Interessant:

iPad Air vs. iPad 4: verschil

nieuws 26 oktober 2013 om 11:14

De iPad Air is Apple's nieuwste iPad-model en volgt de iPad 4 op. PortableGear zet de belangrijkste verschillen tussen de twee Apple-tablets op een rij.

De iPad Air is Apple's vijfde iPad-model met een 9,7-inch display (en was daarom voorheen in het geruchtencircuit ook bekend als de iPad 5). De iPad Air volgt de iPad 4 op, die (net als de iPad 3) wordt uitgefaseerd. De iPad 2 blijft op de markt als goedkoopste iPad-instapmodel. PortableGear bekijkt de verschillen (en overeenkomsten) tussen de iPad Air en de iPad 4 op het gebied van design, display, besturingssysteem, processor, camera's en connector en simkaart. Voor het complete overzicht vind je in de laatste kolom van onderstaande tabel de specificaties van de iPad 2, waarop in dit artikel niet verder wordt ingegaan.

Design & display

De iPad Air heeft een even groot scherm als de iPad 4 (9,7-inch) en ook de schermresolutie en -technologie (Retina IPS, 2.048 x 1.536 pixels) is identiek. Dankzij deze technolgie en resolutie is het display van beide iPads bijzonder helder. De rand (in het Engels "bezel" genoemd) is op de iPad Air echter smaller geworden in vergelijking met de iPad 4. Het belangrijkste verschil tussen de twee modellen is daarnaast het design: de iPad Air is maar liefst 20 procent dunner en 28 lichter dan zijn voorganger. iPad 4 was 9,4 millimeter dik: de iPad Air meet slechts nog 7,5 millimeter. Verder had de iPad 4 een gewicht van 652 gram (WiFi-only) of 662 gram (WiFi + 3G/4G), waar de iPad Air slechts nog 469 gram (WiFi-only) of 478 gram (WiFi + 3G/4G) weegt.

Besturingssysteem

De iPad Air wordt standaard geleverd met iOS 7, waar de iPad 4 kwam met iOS 6. Een iOS 7-update is echter beschikbaar voor de iPad 4 (en voorgaande iPad-modellen vanaf de iPad 2). Opvallendste vernieuwing aan iOS 7 is de nieuw ontworpen interface. De interface heeft een nieuwe 'platte' vormgeving met een 3D-sausje: als je je iPhone of iPad beweegt, verandert het perspectief, zodat het lijkt alsof je werkt in een 3D-interface. Via het nieuwe Control Center in iOS 7 heb je snel toegang tot de instellingen en apps van je iPhone of iPad. Alle opties zijn nu slechts één swipe verwijderd van het scherm waarop je zit (inclusief het lockscherm). Verder zijn er veel verbeteringen doorgevoerd op het gebied van onder meer Multitasking, de Camera-app en de Safari-browser. Daarnaast wordt vanaf iOS 7 AirDrop (eerder beschikbaar voor Mac OS 10.7) ondersteund. Met AirDrop (waarvoor wel een iCloud-account is benodigd) kan je eenvoudig en snel foto's, video's, contacten en andere content van apps delen met de Share-toets. Vanaf iOS 7 biedt Apple gratis software (waaronder KeyNote, Numbers, Pages en GarageBand) aan in de App Store.

Processor

Naast het dunnere en lichtere design zit het belangrijkste verschil tussen iPad Air en de iPad 4 in de processor. De iPad 4 was voorzien van een 1,4GHz dual-core Apple A6X-processor. De iPad Air beschikt over de 1,3GHz dual-core 64-bit Apple A7-processor, die Apple voor het eerst toepaste op de iPhone 5S. Volgens Apple is het een bijzonder energie-efficiënte chip, die een stuk compacter (24 procent minder volume) is en twee keer snellere prestaties biedt, terwijl de 10-urige accuduur wordt behouden. De iPad Air beschikt naast de A7-processor over een M7 motion-coprocessor, die data verwerkt van de accelerometer, de gyroscoop (oftewel de bewegingssensoren) en het kompas, zodat de A7-processor ontlast wordt voor nog energie-efficiëntere prestaties.

Camera's

In de kern zijn de camera's van de iPad Air en de iPad 4 vrijwel hetzelfde. Beide toestellen zijn uitgerust met 5-megapixel iSight-camera met een Full HD-videorecorder (1080p) aan de achterzijde en een 1,2-megapixel FaceTime-frontcamera met 720p HD-videorecorder. De iPad Air ondersteunt echter de nieuwste generatie FaceTime HD-camera met verbeterde verlichtingssensoren met grotere pixels voor betere prestaties bij beperkt licht. Verder functioneert de 5-megapixel iSight-camera dankzij de A7-processor nog beter (met een snellere autofocus, een 3-voudige zoom bij video's, een 5-voudige zoom bij foto's, een beter dynamisch bereik en betere automatische beeld- en videostabilisatie).

Connector & SIM

De iPad Air heeft dezelfde Lightning-connector als de iPad 4. Daardoor heb je een Lightning-to-(micro)USB-adapter nodig als je de iPads op een USB-poort wil aansluiten. Als je nog (oudere) iPad-accessoires met een 30-pin connector (zoals op de iPad 2) hebt waarop je de iPad Air of iPad 4 wil aansluiten, is een Lightning-to-30-pin-adapter benodigd.

Conclusie

De belangrijkste vernieuwingen van de iPad Air ten opzichte van de iPad 4 zijn het dunnere en lichtere design en de snellere processor. Het display is hetzelfde gebleven, de nieuwe software is ook als update beschikbaar voor het oudere model en de camera's hebben enkel kleine verbeteringen ondergaan. Gezien de hoge prijs (met een startprijs van 479 euro) is het daarom niet meteen de moeite waard om je iPad 4 direct in te ruilen voor een iPad Air - tenzij je absoluut een lichtere en dunnere iPad wil.

iPad Air vs. iPad 4
iPad Air vs. iPad 4

portablegear.nl