Interessant:

iPad mini vs. iPad 4: verschil

achtergrond 25 oktober 2012 om 17:37

Met de iPad mini en iPad 4 wil Apple in het najaar van 2012 nog meer succes op de tabletmarkt boeken. PortableGear zet de verschillen tussen de twee nieuwe Apple-tablets op een rij.

Apple presenteerde 23 oktober 2013 zowel de iPad mini als de iPad 4. PortableGear vergelijkt de tablets op formaat en display, besturingssysteem, processor, camera's, connectiviteit en connector, geheugen, batterij en prijs.

Formaat & display

De iPad 4 is de vierde generatie iPad en heeft net als alle voorgaande iPads een 9,7-inch display. Dit display is precies hetzelfde als van de iPad 3 (Retina IPS LED-display met een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels). De iPad mini is het eerste iPad-model met een 7,9-inch in plaats van een 9,7-inch display (waar naar verluidt de overleden Apple-topbaas Steve Jobs sterk tegen was). In tegenstelling tot de iPad 3 en 4 heeft de iPad mini ook geen Retina IPS LED-display, maar een meer standaard IPS LED-display met een schermresolutie van 1024 x 768 pixels (net zoals de iPad 2). De iPad mini is uiteraard - zoals de naam al doet vermoeden - een stuk compacter dan de iPad 4. Vooral de dikte van slechts 7,2 millimeter (de 9,7-inch iPad 4 is 9,4 millimeter dik) is opvallend. Zowel de iPad 4 als de iPad mini zijn beschikbaar in het zwart of wit.

Besturingssysteem

De iPad mini en de iPad 4 worden beiden standaard geleverd met iOS 6. Nieuwe toevoegingen in iOS 6 (ten opzichte van iOS 5) zijn onder meer verregaande Facebook-integratie, Apple's eigen Maps-navigatie-app (met kaarten van TomTom) en een 'Do Not Disturb'-functie. Alle bekende Apple-apps (Safari, iMessage, Siri) worden meegeleverd; voorgeinstalleerde apps voor YouTube (nog wel gratis te downloaden via iTunes) en Google Maps (nog wel te raadplegen via de browser) ontbreken.

Processor

De iPad 4 maakt gebruik van een dual-core Apple A6X-processor, de krachtigste chip die Apple momenteel in huis heeft (de iPhone 5 heeft een Apple A6-processor). De processor van de iPad mini is minder krachtig: dit is namelijk dezelfde chip (dual-core Apple A5) als van de tweede generatie iPad. De iPad 4 is (net als de iPad 3) volgens Apple voorzien van 'quad-core graphics', wat ontbreekt op de iPad mini.

iPad 4
iPad 4

Camera's

Zowel de iPad 4 als de iPad mini beschikken over een 5-megapixel iSight-camera met een 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en een 1,2-megapixel FaceTime-frontcamera aan de voorzijde. Met de frontcamera kan je naast videochatten ook video's in 720p HD-kwaliteit opnemen. Dit is een verbetering ten opzichte van de iPad 3 die nog een VGA FaceTime-frontcamera met een VGA-videorecorder had.

Connectiviteit & connector

Wat betreft connectiviteit zijn de iPad 4 en iPad mini gelijkwaardig. Beide ondersteunen Bluetooth 4.0 en zijn verkrijgbaar in WiFi-only of als WiFi + 3G/4G uitvoeringen. Ook zijn beide tablets voorzien van Apple's nieuwe Lightning-connector die de 30-pin connector (nog aanwezig op de iPad 3) vervangt. Hierdoor heb je een adapter nodig als je de iPad 4 of iPad mini op je bestaande 30-pin docking stations wil gebruiken.

Geheugen

De iPad 4 en iPad mini zijn allebei beschikbaar in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen is niet uitbreidbaar. Wel krijg je gratis 5GB opslagruimte op Apple's iCloud-service.

Batterij

De iPad 4 heeft naar verluidt een 11.560 mAh batterij en de iPad mini zou een 4.490 mAh batterij hebben. Dat is veel minder, maar door het kleinere formaat, het ontbreken van een Retina-display en de minder krachtige processor vergt de iPad mini ook minder energie. De praktijk moet daarom uitwijzen welke van de tablets de langste batterijduur heeft.

Prijs

De iPad 4 heeft een startprijs van 499 euro voor de 16GB WiFi-only editie; dezelfde editie voor de iPad mini is 170 euro goedkoper: 329 euro. Je moet het dan wel doen zonder Retina HD-display en Apple's nieuwste A6-processor. De iPad mini is in vergelijking met de iPad 4 goedkoop, maar in vergelijking met concurrerende tablets als de Google Nexus 7 (250 euro) is de iPad mini weer relatief duur.

iPad mini
iPad mini

portablegear.nl