Interessant:

iCloud: de mogelijkheden

achtergrond 7 juni 2011 om 10:11

Apple wil niet achterblijven bij concurrerende streaming-diensten van Google, Amazon en Spotify en introduceert daarom aankomende herfst zijn eigen gratis cloud-service: iCloud.

Met iCloud kan je al je muziek, foto's, apps, agenda's en documenten online in Apple's cloud opslaan. Al deze data is vervolgens weer draadloos te streamen met je iPhone, iPad, iPod touch (mits je iOS 5 hebt geinstalleerd), je Mac of je PC. Om gebruik te maken van iCloud, is een inschrijving vereist.

iTunes in the Cloud

Een belangrijk onderdeel van iCloud is 'iTunes in the Cloud', waarmee alle nummers die je via iTunes hebt gekocht op je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of PC toegangelijk zijn. Via 3G of WiFi kan je online een nummer in iTunes kopen, die je vervolgens op al je apparaten kan afspelen. Vanaf de herfst komt Apple ook met 'iTunes Match', een abonnementsdienst (dus niet gratis) waarmee ook nummers die je niet via iTunes hebt gekocht overal via iCloud toegankelijk zijn. In typische Apple-trant gaf Apple bij de introductie van iCloud nog een sneer naar de cloud-services van Google en Amazon die (volgens Apple) veel trager en duurder dan iCloud zouden zijn.

Photo Stream

Een ander onderdeel van Apple's iCloud is 'Photo Stream'. Als je een foto maakt met een iOS-apparaat, wordt deze automatisch (via WiFi of ethernet) draadloos gestreamd naar de Photos-app op al je iOS-apparaten, naar iPhoto op de Mac, naar de Pictures Library op je PC en naar het Photo Stream-album van je Apple TV. Zo kan je eenvoudig overal je foto's bekijken. Photo Stream bewaart foto's voor 30 dagen en toont de laatste 1.000 foto's in een scrollbare selectie. Foto's die je wil bewaren sla je op in een 'Camera Roll'.

Photo Stream in iCloud
Photo Stream in iCloud

Apps, documenten en backup

iCloud zorgt ook voor streaming van e-books, apps en documenten, zodat je op alle apparaten hetzelfde hebt staan. Net als muziek die via iTunes is aangeschaft, kun je apps en e-books die op het ene apparaat zijn gekocht direct op een ander apparaat bekijken dankzij draadloze streaming via WiFi. De opslag van documenten in de iCloud lijkt vooralsnog alleen mogelijk met documenten van Apple's iWorks-software.

iCloud biedt tevens een slimme backup, waarmee alleen veranderingen in uploads worden opgeslagen in plaats van dat alles telkens helemaal opnieuw moet worden opgeslagen. Dat komt de snelheid van backups ten goede. Naast gekochte muziek, apps, e-books, de Photo Stream en app data worden ook de instellingen, het homescreen en de app-indeling, sms'jes en mms'jes en ringtones opgeslagen.

Contacten, agenda's en mail

Ten slotte zorgt iCloud er voor dat je op al je apparatuur dezelfde contacten, agena's en mails hebt. De mailfunctionaliteit is wat afwijkend: als je iCloud installeert, krijg je een gratis me.com email-adres van waaruit al je mails gestreamd worden.

Opslagcapacititeit

iCloud biedt 5GB gratis opslagruimte. Volgens Apple is dat meer dan genoeg, omdat muziek, apps en e-books die je via de iTunes App Store hebt gekocht, niet worden meegeteld voor de gratis opslagruimte (je hebt er immers voor betaald). Ook de Photo Stream telt niet mee. De opslagruimte wordt dus alleen gebruikt voor mails, documenten, de Camera Roll, account-informatie en -settings en andere app data. Om gebruik te maken van iCloud moet je beschikken over iOS 5 (beschikbaar voor de iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3G/4G, iPad 1 of iPad 2). De service is gratis, maar inschrijving is vereist. iCloud wordt in de herfst van 2011 officieel geintroduceerd, maar sommige onderdelen zijn reeds in gebruik als beta.

Einde MobileMe

iCloud betekent het definitieve eind voor Apple's MobileMe-service, een betaalde synchronisatiedienst. MobileMe is tot en met 30 juni 2012 nog wel te gebruiken, maar Apple biedt geen nieuwe MobileMe-abonnementen meer aan en raadt MobileMe-gebruikers aan zo snel mogelijk over te stappen naar iCloud.

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws