Interessant:

iOS 6: wat is nieuw

achtergrond 12 juni 2012 om 10:45

PortableGear bekijkt de nieuwe mogelijkheden van Apple's vernieuwde iOS 6-besturingssysteem. Belangrijkste toevoegingen zijn Facebook-integratie en de nieuwe Maps-app.

Facebook integratie

Links naar je favoriete internetpagina's kan je in iOS 6 meteen op Facebook delen vanaf de webpagina. Tevens zijn foto's van de Camera-app, locaties uit je Maps-app en high-scores uit Game Center met je Facebook-contacten te delen. Daarnaast kan je snel een Facebook-bericht opstellen via Siri (dit werkt nog niet in het Nederlands) of het notificatie-center. Verder zijn je Facebook-contacten direct te integreren met je contactenlijst op je iPhone of iPad. Ook vind je in de iTunes Store en de App Store een 'Facebook Like'-button, zodat je direct muziek of apps kan 'liken'.

iOS 6: Facebook-integratie
iOS 6: Facebook-integratie

Maps

In iOS 6 neemt Apple voor het eerst afstand van Google Maps en introduceert het de eigen Maps-navigatie-applicatie, waarvoor TomTom de kaarten zal leveren. Maps in iOS 6 biedt onder meer gesproken turn-by-turn navigatie, gedetailleerde kaarten, 3D-wegenweergave, real-time verkeersinformatie, de mogelijkheid om alternatieve routes te berekenen en een "Flyover"-functie waarmee je een fotorealistische, interactieve 3D-weergave krijgt van belangrijke gebieden en gebouwen. Ook ondersteunt de Maps-app Local Search en de Siri voice-assisent, die je om de snelste route naar een bepaalde locatie kan vragen (vooralsnog niet in het Nederlands).

iOS 6 Maps-app: Flyover-functie
iOS 6 Maps-app: Flyover-functie

Telefoon- en FaceTime-functies

iOS 6 breidt de telefoonfuncties- en FaceTime-functies van je iPhone of iPad uit. FaceTime-gesprekken zijn nu ook mogelijk via 3G en niet meer alleen via WiFi, zodat je overal kan videochatten. Een telefoontje dat je liever niet opneemt, is in iOS 6 direct met een iMessage-bericht of een sms'je te beantwoorden; je kan een hiertoe een sjabloon-bericht gebruiken of zelf een bericht opstellen. Ook is het mogelijk meteen een reminder in te stellen wanneer je moet terugbellen. Ten slotte is er nog de nieuwe 'Do Not Disturb'-functie, waarmee alle inkomende gesprekken en notificaties worden onderdrukt. Deze functie kan je ook om een bepaalde tijd in stellen en het is mogelijk om voor bepaalde belangrijke contactpersonen of -groepen wel bereikbaar te blijven.

iOS 6: Do Not Disturb-functie
iOS 6: Do Not Disturb-functie

Safari & e-mail: iCloud Tabs & VIP

De Safari-browser in iOS 6 ondersteunt 'iCloud Tabs' en een 'Reading List'. Met iCloud Tabs onthoudt de software op welke webpagina je zat - ongeacht op welk (iOS/Mac OS) apparaat je aan het werk was, en surf je probleemloos verder op dezelfde webpagina op je andere Apple-apparaat. In de 'Reading List' zijn webpagina's offline op te slaan, zodat je ze ook kan lezen als je niet online bent. In de Mail-functie in iOS 6 kan je aangeven wie een VIP (Very Important Person) is; deze contacten krijgen een unieke notificatie, een speciale mailbox en berichten van hen worden aangeduid met een sterretje. Net als iCloud Tab is de VIP-functie iCloud-gebaseerd, zodat je op al je iOS-apparaten dezelfde VIP-contacten hebt.

iOS 6: iCloud Tabs & Offline Reading List
iOS 6: iCloud Tabs & Offline Reading List

Shared Photo Stream

iOS 6 biedt een Shared Photo Stream, waarmee je je foto's met een selecte groep contacten kan delen. In de Photos-app druk je op de 'Share'-button en kies je met wie je je foto's wil delen en het is al voltooid. Contacten die iCloud gebruiken op een iOS 6-apparaten of op een Mac met Mac OS X 10.8 Mountain Lion ontvangen de foto's meteen in de Photos-app of iPhoto. Als je foto's wil delen met vrienden zonder Apple-apparaat is dat ook mogelijk: zij kunnen de foto's op het internet bekijken.

Guided Access

'Guided Acces' is een nieuwe functie in iOS 6 waarmee het gebruik voor visueel, auditief en anderszins gehandicapten vereenvoudigd wordt. Zo kan de touch-input van bepaalde delen van het scherm worden uitgeschakeld of is de home-button uit te schakelen, zodat er slechts één app gebruikt kan worden. De VoiceOver-functie, een schermlezer voor blinden en slechtzienden, is in iOS 6 ook geintegreerd in de Maps-, AssistiveTouch- en Zoom-toepassingen. Daarnaast zegt Apple in gesprek te zijn met "topfabrikanten" over de productie van gehoorapparaten die compatibel zijn met de iPhone.

Passbook

Een voor Nederland vooralsnog minder interessante nieuwe functie in iOS 6 is 'Passbook'. In deze app worden al je boarding-passen, filmkaartjes en kortingsbonnen (met QR-codes) op één overzichtelijke locatie bewaard. Deze nieuwe functionaliteit lijkt in eerste instantie alleen bruikbaar voor de Amerikaanse markt.

Beschikbaarheid

De iOS 6 update wordt in het najaar van 2012 gratis uitgerold voor de de iPhone 3GSiPhone 4iPhone 4SiPad 2New iPad 3 en iPod touch 4G. De iPad 1 en iPhone 3G zullen iOS 6 niet ondersteunen. De nieuwe Maps-functie werkt alleen op de iPhone 4S en de iPad 2 en 3.

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws