Interessant:

Android 4.4 KitKat: wat is nieuw

achtergrond 1 november 2013 om 09:47

Tegelijkertijd met de introductie van de LG Nexus 5 heeft Google het vernieuwde Android 4.4 KitKat onthuld. PortableGear zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Vernieuwd design

Het design van Android 4.4 KitKat lijkt nog veel op dat van het voorgaande Android 4.3 Jelly Bean, maar kent toch enkele kleine verbeteringen. De interface ziet er schoner en simpeler uit en bevat nu onder meer een transparante status- en notificatiebalk die verdwijnen als je in een full-screen app zit. In deze nieuwe full-screen immersive mode wordt elke pixel van het scherm gebruikt om content zo overtuigend mogelijk weer te geven. Als je muziek beluistert of een video bekijkt zie je nu op het lockscherm een afbeelding van een corresponderend muziekalbum of filmposter en kan je direct video's of muziek zoeken. Door lang op de play- of pauzetoets te drukken vind je een specifiek moment. Tot slot zijn in de nieuwe Phone-app contacten georganiseerd op basis van met wie je het meeste belt. Caller ID van Google koppelt een inkomend telefoonnummer aan een bedrijf, ook als dat nummer niet is opgeslagen in de lijst met contactpersonen. Dankzij een nieuw zogenaamd storage access framework kan je eenvoudig browsen tussen documenten, afbeeldingen en andere bestanden en deze openen in je gewenste opslagprovider. 

Android 4.4 KitKat: storage access framework
Android 4.4 KitKat: storage access framework

Snellere prestaties en betere batterijduur

Google zegt dat Android 4.4 speciaal is ontworpen om snel en vloeiend te draaien op een breed scala aan mobiele apparaten - inclusief entry-level toetstellen met slechts 512MB RAM. In deze Android-editie wordt verder support voor hardware sensor batching geintroduceerd, een nieuwe manier om het energieverbruik van de (bewegings)sensors te reduceren, wat de batterijduur ten goede komt. Nieuw Android 4.4 is ook ondersteuning van een Step Detector en Step Counter, apps waarmee wordt bijgehouden wanneer je loopt, rent of traploopt. Hiervoor moet de hardware wel over speciale sensors (die in combinatie met de software ook weer zorgen voor een lager energieverbruik) beschikken: het eerste toestel met deze sensors is de LG Nexus 5

Android 4.4 KitKat: Step Detector & Step Counter
Android 4.4 KitKat: Step Detector & Step Counter

 

Google Cloud Print 

In Android 4.4 KitKat is Google Cloud Print in het besturingssysteem geintegreerd, waardoor je (mits je een printer met interverbinding en Google Cloud Print hebt) via WiFi draadloos kan printen in apps die de printmogelijkheid ondersteunen (In Android 4.4 zijn dat onder meer verschillende Google-apps als Chrome, Google Drive, Google Gallery en QuickOffice). Tevens zal Google Cloud Print op de meeste Android 4.4-smartphones als voorgeinstalleerde app aanwezig zijn. Android gebruikt PDF als belangrijkste formaat om bestanden te printen. Voor ontwikkelaars biedt Google daarom een snelle manier om content in de app als PDF weer te geven.

Android 4.4 KitKat: Google Cloud Print
Android 4.4 KitKat: Google Cloud Print

Google Hangouts+ met SMS-integratie

In Android 4.4 kan je direct vanuit de Phone-app zoeken in contacten, dichtbijzijnde plaatsen en Google Apps-accounts. Via de nieuwe Hangouts-app kan je nu ook SMS- en MMS-berichten versturen, naast het voeren van chat- en videogesprekken. Daardoor is Hangouts nu de centrale plaats voor al je communicatie geworden.

Screen recording

In Android 4.4 is het eenvoudig om een hoge kwaliteit video van je app te maken, direct op je Android-toestel. Android 4.4 ondersteunt namelijk screen recording en biedt een screen recording utility waarmee je een video (die in MP4 wordt opgeslagen) opneemt terwijl je het toestel gebruikt. Je kan in elke resolutie en bitrate (uiteraard afhankelijk van het apparaat) opnemen die je wil en de output blijft gelijk aan de aspectratio van het display. De standaard opnamesetting selecteert een setting die gelijk is aan, of erg lijkt op, de schermresolutie van het display in de actieve modus (bijvoorbeeld landschap- of portretmodus).

Uitgebreidere NFC-support

Android 4.4 introduceert een nieuw platform voor veilige NFC-gebaseerde transacties, genaamd Host Card Emulation (HCE). Dit is onder meer bedoeld voor mobiele betalingen en overdracht van businesskaarten en vervoersbewijzen. Dankzij HCE kan elke app op een Android 4.4-toestel een NFC-smartcard emuleren, waarmee het mogelijk is een transactie te beginnen vanuit een app naar je eigen keuze (zonder dat daarvoor speciale beveiliging in de hardware nodig is). Verder kunnen ontwikkelaars nu apps maken met infrarood-support.

Beschikbaarheid

Android 4.4 KitKat is standaard geinstalleerd op de LG Nexus 5, die vanaf november 2013 te koop is. Google belooft daarnaast "binnen enkele weken" daarna de update gratis beschikbaar te stellen voor onder meer de Nexus 7 2, de Nexus 4 en de Motorola Moto X.

Android 4.4 KitKat: vernieuwd design
Android 4.4 KitKat: vernieuwd design

Android Developers


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws