Interessant:

iPhone 5: problemen en minpunten

nieuws 29 september 2012 om 15:04

De iPhone 5 ligt inmiddels in de Nederlandse winkels. Apple's nieuwe paradepaardje ontvangt veel lof, maar er zijn ook minpunten. PortableGear zet de belangrijkste genoemde problemen op een rij.

1. Nieuwe aluminium achterzijde snel vol krassen

De achterzijde van de iPhone 5 is van aluminium, waar de iPhone 4S een achterzijde had van krasbestendig glas. Deze aluminum achterzijde zou bijzonder snel vol krassen zitten - vooral goed zichtbaar bij de zwarte editie. Apple zegt echter dat de krassen "normaal" zijn voor een aluminium product, maar dat is toch niet wat je verwacht als je veel geld uitgeeft voor de nieuwe iPhone.

2. WiFi-problemen

Verschillende vroege iPhone 5-gebruikers klagen over WiFi-problemen. Het toestel zou geen verbinding kunnen maken met WiFi-netwerken of de verbinding zou heel traag zijn. Dit zou aan de hardware liggen en niet aan de software, omdat oude iPhones met de iOS 6-update dit probleem niet hebben. Apple heeft nog niet gereageerd op deze klachten.

3. Paarse waas over foto's

Sommige iPhone 5-gebruikers klagen over een paarse waas over foto's die zij met het toestel nemen. Dit probleem zou bij de iPhone 4S ook al aanwezig zijn geweest, maar bij de iPhone 5 nog duidelijker naar voren komen. Mogelijk ontstaat dit probleem door overbelichting van de sensor. Apple heeft ook op deze klachten nog niet gereageerd.

4. Apple Maps-navigatie-app is gebrekkig en incompleet

Op de iPhone 5 heeft Apple de keuze gemaakt om de Google Maps-app te vervangen voor een eigen Apple Maps-app (met kaarten van TomTom). De nieuwe Maps-app is echter nog verre van compleet, werkt nog niet soepel en kent verschillende lege plekken. TomTom zegt dat de Maps-problemen bij Apple liggen en niet bij TomTom. Apple zegt dat de Maps-app beter zal functioneren naarmate meer mensen het gaan gebruiken. Helaas is er ook (nog) geen nieuwe Google Maps-app beschikbaar in de iTunes App Store. Google Maps is nog wel te raadplegen via de Safari-browser.

5. Zwarte randen rond apps

De iPhone 5 is het eerste iPhone-model met een 4-inch display. Alle voorgaande modellen hadden een 3,5-inch display. Daardoor zijn de meeste apps in de iTunes App Store geoptimaliseerd voor een 3,5-inch display. Als je deze apps op het grotere 4-inch display draait, krijg je daardoor vaak een zwarte rand om je apps te zien waarmee het scherm opgevuld wordt. De meeste app-ontwikkelaars zijn echter al druk bezig om hun apps te optimaliseren voor het nieuwe 4-inch display.

6. Kleinere Lightning-connector

De bekende de 30-pin connector (die brede aansluiting onder het toestel voor in een docking station of iPhone radio-dock) van alle voorgaande iPhones is op de iPhone 5 vervangen door een kleinere Lightning-connector, die volgens Apple "kleiner, beter en steviger is". Daardoor past de iPhone 5 zonder adapter niet meer in al je docking stations die je al in huis hebt. Apple introduceert wel een "Lightning-to-30-pin"-adapter, zodat je accessoires toch nog compatibel zijn met de iPhone 5 en toekomstige Apple-producten met een Lightning-connector. In Europa komt er ook een "Lightning-to-microUSB"-adapter beschikbaar, omdat van de Europese Unie alle Europese smartphones een microUSB-aansluiting moeten hebben. Helaas zijn zowel de "Lightning-to-30-pin"-adapter (€ 29,-) als de microUSB-adapter (€ 19,-) niet inbegrepen en moet je ze tegen een meerprijs aanschaffen.

7. nanoSIM-kaart

De iPhone 5 is de eerste smartphone die gebruik maakt van een nanoSIM-kaart. Je microSIM-kaart van je iPhone 4S past daardoor niet in de iPhone 5. Je microSIM is ook niet heel eenvoudig bij te werken tot een nanoSIM-kaart. Het beste is om bij je provider een nieuwe nanoSIM-kaart te bestellen, wat extra administratieve rompslomp oplevert. Bij een abonnement krijg je een nanoSIM-kaart vaak gratis, als je er eentje los wil aanschaffen kost dat tussen de 10 en 20 euro (afhankelijk van de provider).

8. Prijs

De iPhone 5 is met een prijs van minimaal € 659,- (16GB) en maximaal € 859,- (64GB) één van de allerduurste smartphones op de markt. Ook de abonnementstarieven bij de Nederlandse providers liegen er niet op. De productiekosten van het toestel zouden ongeveer 150 euro bedragen. De marge voor Apple is dus zeer riant. Niet voor niks is Apple een van de rijkste bedrijven ter wereld.

Apple iPhone 5: problemen en minpunten
Apple iPhone 5: problemen en minpunten

portablegear.nl