Interessant:

HTC One M9 vs. HTC One M8: verschil

achtergrond 7 maart 2015 om 10:37

De HTC One M9 is HTC's nieuwe vlaggenschipmodel voor 2015 en heeft de moeilijke taak de bijzonder populaire HTC One M8 op te volgen. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Design & display

De HTC One M9 heeft net als de One M8 een stijvolle unibody-behuizing van aluminium en het verschil in afmetingen is met 144,6 x 69,7 x 9,6 millimeter (was 146,4 x 70,6 x 9,4 millimeter) slechts gering, evenals het verschil in gewicht (was 160 gram, nu 157 gram). De M9 en de M8 hebben verder dezelfde schermresolutie (1.080 x 1.920 Full HD) en dezelfde heldere schermtechnologie (SuperLCD3). De M9 maakt echter gebruik van het nieuwste Gorilla Glass 4 (voor een nog krasbestendigere scherm met dunner glas) dan de M8 (die is voorzien van de voorgaande generatie Gorilla Glass 3). 

Besturingssysteem

De HTC One M8 kwam in eerste instantie met Android 4.4 KitKat, een Android 5.0 Lollipop-update is inmiddels beschikbaar. De One M9 wordt standaard geleverd met Android 5.0 Lollipop. Android Lollipop heeft een nieuw Material Design, dat is ontwikkeld voor verschillende type apparaten, van smartphone tot tablet en van laptop tot televisie. Nieuw in deze versie is daarnaast de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. Android Lollipop biedt verder snellere prestaties, een langere batterijduur en ondersteuning van Google Fit, een toepassing waarmee data van verschillende gezondheids- en fitness-apps in één overzicht wordt verzameld. Waar de One M8 komt met de HTC Sense 6-interface, is de One M9 voorzien van de nieuwe HTC Sense 7-interface. Deze vernieuwde interface heeft onder meer een nieuw startscherm waarop de meest gebruikte apps op basis van je locatie worden getoond op de homepage. Zo krijg je thuis andere snelkoppelingen te zien dan op het werk. 

Processor & geheugen

De HTC One M8 beschikt over een 2,3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801-processor met 2GB RAM en komt in edities met 32GB of 64GB geheugen (uitbreidbaar via microSD). De HTC One M9 heeft een 64-bit octa-core Qualcomm Snapdragon 810-processor (bestaande uit een quad-core 1,5GHz Cortex-A53 & quad-core 2GHz Cortex-A57 chipset) met 3GB RAM voor nog krachtigere prestaties en vloeiendere multitasking. De One M9 komt in eerste instantie alleen beschikbaar in een variant met 32GB geheugen (uitbreidbaar via microSD).

HTC One M9 vs. HTC One M8: verschil
HTC One M9 vs. HTC One M8: verschil

Camera

De One M8 heeft een 4-megapixel UltraPixel Duo Camera met dubbele LED-flitser, UFocus-functionaliteit, 1080p Full HD-videorecorder en een 5-megapixel 1080p Full HD-frontcamera. Dankzij de Duo Camera met de UFocus-functie kan je op de M8, nadat je een foto hebt genomen, de focus aanpassen. Op de One M9 heeft HTC afscheid genomen van de UltraPixel-cameratechnologie voor de camera aan de achterzijde, daarentegen wordt deze nu toegepast voor de (Full HD) frontcamera. Dit zorgt voor duidelijke selfies, ook bij weinig licht. De camera aan de achterzijde van de One M9 heeft een 20,7-megapixel sensor, beschikt over dubbele LED-flitser en is voorzien van de zogenaamde Dynamic Sensing Engine, voor optimale foto's. De lens is gemaakt van saffierglas en daardoor goed beschermd tegen krassen. Tot slot biedt de One M9 nu de mogelijkheid om video's in 4K Ultra HD (2160p) op te nemen, waar dit op de One M8 alleen in Full HD (1080p) mogelijk was.

Bijzondere functionaliteiten

De HTC One M9 kent veel dezelfde bijzondere functionaliteiten als de HTC One M8, zoals HTC BlinkFeed (sociale updates/nieuws als livestream op homescreen), HTC Zoe (een korte videoclip maken van je foto's) en HTC BoomSound (voor een krachtige audio). De vernieuwde HTC Sense 7-interface biedt echter uitgebreidere mogelijkheden. Verder komt de One M9 standaard met de HTC EYE Experience-software (beschikbaar als update voor de One M8), waarmee je onder meer creatieve selfies kan maken.

Conclusie

De HTC One M9 verschilt op het eerste oog niet heel veel van de HTC One M8, met hetzelfde stijlvolle design en hetzelfde scherm. De vernieuwingen zitten dan ook vooral intern: de nieuwe octa-core processor, de vernieuwde software en de nieuwe krachtigere camera zorgen voor betere en snellere prestaties.

portablegear.nl