Interessant:

Samsung Galaxy Note 2 vs. Galaxy Note 1: verschil

achtergrond 5 september 2012 om 16:35

De Samsung Galaxy Note 2 (N7100) is de opvolger van de zeer populaire Samsung Galaxy Note 1 (N7000). PortableGear bekijkt de verschillen tussen de specificaties.

De Samsung Galaxy Note 2 (N7100) is de opvolger van de populaire Samsung Galaxy Note 1 (N7000). PortableGear zet de belangrijkste verschillen op het gebied van het design, het display, het besturingssysteem, het geheugen, de camera, de processor, de connectiviteit en de functionaliteiten op een rij.

Design

De Samsung Galaxy Note 2 heeft een groter 5,55-inch display dan de Galaxy Note 1, waarvan het display 5,3-inch meet. Het is dus niet verrassend dat de Note 2 met 151,1 millimeter langer is dan de Note 1 (die 146,85 millimeter lang is) en ook iets zwaarder (180 gram in plaats van 178 gram). Als je de toestellen op elkaar legt lijken ze, ondanks het grotere display, echter ongeveer even groot. Gezien het grotere display en het langere formaat is het knap dat Samsung de Note 2 wel smaller (80,5 in plaats van 82,95 millimeter) en dunner (9,4 in plaats van 9,65 millimeter) heeft weten te maken. De Note 1 is er in het wit, zwart of roze; de Note 2 komt in eerste instantie in het wit of titantium.

Display

Een van de voornaamste verschillen tussen de Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 betreft het display: deze is op het tweede model 0,25-inch (dat is 6,35 millimeter) groter (diagonaal gezien) dan op het origineel. De schermresolutie is eveneens veranderd: van 800 x 1280 pixels naar 720 x 1280 pixels. De gebruikte schermtechnologie is wel hetzelfde: Super AMOLED HD. Deze technologie zorgt voor een scherpe en heldere beeldkwaliteit in vrijwel alle omstandigheden. Het display van de Note 1 is van het krasbestendige Gorilla Glass 1, voor de Note 2 is het krasbestendige Gorilla Glass 2 - dat iets dunner is dan het origineel - gebruikt.

Besturingssysteem

Een ander belangrijk verschil tussen de Galaxy Note 2 en de Galaxy Note 1 is het besturingssysteem. De originele Note werd oorspronkelijk geleverd met Android 2.3 Gingerbread; een Android 4.0-update is er inmiddels voor beschikbaar. De Note 2 komt standaard met Android 4.1 Jelly Bean. Nieuw in versie 4.1 zijn onder meer uitgebreidere notificaties en verbeterde widgets. Daarnaast is in Android 4.1 Chrome als standaard browser voorgeinstalleerd. Verder maken beide smartphone-tablets gebruik van Samsungs TouchWiz UX-interface met de bekende Samsung Hubs. Apps vind je in de Google Play Store (Android Market) en Samsungs Apps Store.

Geheugen

De Galaxy Note 1 is beschikbaar met 8GB, 16GB of 32GB geheugen. De Galaxy Note 2 komt met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Van beide tablets is het geheugen middels microSD uitbreidbaar. Bij de Note 2 krijg je verder (tijdelijk) gratis 50GB Dropbox-geheugen.

Camera

De Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 verschillen niet veel van elkaar wat betreft gebruikte cameratechnologie. Op beide toestellen vind je een 8-megapixel camera met een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. De Note 2 heeft verder een 1,9-megapixel frontcamera, waar de Note 1 is voorzien van een 2-megapixel frontcamera.

Processor

Naast het display en het besturingssysteem heeft ook de processor een belangrijke wijziging ondergaan. De Galaxy Note 1 is uitgerust met een 1,4GHz dual-core processor, de Galaxy Note 2 heeft een 1,6GHz quad-core processor aan boord. Daardoor kan je rekenen op nog snellere prestaties en multitasking.

Connectiviteit

Zowel de Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 bieden uitstekende connectiviteit met ondersteuning van WiFi & WiFi-hotspotfunctionaliteit, WiFi-Direct, DLNA, MHL, push e-mail, 3G/HSDPA en aGPS. Middels de voorgeinstalleerde apps voor Google Talk en ChatON (Samsungs WhatsApp-concurrent) kan je met beide smartphones direct berichten uitwisselen en chatten. De Note 2 ondersteunt Bluetooth 4.0, op de Note 1 moet je het doen met Bluetooth 3.0. De Note 2 ondersteunt standaard NFC, op de Note 1 is dit optioneel.

Functionaliteiten

De Galaxy Note 2 en Galaxy Note 1 beschikken uiteraard allebei over de S-Pen, de geavanceerde stylus die kenmerkend is voor Samsungs Note-modellen. Met deze stylus kan je snel en nauwkeurig aantekeningen op het display maken. De Note 1 kende in eerste instantie weinig toegepaste S-Pen functionaliteiten: je moest het doen met S-Memo (om onder meer tekeningen en notities op te slaan) en S-Planner (een professionele plannertoepassing). Met de Premium-update zijn deze functionaliteiten wel uitgebreid met onder meer S-Note (waarmee je aantekeningen en schetsen kan maken bij internetpagina's) en Shape Match en Formula Match (waarmee met de S-Pen geschreven geometrische vormen en formules worden gedigitaliseerd).

De Galaxy Note 2 ondersteunt standaard S-Memo (met Shape Match en Formula Match) en beschikt daarnaast over functies als Air View (snel een preview krijgen van een e-mail, fotogalerij, video of aantekening in S-Note zonder iets te hoeven openen door alleen de S-Pen even bóven de content te houden) en Popup Note, Popup Video en Popup Web (waarmee je meerdere scherme tegelijkertijd kan gebruiken). Je kan bijvoorbeeld meerdere websites op je scherm bekijken, maar ook aantekeningen maken in Popup Note térwijl je een video kijkt. Verder zijn beide toestellen standaard uitgerust met Swype en Polaris Office.

Conclusie

De Galaxy Note 2 is geen revolutie ten opzichte van de Galaxy Note 1, maar wel een evolutie. Behalve het grotere display, de krachtigere processor en het recentere besturingssysteem krijg je de beschikking over uitgebreide functionaliteiten. Als Samsung op elk toekomstig nieuw Note-model zoveel mogelijkheden blijft toevoegen, ziet de toekomst voor de Note-serie er bijzonder goed uit.

Samsung Galaxy Note 1 vs. Galaxy Note 2
Samsung Galaxy Note 1 vs. Galaxy Note 2

portablegear.nl