Interessant:

iPhone 5 vs. iPhone 4 (4S): verschil

achtergrond 13 september 2012 om 17:12

Aan de hand van 11 punten bekijkt PortableGear de belangrijkste verschillen in specificaties tussen de iPhone 5, iPhone 4S en iPhone 4.

De iPhone 5 is 12 september 2012 onthuld en kent verschillende grote en kleine verschillen ten opzichte van de voorgaande iPhone 4S en iPhone 4. PortableGear zet 11 verschillende punten op een rij.

Design & display

De iPhone 5 heeft een groter 4-inch display dan de iPhone 4 en 4S, die een 3,5-inch display hebben. Het toestel is daardoor langer (123,8 mm in plaats van 115,2 mm) dan de voorgaande twee modellen. Het toestel is echter wel lichter (112 gram in plaats van 137 / 140 gram) en dunner (7,6 mm in plaats van 9,3 mm) dan zijn voorganger. De resolutie van het heldere Retina-display (waarvoor nog altijd het krasbestendige Gorilla Glass is toegepast) is nu 1136 x 640 pixels (was 960 x 640 pixels), waardoor er meer iconen op het scherm passen. Net als de eerdere twee modellen is de behuizing van aluminium en glas en komt het toestel in het zwart of wit. Verder wordt de iPhone 5 standaard geleverd met de nieuwe Apple EarPods, Apple's verbeterde oordopjes.

Besturingssysteem

Met elk nieuwe iPhone introduceert Apple tot op heden een nieuw besturingssysteem. De iPhone 4 kreeg iOS 4, de iPhone 4S kreeg iOS 5 en de iPhone 5 draait bij levering op iOS 6. De oude modellen zijn wel te updaten naar iOS 6. Nieuw in iOS 6 is onder meer Facebook-integratie, Apple's eigen Maps-navigatie-app (met kaarten van TomTom), een 'Do Not Disturb'-functie en 3G-ondersteuning voor FaceTime. Tegelijkertijd met iOS 6 is iTunes 11 geintroduceerd, dat een vloeierende integratie met Apple's iCloud-service kent. In iTunes 11 zal de (mislukte) Ping-optie verdwijnen en in plaats daarvan zal muziek makkelijker te delen zijn via Facebook of Twitter.

Processor

Apple introduceert op elke nieuwe iPhone niet alleen een nieuw besturingssysteem, maar ook een nieuwe processor. Deze processors zijn achtereenvolgens de 1GHz single-core Apple A4 (iPhone 4), de 1GHz dual-core Apple A5 (iPhone 4S) en de 1GHz dual-core Apple A6 (iPhone 5). Volgens Apple zijn de prestaties (inclusief de grafische prestaties) van de nieuwe A6-chip "twee keer zo snel als van de A5".

Camera

Apple heeft de camera van de iPhone 5 compacter weten te maken dan de camera van de iPhone 4S (die al een veel betere camera had dan de iPhone 4), maar qua functionaliteit is er niet veel veranderd. Het toestel heeft aan de achterzijde nog altijd een 8-megapixel iSight-camera met een LED-flitser, gezichtsherkennig, 1080p Full HD-videorecorder en een Panorama-modus. De frontcamera is wel verbeterd: eerst kon je er alleen foto's en video's in VGA-kwaliteit mee maken, nu is het mogelijk om 1,2-megapixels foto's en 720p HD-video's mee op te nemen. Uiteraard behoort ook videochatten via FaceTime met de frontcamera tot de mogelijkheden.

Geheugen

De iPhone 5 komt, net als de iPhone 4S, met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. De iPhone 4 is er in edities met 8GB, 16GB of 32GB geheugen. Het geheugen is niet uitbreidbaar. Vanaf iOS 5 is het wel mogelijk gratis 7GB online opslagruimte te krijgen op iCloud.

Apps

De iPhone 5 komt met alle bekende apps: waaronder Safari, FaceTime, iMessage, Game Center, Agenda en iTunes. Nieuw is de Apple Maps-app (met kaarten van TomTom) die de plaats inneemt van Google Maps. Apple Maps biedt onder meer turn-by-turn navigatie, gedetailleerde kaarten, 3D-wegenweergave, real-time verkeersinformatie, de mogelijkheid om alternatieve routes te berekenen en een "Flyover"-functie waarmee je een fotorealistische, interactieve 3D-weergave krijgt van belangrijke gebieden en gebouwen. De voorgeinstalleerde apps voor YouTube en Google Maps ontbreken in iOS 6; deze zijn nog wel gratis te downloaden in de iTunes App Store. 

Connectiviteit

Het belangrijkste verschil van de iPhone 5 ten opzichte van de iPhone 4S en iPhone 4 is dat het toestel nu ook 4G/LTE ondersteund. Helaas hebben we daar in Nederland weinig aan, omdat het 4G-netwerk bij ons (vooralsnog) vrijwel niet wordt ondersteund. Net als de 4S ondersteunt de iPhone 5 verder 3G/HSDPA, WiFi en Bluetooth 4.0.

Connector

Om de iPhone 5 dunner te kunnen maken dan de voorgaande iPhones, heeft Apple het toestel moeten uitrusten met een nieuwe zogenaamde "Lightning"-connector. De bekende 30-pin-connector van de iPhone 4/4S (die brede aansluiting onderin het toestel voor in een docking station of iPhone radio-dock) is verdwenen. Bijzonder is dat de Lightning-connector aan alle kanten gelijk is, zodat je het onmogelijk is om hem verkeerd in je iPhone te stoppen (en zodoende de plug kapot te maken). Voor al je accessoires die je al in huis hebt en die gebruik maken van een 30-pin connector komt Apple met een (los verkrijgbare) "Lightning-to-30-pin"-adapter, zodat ze ook nog compatibel zijn met de iPhone 5. In Europa komt er ook een (eveneens los verkrijgbare) "Lightinng-to-microUSB"-adapter beschikbaar, omdat van de Europese Unie alle Europese smartphones een microUSB-aansluiting moeten hebben.

SIM-kaart

De iPhone 5 is de eerste smartphone met een nanoSIM-kaart. Dit formaat SIM-kaart is nog kleiner dan de microSIM-kaart van de iPhone 4S en iPhone 4. De microSIM-kaart van deze toestellen kan niet meer gebruikt op de iPhone 5.

Batterijduur

De accuduur van de iPhone 5 is ten opzichte van de iPhone 4S verbeterd. Het toestel biedt nu een standbytijd van 225 uur (was 200 uur) en een browsetijd van 8 (3G) of 10 (WiFi) uur (was 6 uur voor 3G en 8 uur voor WiFi). De spreektijd blijft net als op de 4S 8 uur. De iPhone 4 had met 7 uur een korte spreektijd, maar met 300 uur een aanzienlijk langere standytijd.

iPhone 5: verschillen met iPhone 4 en 4S
iPhone 5: verschillen met iPhone 4 en 4S

portablegear.nl