Interessant:

Apple onthult iOS 7, Mac OS X 10.9 Mavericks en iTunes Radio

nieuws 10 juni 2013 om 20:59

Apple heeft op de WWDC 2013-conferentie in San Francisco de vernieuwde besturingssystemen iOS 7 en Mac OS X 10.9 Mavericks getoond, evenals de nieuwe iTunes Radio-dienst. Tot teleurstelling van velen was er geen nieuwe iPhone of iPad.

iOS 7 kent een geheel vernieuwd design ten opzichte van het voorgaande iOS 6. De vernieuwde interface heeft een nieuwe 'platte' vormgeving met een 3D-sausje: als je je iPhone of iPad beweegt, verandert het perspectief, zodat het lijkt alsof je werkt in een 3D-interface. Alle standaard apps hebben het nieuwe design en daarnaast is er een nieuwe manier om in een app te wisselen tussen vensters: dat kan nu met een 'swipe' (veegbeweging) vanuit de linkerkant van het scherm. Belangrijkste vernieuwing is dat het Notificatie Center nu vanuit het lockscherm toegankelijk is: daardoor heb je meteen toegang tot je notificaties met een veegbeweging en met de nieuwe Today-functionaliteit van het Notificatie Center heb je ook meteen een overzicht van onder meer het weer en verkeer.

Verder zijn er twee nieuwe functies in iOS 7: Control Center en uitgebreidere Multitasking. Via Control Center heb je snel een overzicht van verschillende zaken als instellingen, lopende muziek en sneltoetsen. Multitasking is nu mogelijk in alle apps en met deze toepassing kan je alle openstaande apps op een rij zetten en met een swipe sluiten. Tot slot kent ook de Safari-browser in iOS 7 een geheel nieuw design en je kan in Apple's browser nu een onbeperkt aantal tabbladen gebruiken, waar dit voorheen beperkt was tot acht tabbladen. De laatste nieuwe functie in iOS 7 is AirDrop. Met deze toepassing - die eerder in Mac OS X (vanaf 10.7) verscheen - kan je eenvoudig draadloos bestanden delen tussen Apple-apparaten via WiFi. 

iOS 7
iOS 7

Tegelijkertijd met iOS 7 introduceerde Apple iTunes Radio (dat eerder uitlekte onder de naam iRadio). iTunes Radio is een gratis radiostation met meer dan 200 zenders, die wordt bekostigd met reclame tussen de nummers door. Met iTunes Radio hoopt Apple een belangrijke concurrent voor Spotify in de markt te zetten - maar in eerste instantie zal de dienst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zijn.

De laatste grote (software)-aankondiging die Apple op het WWDC 2013 deed was Mac OS X 10.9 Mavericks, het vernieuwde besturingssyteem voor Mac-desktops en MacBooks. Deze versie van Mac OS X ondersteunt nu ook de (van iOS bekende) Maps-applicatie voor een snelle routeplanning (die je vervolgens direct naar je iPhone of iPad kan versturen). Verder ondersteunt versie 10.9 meerdere schermen (er is geen eerste en tweede scherm meer: elk scherm heeft nu een eigen menubar) en Finder Tabs (een venster waarin je meerdere Finder-vensters als tabbladen kan instellen voor een snel overzicht). Tot slot zijn in OS X 10.9 iBooks die je op iPhone, iPad op iPod touch hebt gedownload ook te lezen op je Mac.

iOS 7 en Mac OS X 10.9 Mavericks worden later dit jaar officieel uitgerold.

Mac OS X 10.9 Mavericks
Mac OS X 10.9 Mavericks

Apple