 heeft een nog krachtigere chip gekregen: een 2,3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor met 3GB RAM, waardoor dit derde model Note-model de snelste prestaties biedt.
Geheugen
Voor de Note 1 had je keuzes uit uitvoeringen met 8GB, 16GB of 32GB geheugen. Bij de Note 2 bestond de keuze uit 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Bij de Note 3 tot slot is de keuze beperkt tot edities met 32GB of 64GB geheugen. Van alle Note-modellen is het geheugen uitbreidbaar via microSD. Bij de Note 2 en Note 3 krijg je verder (tijdelijk) 50GB gratis online opslaggheugen via Dropbox.
Camera
De Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 verschilden niet veel van elkaar wat betreft gebruikte cameratechnologie. Op beide toestellen vind je een 8-megapixel camera met een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. De Note 2 heeft verder een 1,9-megapixel frontcamera, waar de Note 1 is voorzien van een 2-megapixel frontcamera. De camera op de Galaxy Note 3 is echter aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de twee voorgaande modellen. De derde Note is namelijk voorzien van een 13-megapixel sensor met LED-flitser en een 1080p Full HD- of 4K Ultra HD-videorecorder (afhankelijk van welk model: het is nog even afwachten welke versie in Nederland op de markt komt). Daarnaast beschikt de Note 3 over een 2-megapixel frontcamera/webcam.
Functionaliteiten
De Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 beschikten allebei over de S-Pen, de geavanceerde stylus die inmiddels kenmerkend is voor Samsungs Note-modellen. Met deze stylus kan je snel en nauwkeurig aantekeningen op het display maken. De Note 1 kende in eerste instantie weinig toegepaste S-Pen functionaliteiten: je moest het doen met S-Memo (om onder meer tekeningen en notities op te slaan) en S-Planner (een professionele plannertoepassing). Met dePremium-update zijn deze functionaliteiten wel uitgebreid met onder meer S-Note (waarmee je aantekeningen en schetsen kan maken bij internetpagina's) en Shape Match en Formula Match (waarmee met de S-Pen geschreven geometrische vormen en formules worden gedigitaliseerd).
De Galaxy Note 2 ondersteunde standaard S-Memo (met Shape Match en Formula Match) en beschikte daarnaast over functies als Air View (snel een preview krijgen van een e-mail, fotogalerij, video of aantekening in S-Note zonder iets te hoeven openen door alleen de S-Pen even bóven de content te houden) en Popup Note, Popup Video en Popup Web (waarmee je meerdere scherme tegelijkertijd kan gebruiken). Je kan bijvoorbeeld meerdere websites op je scherm bekijken, maar ook aantekeningen maken in Popup Note térwijl je een video kijkt.
De Galaxy Note 3 komt uiteraard ook met de S-Pen en kent - naast de functionaliteiten die reeds op de Note 2 werden toegepast - wederom een hele serie nieuwe toepassingen. Belangrijkste nieuwe functie is Air Command: een klik op de S Pen biedt je snelkoppelingen naar Action Memo (snel een aantekening maken), Scrapbook (een verzameling eigen content bekijken), Screen Write (een screenshot van het hele scherm maken), S Finder (content op de Note 3 zoeken) en Pen Window (een nieuw miniatuurvenster op het scherm openen).
Conclusie
De Galaxy Note 3 biedt een aanzienlijke upgrade ten opzichte van de voorgaande Note-modellen. De processor is krachtiger, de camera is flink verbeterd, er zijn veel nieuwe functionaliteiten voor de S-Pen toegevoegd en je krijgt direct de beschikking over de allernieuwste versie van Android. De Note 3 is daarmee een waardige vervanger voor de Note 2 en Note 1, al is Samsungs phablet met een prijs van 749 euro niet goedkoop.
Samsung Galaxy Note 3 vs. Note 2 vs. Note 1: verschillen
portablegear.nl