Interessant:

NSA tapte telefoons in Nederland af

nieuws 1 november 2013 om 09:45

De minister van Binnenlandse Zaken, Plasterk, heeft toegegeven dat de de Amerikaanse inlichtingendienst NSA vorig jaar december in Nederland 1,8 miljoen telefoongesprekken heeft onderschept.

Plasterk vertelde in het programma Nieuwsuur dat hij een schriftelijke bevestiging heeft gekregen van de NSA over de afluisterpraktijken in Nederland. De NSA zou niet naar de inhoud van de gesprekken hebben gekeken, maar wel naar de 'metadata' - dat is wie met wie belt. Plasterk noemt het "niet acceptabel dat een bondgenoot zich op Nederlands terrein niet aan de Nederlandse wet houdt". Als er reden is als een ander land in Nederland inlichtingen wil verzamelen, moet dat land contact opnemen met de AIVD over de voorwaarden om af te luisteren, vindt de minister.

Volgens de Spaanse krant El Mundo heeft de AIVD echter al een 'specifieke samenwerking' (wat dat ook precies mag inhouden) met de NSA en zouden de Amerikanen met instemming van de AIVD telefoon- en internetverkeer in Nederland hebben afgetapt. 

Begin juni lekte uit dat er in de Verenigde Staten een afluisterschandaal gaande is: middels het PRISM-programma wordt door de NSA de data van de belangrijkste internetbedrijven in de gaten gehouden en worden honderden mobieltjes afgetapt. Om afluistering te voorkomen voerde Frankrijk een smartphone-verbod voor haar ministers in. In Nederland verklaarde minister Plasterk eerder dat de AIVD geen gebruik maakt van PRISM.

NOS