Interessant:

Verschil Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z

achtergrond 22 maart 2013 om 19:37

De Sony Xperia Z en de Samsung Galaxy S4 zijn twee van de meest geavanceerde Android-smartphones van het moment. PortableGear vergelijkt de belangrijkste specs.

De Samsung Galaxy S4 (i9500) en de Sony Xperia Z (C6603) zijn de belangrijkste Android-topmodellen van Samsung en Sony voor de eerste helft van 2013. PortableGear vergelijkt de belangrijkste verschillen op het gebied van display, besturingssysteem, geheugen, camera, processor, connectiviteit en robuustheid.

Display

De Sony Xperia Z en de Samsung Galaxy S4 hebben beide een groot 5-inch multi-touch display. Tevens zijn het twee van de eerste Android-smartphones met een Full HD-schermresolutie van 1.080 x 1.920 pixels. Sony claimt dat Xperia Z een pixeldichtheid heeft van 443 ppi (pixel per inch); Samsung houdt het bij de Galaxy S4 op 441 ppi. De gebruikte schermtechnologie voor de toestellen is heel verschillend. Voor de Xperia Z heeft Sony gebruik gemaakt van een Reality Display met Sony's Mobile BRAVIA Engine 2; op de Galaxy S4 is de SuperAMOLED-schermtechnologie toegepast. Beide technologieën zorgen voor een zeer helder scherm met goede kijkhoeken. Tot slot maakt de Xperia Z gebruik van krasbestendig Dragontail Glass (volgens fabrikant Asahi Glass "zes keer sterker dan Gorilla Glass 2") en de Galaxy S4 van Gorilla Glass 3 (volgens fabrikant Corning "driemaal zo krasbestendig als de voorgaande generatie Gorilla Glass, waardoor krassen op het display 40 procent minder zichtbaar zijn").

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S4 wordt standaard geleverd met Android 4.2 Jelly Bean, de Sony Xperia Z moet het nog doen met Android 4.1 Jelly Bean. Een Android 4.2-update voor de Xperia Z volgt echter spoedig. Nieuw in Android 4.2 ten opzichte van versie 4.1 is onder meer Gesture Typing (een geintegreerd Swype-toetsenbord). Tevens zijn de prestaties verbeterd.

Geheugen

De Samsung Galaxy S4 komt in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. De Sony Xperia Z is alleen verkrijgbaar met 16GB geheugen. Het geheugen van beide smartphones is uitbreidbaar met een microSD-geheugenkaart.

Camera

De Samsung Galaxy S4 en de Sony Xperia Z hebben allebei een 13-megapixel camera met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder aan boord. Aan de voorzijde bieden beide telefoons een 2-megapixel frontcamera/webcam met een 1080p Full HD-videorecorder. Zowel Samsung als Sony heeft zijn toestel uitgerust met bijzondere camerafunctionaliteit. De Xperia Z beschikt bijvoorbeeld over Exmor RS for mobile, 's werelds eerste beeldsensor met HDR (High Dynamic Range) video voor smartphones. De HDR-technologie zorgt voor een helder beeld, ook bij een sterke achtergrondverlichting, waardoor je degelijke foto's en video's vastlegt. De Galaxy S4 biedt opties als Dual Camera (waarmee je met de twee camera's tegelijkertijd foto's kan maken) en Dual Video Call (hiermee kan je de camera aan de achterzijde gebruiken om je gesprekspartner te laten zien waar je naar kijkt tijdens een videogesprek).

Processor 

De Sony Xperia Z maakt gebruik van een 1,5GHz quad-core Qualcomm APQ8064+MDM9215M (kortweg Snapdragon S4 Pro)-processor. De Nederlandse uitvoering van de Galaxy S4 heeft een 1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor aan boord. (Er is ook een uitvoering van de Galaxy S4 met een octa-core processor, maar die komt vooralsnog niet naar Nederland). Beide toestellen hebben 2GB RAM. Uit de eerste benchmarks blijkt dat de Galaxy S4 de Xperia Z qua prestaties overtreft.

Connectiviteit

Uiteraard ondersteunen de Sony Xperia Z en de Samsung Galaxy S4 allebei de laatste connectiviteitsmogelijkheden, waaronder 3G/HSDPA, WiFi, DLNA, Bluetooth 4.0, NFC en MHL. Ook bieden de beide toestellen support voort 4G/LTE voor hoge datasnelheden. De Galaxy S4 beschikt als over IR LED (infrarood). Via infrarood en de WatchON-app is de S4 als draadloze afstandsbediening voor je  televisie, dvd-speler en airconditioning te gebruiken. De Xperia Z ondersteunt onder meer One-Touch via NFC (waarmee je snel content met je televisie deelt door het toestel tegen je BRAVIA-afstandsbediening te tikken).

Robuustheid

De Sony Xperia Z is robuuster dan de Samsung Galaxy S4. Sony's toestel heeft een IP55/57-certificaat, wat betekent dat de Xperia Z water- en stofbestendig. Tevens zijn alle aansluitingen op de Xperia Z goed afgesloten met plastic dopjes, zodat het toestel probleemloos mee het water in kan. De Galaxy S4 is niet waterbestendig.

Conclusie

De Sony Xperia Z (16GB, € 629,-, in het zwart, wit of paars) en de Samsung Galaxy S4 (16GB, € 699,-, in het zwart of wit) zijn beide zeer complete high-end Android-smartphones met een groot display met een hoge schermresolutie. De Xperia Z heeft een fraaier en strakker design dan de Galaxy S4, dat ook nog eens waterbestendig is. De Galaxy S4 heeft een enigszins goedkope plastic behuizing dat niet waterbestendig is. Daarentegen komt Samsungs toestel met de allernieuwste Android-versie en biedt de Galaxy S4 snellere prestaties. De Xperia Z is daarom meer geschikt voor de avontuurlijke (of onhandige) smartphone-gebruiker, de Galaxy S4 voor de high-performace smartphone-gebruiker.

Samsung Galaxy S4 vs. Sony Xperia Z
Samsung Galaxy S4 vs. Sony Xperia Z

portablegear.nl