Interessant:

HTC One vs. One Max vs. One mini: verschil

achtergrond 19 oktober 2013 om 12:07

De HTC One-serie bestaat inmiddels uit drie modellen: de originele HTC One, de HTC One Max en de HTC One mini. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Design & display

De HTC One mini is - zoals de naam al doet vermoeden - het compactste model, gevolgd door de HTC One en de HTC One Max. De One en de One mini zijn met 9,3 millimeter even dik: de One Max is met 10,3 millimeter net iets dikker. Het display van de One mini meet 4,3-inch, de originele One heeft een 4,7-inch scherm en de One Max heeft een bijzonder groot scherm van 5,9-inch. De originele One en de One Max hebben beide een SuperLCD3-display met een schermresolutie van 1.080 x 1.920 pixels (Full HD). De One mini heeft een SuperLCD2-display met resolutie van 720 x 1.280 pixels (HD). Alle drie de toestellen maken gebruik van krasbestendig Gorilla Glass. De One Max beschikt als enige aan de achterzijde over een vingerafdrukscanner. Hiervoor kan je drie verschillende vingerafdrukken opslaan, waarmee je het toestel kan locken, ontgrendelen of een app kan opstarten.

Besturingssysteem

De originele HTC One werd geleverd met Android 4.1 Jelly Bean en de HTC Sense 5-interface. Het was het eerste toestel met HTC BlinkFeed, waarmee updates en nieuws direct op het homescreen zijn te volgen. Een Android 4.2-update is inmiddels beschikbaar voor de One: een Android 4.3-update volgt waarschijnlijk later. De HTC One mini komt met Android 4.2 Jelly Bean en maakt net als het origineel gebruik van de HTC Sense 5-interface met HTC BlinkFeed. De HTC One Max is voorzien van Android 4.3 Jelly Bean en is HTC's eerste toestel met de HTC Sense 5.5-interface. In deze vernieuwde interface zijn enkele verbeteringen voor HTC BlinkFeed aangebracht: deze kan verder worden verfijnd door het aanpassen van onderwerpcategorieën en nieuwe integratie met contentproviders als Instagram en Google+. HTC Sense 5.5 komt ook beschikbaar voor de One en de One mini.

Processor

De HTC One en de HTC One Max hebben dezelfde chipset aan boord: een 1,7GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600 (met 2GB RAM). De HTC One mini moet het doen met een minder krachtigere 1,4GHz dual-core Qualcomm Snapdragon 400-processor (met 1GB RAM).

Geheugen

De HTC One komt in uitvoeringen met 32GB of 64GB geheugen. De One mini is enkel beschikbaar met 16GB. Bij de One Max heb je de keuze uit 16GB of 32GB opslaggeheugen. De One Max is het enige model met een microSD-kaartslot: het geheugen van de originele One en de One mini is niet via microSD uitbreidbaar.

Camera

Zowel de HTC One, de One mini als de One Max beschikken over een 4-megapixel UltraPixel-camera met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Volgens HTC vangt de UltraPixel Camera 300 procent meer licht dan traditionele camerasensoren, zodat je ook in slechte lichtomstandigheden goede foto's maakt. De originele One is het enige toestel waarbij de camera is voorzien van optische beeldstabilisatie: deze ontbreekt op de One mini en op de One Max. De One en de One Max hebben verder een 2,1-megapixel Full HD-frontcamera, de One mini is voorzien van een 1,6-megapixel HD-frontcamera.

Conclusie

De verschillen tussen de HTC One (4,7-inch, 699 euro), de One mini (4,3-inch, 449 euro) en de One Max (5,9-inch, 749 euro) vind je vooral in het formaat en de prijs. Qua besturingssysteem is er - mede dankzij (toekomstige) updates - niet veel verschil. De camera is op alle modellen vrijwel hetzelfde, al is de originele HTC One het enige model met optische beeldstabilisatie. De processors van de One en de Max zijn even krachtig, de One mini moet hier een stapje terug doen. Tot slot is de One Max het enige toestel in de One-serie met een microSD-kaartslot en met een vingerafdrukscanner. Welk model je voorkeur heeft, zal daarom daarom vooral afhangen van aan welk formaat je de voorkeur geeft en van hoeveel budget je hebt.

HTC One Max
HTC One Max

portablegear.nl