Interessant:

Samsung Galaxy S4 vs. iPhone 5: verschil

achtergrond 20 maart 2013 om 18:16

Met de introductie van de Samsung Galaxy S4 wil Samsung concurrent Apple werelwijd - ook in Apple's thuisland de VS - voorbijstreven. PortableGear vergelijkt de specificaties van de Galaxy S4 en de iPhone 5.

Samsung heeft momenteel wereldwijde dominatie op de smartphonemarkt dankzij de zeer succesvolle Samsung Galaxy S3. Alleen in de Verenigde Staten, het thuisland van het Amerikaanse Apple, is de iPhone nog de best verkopende smartphone. Samsung zette met de Galaxy S4 in maart 2013 direct de aanval in op de iPhone en Apple door het toestel in New York te presenteren. PortableGear vergelijkt de belangrijkste specificaties van de Samsung Galaxy S4 (i9500) en de iPhone 5.

Display

De Samsung Galaxy S4 heeft een groter (5-inch) display dan de iPhone 5, die voorzien is van een 4-inch touchscreen. Tevens is de schermresolutie van Samsungs toestel hoger: de Galaxy S4 heeft een Full HD-schermresolutie van 1.080 x 1.920 pixels, waar de iPhone 5 een zogenaamde Retina-resolutie heeft van 640 x 1.136 pixels. Zowel de Galaxy S4 (SuperAMOLED) als de iPhone 5 (IPS) gebruikt een heldere schermtechnologie die zorgt voor goede kijkhoeken. Het scherm van de iPhone 5 is verder vervaardigd van het krasbestendige Gorilla Glass 2; de Galaxy S4 maakt gebruik van het nieuwere Gorilla Glass 3. Volgens Gorilla Glass-fabrikant Corning is Gorilla Glass 3 driemaal zo krasbestendig zijn als de voorgaande generatie Gorilla Glass, waardoor krassen op het display 40 procent minder zichtbaar zijn.

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S4 draait op Android 4.2 Jelly Bean en maakt gebruik van de gebruiksvriendelijke TouchWiz UX-interface. De iPhone 5 komt met het iOS 6. Beide systemen bieden hun eigen browser met Google's Chrome (vanaf Android 4.1) en Apple's Safari (iOS). Ook vind je voor allebei de besturingssysteem veel apps in de iTunes App Store (iOS) en de Google Play Store (Android), maar Apple is qua app-aanbod nog altijd koploper. Toch staat Android inmiddels bijna gelijk. Welk systeem het beste is, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Android kan je meer naar eigen smaak personaliseren; iOS is iets toegankelijker voor beginnende smartphone-gebruikers.

Geheugen

De iPhone 5 is verkrijgbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen is niet uitbreidbaar. Wel krijg je gratis onbeperkt 5GB online opslaggeheugen op Apple's iCloud-service (mits je je inschrijft). De Samsung Galaxy S4 is beschikbaar met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen kan je uitbreiden middels microSD. Daarnaast krijg je op de Galaxy S4 gratis 2 jaar 50GB online opslagruimte op Dropbox.

Camera

De iPhone 5 beschikt over een 8-megapixel camera + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en over een 1,2-megapixel (720p) frontcamera/webcam aan de voorzijde. De Samsung Galaxy S4 biedt een 13-megapixel camera + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en een 2-megapixel (1080p) frontcamera/webcam aan de voorzijde. Beide camera's zijn uitstekend, maar de Galaxy S4 biedt geavanceerdere camerafunctionaliteiten. Hieronder zijn 'Burst shot'-functie (schiet met een druk op de knop maximaal twintig foto's achter elkaar) en 'Best photo' (selecteert automatisch het beste beeld uit een reeks van acht foto's), 'Dual Camera' (met de twee camera's tegelijkertijd foto's maken) en 'Dual Video Call' (tijdens een videogesprek kun je de tweede camera gebruiken om aan je gesprekspartner te laten zien waarnaar je kijkt).

Processor

De Nederlandse editie van de Samsung Galaxy S4 komt met een 1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor met 2GB RAM. De iPhone 5 heeft een 1,2GHz dual-core Apple A6-processor (met 1GB RAM) aan boord. Uit benchmarks blijkt dat de Galaxy S4 één van de snelste smartphones op de markt, waarmee het toestel ook de iPhone 5 ruim achter zit laat.

Connectiviteit

De Samsung Galaxy S4 en de iPhone 5 ondersteunen beide uiteraard 3G/HSDPA, WiFi en Bluetooth 4.0. Ook bieden zowel Samsungs als Apple's smartphone support voor 4G/LTE. De Galaxy S4 biedt als extra echter ondersteuning van NFC (onder meer voor mobiel betalen of om snel data tussen Android-toestellen over te dragen), MHL (waarmee het toestel met een speciale kabel via de microUSB-poort eenvoudig op een HD-scherm is aan te sluiten) en IR LED (infraroodsensor waardoor de Galaxy S4 is te gebruiken als afstandsbediening).

Conclusie

Met de Samsung Galaxy S4 steekt Samsung Apple definitief de loef af. De Galaxy S4 biedt een groter en scherper scherm, een krachtigere processor, een betere camera en completere connectiviteit (met NFC, MHL en infrarood) dan de iPhone 5. Android kan zich inmiddels probleemloos meten met iOS wat betreft app-aanbod en is meer te customizen dan iOS. iOS heeft echter een minder hoog instapniveau, maar dankzij de TouchWiz-interface weet Samsung het Android OS op de Galaxy S4 ook snel toegankelijk te maken. Alleen het plastic design van de Galaxy S4 bijft nog in de schaduw staan van prachtige (maar kwetsbaarder) glazen design van de iPhone 5.

iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S4
iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S4

portablegear.nl