Interessant:

Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy S4: verschil

achtergrond 28 februari 2014 om 11:08

De Samsung Galaxy S5 is Samsungs nieuwe vlaggenschipmodel voor 2014. PortableGear zet de belangrijkste verschillen met de Galaxy S4 op een rij.

Design & display

De Samsung Galaxy S5 heeft een iets groter display dan de Galaxy S4: 5,1-inch in plaats van 5-inch. Het scherm van de vijfde generatie Galaxy S-toestel is daarmee (diagonaal gemeten) 2,54 millimeter groter. Door het grotere scherm (en de geavanceerde technologie) heeft de Galaxy S5 ook minder compacte afmetingen:†142 x 72,5 x 8,1 millimeter in plaats van de†136,6 x 69,8 x 7,9 millimeter van de S4. Tevens is het gewicht met 15 gram toegenomen van 130 naar 145 gram. De gebruikte schermtechnologie is hetzelfde gebleven: net als de S4 heeft de S5 een helder SuperAMOLED-display met een Full HD-schermresolutie (1.920 x 1080 pixels), dat vervaardigd is van het krasbestendige Gorilla Glass 3. De behuizing van de Galaxy S5 is net als van de Galaxy S4 gemaakt van plastic. Op de S5 heeft dit plastic een 'putjes-relief' gekregen, waardoor het toestel wat steviger in de hand ligt. De S4 kwam in eerste instantie alleen in het zwart en wit (maar is inmiddels ook in veel andere kleuren beschikbaar). De Galaxy S5 is per direct verkrijgbaar in het zwart, wit, goud of blauw.

Besturingssysteem

De Galaxy S4 werd in eerste instantie geleverd met Android 4.2 Jelly Bean, een Android 4.3-update is er inmiddels voor beschikbaar en een Android 4.4-update volgt. De†Galaxy S5†wordt direct geleverd met Android 4.4 KitKat.†Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe†full-screen immersive mode†waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. Handig is verder een geintegreerde†screen recorder, waarmee je een MP4-video kan maken van activiteiten op het scherm. De Galaxy S5 heeft ook nieuwere, gebruiksvriendelijke editie van de TouchWiz-interface (versie 6.0) dan de Galaxy S4 (met TouchWiz 5.0).

Processor

De†Galaxy S4†komt in twee uitvoeringen:†met een 1,6GHz octa-core Exynos-processor en met een 1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor (beide met 2GB RAM). In Nederland is alleen de quad-core uitvoering beschikbaar. De†Galaxy S5†is uitgerust met de nieuwste generatie Qualcomm-chipset: een 2,5GHz quad-core Snapdragon 801-processor (met 2GB RAM).††Deze chipset kan data sneller opslaan op of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor nog snellere prestaties.

Camera

De†Samsung Galaxy S5†heeft een camera met een 16-megapixel sensor, waar de†Galaxy S4†is voorzien van een 13-megapixel camerasensor. Beide toestellen zijn voorzien van een LED-flitser. Waar je met de Galaxy S4 video's in 1080p Full HD-kwaliteit kon nemen, biedt de Galaxy S5 de mogelijkheid om video's in 2160p 4K (Ultra HD)-kwaliteit vast te leggen. Tevens is het toestel nu voorzien van ingebouwde videostabilisatie om bewogen video's te voorkomen. Andere nieuwe camerafunctionaliteiten op de Galaxy S5 ten opzichte van de S4 zijn een†supersnelle autofocus†(tot 0,3 seconden) en de†nieuwe†Selective Focus-functionaliteit (biedt de mogelijkheid om op een specifiek gebied van een object te focussen terwijl je tegelijkertijd de achtergrond vervaagt).

Geheugen

De†Samsung Galaxy S5†komt in eerste instantie alleen in edities met 16GB of 32GB geheugen op de markt. De†Galaxy S4†is beschikbaar in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Beide toestellen beschikken over een microSD-kaartslot om het geheugen mee uit te breiden.

Bijzondere functionaliteiten

Samsung heeft de†Galaxy S5†voorzien van enkele handige extra's ten opzichte van de voorgaande†Galaxy S4. Eťn van de belangrijkste vernieuwingen is dat de Galaxy S5 een IP67-certificatie heeft. Dit betekent dat toestel bestand is tegen water en stof. Daarnaast heeft Samsung een vingerafdrukscanner toegevoegd. Dankzij deze scanner kan je de telefoon beveiligen middels biometrische data (een vingerafdruk), net zoals eerder het geval was op de concurrerende†iPhone 5S.†De vingerafdrukscanner is geintegreerd in de langwerpige homebutton onder het touchscreen en er kunnen meerdere vingerafdrukken voor worden ingesteld. Je moet je vinger niet stil op de hometoets leggen, zoals op de iPhone 5S, maar er met een swipe-beweging langs gaan om het toestel te unlocken.†Een andere handige nieuwe optie is†Download Booster, een innovatieve WiFi-technologie om downloaddatasnelheden op te voeren door WiFi en 4G/LTE te koppelen en gelijktijdig te gebruiken. Daarnaast vind je op de Galaxy S5 de nieuwe†Ultra Power Saving Mode, waarin het display in zwart en wit wordt weergegeven en alle onnnodige functionaliteiten worden uitgeschakeld om de batterij zo veel mogelijk te sparen. Tot slot heeft Samsung de Galaxy S5 uitgerust met een hartslagmeter, waar vooral fanatieke sporters blij mee zullen zijn.

Conclusie

De†Samsung Galaxy S5†is op vrijwel alle punten weer iets beter dan de†Galaxy S4. De camera (nu met 4K-videorecorder) en processor zijn verbeterd en er zijn handige nieuwe functionaliteiten, zoals een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter, toegevoegd. Erg prettig is bovendien dat de Galaxy S5 waterbestendig is. Helaas houdt Samsung nog wel vast aan de plastic behuizing, maar verder is de Galaxy S5 een waardige opvolger van de S4.

Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy S4: verschil
Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy S4: verschil

portablegear.nl