Interessant:

HTC One UltraPixel vs. Samsung Galaxy S3

achtergrond 2 maart 2013 om 11:42

De HTC One UltraPixel is het nieuwste Android-vlaggenschipmodel van HTC voor 2013. PortableGear vergelijkt de specificaties van de HTC One met die van de Samsung Galaxy S3, de populairste Android-smartphone van het moment.

De HTC One met UtraPixel-camera - kortweg HTC One UltraPixel (M7) - is HTC's belangrijkste smartphone voor het voorjaar van 2013. HTC gaat met dit toestel onder meer de concurrentie aan met de Samsung Galaxy S3 (i9300), de populairste Android-smartphone van het moment. PortableGear vergelijkt de specificaties van de toestellen op het gebied van display, besturingssysteem, processor, geheugen, camera, connectiviteit en bijzondere functionaliteiten.

Display

De HTC One UltraPixel heeft een display van 4,7-inch; de Galaxy S3 is voorzien van een iets groter 4,8-inch display. Door het langwerpige en strakke design van de HTC One UltraPixel lijkt het display van HTC's smartphone op het eerste oog echter iets groter. Daarnaast heeft de HTC One UltraPixel een Full HD (1.080 x 1.920 pixels) schermresolutie, waar de Galaxy S3 een HD (720 x 1.280 pixels) schermresolutie heeft. Het display van de HTC One UltraPixel is daardoor scherper dan het scherm van de Galaxy S3. Verder maken de toestellen gebruik van andere schermtechnologieŽn, te weten SuperLCD3 (HTC One UltraPixel) en Super AMOLED (Galaxy S3). Allebei deze technieken zorgen voor een bijzonder helder scherm, dat ook in zonlicht goed is af te lezen. Beide displays zijn vervaardigd van het krasbestendige Gorilla Glass 2.

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S3 werd in eerste instantie geleverd met Android 4.0 Ice Cream Sandwich; een Android 4.1-update is er inmiddels voor beschikbaar. De HTC One UltraPixel is standaard voorzien van Android 4.1 Jelly Bean. Jelly Bean ten opzichte van Ice Cream Sandwich biedt onder meer uitgebreidere specificiaties, verbeterde widgets en snellere prestaties. Beide toestellen ondersteunen de Google Play Store.

De Galaxy S3 maakt verder gebruik van Samsungs TouchWiz 5.0-interface, waarmee je via de verschillende Hubs snel toegang hebt tot je multimedia. Verder vind je op Samsungs toestel de Samsung GO-app voorgeÔnstalleerd. Via deze app kan je onder meer de nieuwste filmtrailers en de laatste headlines van De Telegraaf, NU.nl, Algemeen Dagblad of De Volkskrant bekijken. De HTC One UltraPixel is voorzien van de vernieuwde HTC Sense 5-interface. Onderdeel van deze nieuwe interface is HTC BlinkFeed, een live startscherm. Met BlinkFeed kies je eenvoudig de sociale netwerken, nieuwssites en feeds waarvan je updates wilt ontvangen. Ze worden vervolgens live naar je startscherm gestreamd. Op het startscherm van de HTC One UltraPixel staat daarom nog meer dan voorheen actuele content (in plaats van apps) centraal.

Processor

De HTC One UltraPixel is voorzien van de allernieuwste 1,7GHz Qualcomm Snapdragon 600-processor; de Samsung Galaxy S3 beschikt over over een quad-core 1,4GHz Samsung Exynos 4212 Quad-chip. Naast een hogere frequentie beschikt de HTC One UltraPixel ook over meer werkgeheugen (2GB RAM) dan de originele Galaxy S3 (1GB), waardoor HTC's toestel snellere prestaties kan bieden. Ook uit vroege benchmarktests blijkt reeds dat de prestaties van de HTC One UltraPixel momenteel (tot de komst van de Galaxy S4?) vrijwel ongeŽvenaard zijn.

Geheugen

De Samsung Galaxy S3 is beschikbaar in geheugenuitvoeringen van 16GB, 32GB of 64GB. Dit geheugen is uitbreidbaar middels microSD. Daarnaast krijg je bij Samsungs toestel twee jaar gratis 50GB online opslaggeheugen via Dropbox. De HTC One UltraPixel is te koop in een editie met 32GB of met 64GB geheugen; het geheugen van HTC's smartphone is niet uitbreidbaar. Verder krijg je van HTC 2 jaar gaar gratis 25GB online Dropbox-opslagruimte.

Camera

De Samsung Galaxy S3 is voorzien van een 8-megapixel camera met een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde. Deze camera ondersteunt functionaliteiten als 'burst shot' (schiet met ťťn druk op de knop 20 foto's achter elkaar) en 'best photo' (selecteert automatisch het beste beeld uit een reeks van 8 foto's). Daarnaast vind je op de Galaxy S3 een 1,9-megapixel HD-frontcamera om zelfportretten mee te maken of om mee te videochatten.

De HTC One UltraPixel beschikt over een 4-megapixel camera met UltraPixel-technologie + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder en een 2,1-megapixel Full HD-frontcamera. Een bijzondere camerafunctionaliteit op de HTC One is daarnaast HTC Zoe. Met deze functie maak je met een druk op de sluiterknop automatisch maximaal 20 foto's en een video van 3 seconden - welke beelden vervolgens als een levendige fotogallerij worden weergegeven. Video-opnames zijn onder meer mogelijk in slow-motion en met variabele afspeelsnehleid. De camerasensor van de HTC One heeft aanzienlijk minder megapixels dan de sensor van de Galaxy S3, maar daarentegen maakt HTC gebruik van de nieuwe UltraPixel-cameratechnologie.

Met de HTC One UltraPixel heeft HTC er bewust voor gekozen om pixelgrootte boven het totaal aantal megapixels te laten prevaleren. Volgens HTC is de sensor van de HTC One gelijk aan de sensorgrootte die te vinden is op smartphones met een 8-megapixel of een 13-megapixel sensor. Omdat UltraPixels echter groter zijn dan reguliere megapixels (en dus meer plaats op de sensor innemen), heeft de HTC One geen sensor van 13-megapixel, maar van "slechts" 4-megapixel. HTC claimt dat een UltraPixel-sensor 300 procent meer licht opvangt dan de meeste 13-megapixel cameratelefoons op de markt, wat moet resulteren in een grotere kleuraccuraatheid. De kwaliteit van elke vastgelegde pixel is volgens HTC dankzij de UltraPixel-technologie echter substantieel hoger dan de gemiddelde smartphone, dus het mindere aantal megapixel is juist een voordeel in plaats van een nadeel.

Connectiviteit

De HTC One UltraPixel en de Samsung Galaxy S3 bieden allebei de connectiviteitsmogelijkheden die je van een moderne high-end smartphone mag verwachten. Denk daarbij aan 3G/HSDPA, WiFi & WiFi-hotspotfunctionaliteit, WiFi-Direct, push e-mail, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0 en MHL. De originele Galaxy S3 ondersteunde geen 4G/LTE; inmiddels zijn er echter ook vernieuwde Galaxy S3-modellen (met typenummer i9305) die wel 4G ondersteunen. De HTC One UltraPixel is meteen vanaf de introductie van met 4G-support beschikbaar. Verder biedt de HTC One een betere frontcamera/webcam (2,1-megapixel 1080p Full HD) dan de Galaxy S3 (1,9-megapixel 720p HD).

Bijzondere functionaliteiten

De Samsung Galaxy S3 beschikt over alle bijzondere Samsung-functionaliteiten, zoals Smart Stay (terwijl je een artikel leest of browst op het web, detecteert de telefoon je gezicht en blijft het display helder verlicht), Direct Call (als een bericht typt en je wil alsnog diegene bellen, houd je de telefoon bij je oor en bel je direct), Smart Alert (wanneer je je telefoon oppakt, trilt hij als je een bericht hebt ontvangen of oproepen hebt gemist), S Voice (stuur met je stem je telefoon aan en open de gewenste menuís zonder je telefoon aan te hoeven aanraken) en S Beam (data overdragen tussen Android-apparaten).

De HTC One UltraPixel komt met de nieuwste HTC-functionaliteiten. Hieronder zijn HTC BlinkFeed (waarmee eenvoudig sociale netwerken, nieuwssites en feeds waarvan je updates wilt ontvangen naar je live startscherm worden gestreamd), HTC Zoe (om snel een levendige fotogallerij met verschillende beelden te creŽren), Beats Audio met HTC BoomSound (een dubbele frontstereoluidspreker met ingebouwde versterker voor een voller geluid met minder ruis en meer detail) en Sense Voice (dat behelst twee ingebouwde microfoons die luid omgevingslawaai detecteren en ter compensatie de stem van de beller dynamisch versterken).

Conclusie

De HTC One UltraPixel is een meer dan waardige concurrent voor de Samsung Galaxy S3. Het scherm, de processor en de camerafunctionaliteiten kunnen zich probleemloos meten met - of passeren zelfs die van - Galaxy S3. HTC heeft een risico genomen met interessante nieuwe technologieŽn als de UltraPixel-camera en dat lijkt zich uit te betalen. Beide toestellen bieden exclusieve functionaliteiten, die op het andere toestel ook niet zouden misstaan. Het geheugen van de HTC One is, in tegenstelling tot dat van de Galaxy S3, helaas niet uitbreidbaar via microSD.

Samsung Galaxy S3 vs. HTC One UltraPixel
Samsung Galaxy S3 vs. HTC One UltraPixel

portablegear.nl