Interessant:

Samsung Galaxy Note 3 Neo vs. Galaxy Note 3: verschil

achtergrond 8 februari 2014 om 11:42

De Samsung Galaxy Note 3 Neo is een compacte, eenvoudigere en goedkopere uitvoering van de originele Galaxy Note 3. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Display & afmetingen

Eén van de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy Note 3 Neo en de originele Galaxy Note 3 betreft het display. Het Neo-model is namelijk een stapje kleiner: het 5,7-inch display heeft plaatsgemaakt voor een display van 5,5-inch. Dit betekent dat het scherm - diagonaal gemeten - 5 millimeter kleiner is. Beide toestellen maken gebruik van de heldere Super AMOLED-schermtechnologie, maar de Full HD (1.080 x 1.920 pixels) schermresolutie van de originele Note 3 is op de Note 3 Neo ingeruild voor een lagere HD (720 x 1.280 pixels) schermresolutie. Tevens is op de Note 3 Neo gebruik gemaakt van Gorilla Glass 2, een oudere generatie krasbestendig glas, terwijl op de originele Note 3 de nieuwste Gorilla Glass 3-technologie is gebruikt. Gorilla Glass 3 zou driemaal zo krasbestendig zijn als de voorgaande generatie Gorilla Glass, waardoor krassen op het display 40 procent minder zichtbaar zijn. Dankzij het kleinere display is de Note 3 Neo natuurlijk ook minder breed en lang (148,4 x 77,4 millimeter in plaats van 151,2 x 79,2 millimeter) en lichter (162,5 gram in plaats van 168 gram) dan zijn grotere broer. Opmerkelijk is wel dat de Neo-uitvoering enigszins dikker (8,6 millimeter in plaats van 8,3 millimeter) is. Beide phablets worden uiteraard geleverd met Samsungs S Pen-stylus (met opbergruimte in de behuizing), waarmee je eenvoudig notities kan maken en andere geavanceerde functionaliteiten kan gebruiken.

Processor & geheugen

Naast het display doet ook de processor van de Galaxy Note 3 Neo een stapje terug ten opzichte van de originele Galaxy Note 3. Het origineel (N9005) beschikt over een 2,3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor en 3GB RAM. De Neo-editie is voorzien van een 1,3GHz quad-core ARM Cortex A7- & dual-core 1,7GHz ARM Cortex A15-chipset met 2GB RAM. Het origineel biedt daarmee krachtigere prestaties, hoewel de processor van de Galaxy Note 3 Neo met deze chipset ook nog altijd prima vlotte prestaties biedt. Verder is de originele Galaxy Note 3 beschikbaar in geheugenuitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB. In Nederland wordt echter voornamelijk de 32GB-variant gevoerd. De Note 3 Neo is alleen beschikbaar in een editie met 16GB geheugen. Het geheugen van beide modellen is uitbreidbaar middels microSD.

Camera

De camerafunctionaliteiten van  de Galaxy Note 3 Neo zijn minder geavanceerd dan die van de originele Galaxy Note 3. Het Neo-model is uitgerust met een 8-megapixel camera met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Het origineel heeft een camerasensor van 13-megapixel en beschikt eveneens over een LED-flitser. Met de originele Note 3 kan je naast 1080p Full HD-video's echter ook video's in 2160p 4K (Ultra HD) opnemen. Beide modellen beschikken tot slot over een 2-megapixel frontcamera/webcam om mee te videochatten of voor het vastleggen van zelfportretten.

Besturingssysteem

Zowel de Galaxy Note 3 Neo als de originele Galaxy Note 3 draaien op Android 4.3 Jelly Bean en maken gebruiken van Samsungs TouchWiz-interface. Vanaf deze Android-editie wordt standaard Bluetooth 4.0 en de energiezuinige Bluetooth SMART-technologie ondersteund. Voor de originele Galaxy Note 3 volgt binnenkort een Android 4.4 KitKat-update.

Adviesprijs

De Galaxy Note 3 Neo (16GB) is met een adviesprijs van 579 euro nog altijd niet goedkoop, maar wel aanzienlijk goedkoper dan de originele Galaxy Note 3 (32GB), die een adviesprijs heeft van maar liefst 749 euro.

Conclusie

Met de Galaxy Note 3 Neo haal je voor 170 euro minder dan de originele Galaxy Note 3 een phablet/smartphone met vrijwel dezelfde functionaliteiten (waaronder de geavanceerde S Pen) in huis. Voor deze lagere prijs krijg je echter ook een kleiner scherm, een mindere processor, minder geheugen en minder geavanceerde camerafunctionaliteiten. Als je daarmee kan leven is de Note 3 Neo een degelijke keuze. Wil je echter de allernieuwste en compleetste technologie in huis halen, dan is toch het origineel het overwegen waard.

Samsung Galaxy Note 3 Neo
Samsung Galaxy Note 3 Neo

portablegear.nl