Interessant:

iPhone 5 officieel geintroduceerd

nieuws 12 september 2012 om 20:38

Zoals verwacht heeft Apple vanavond officieel de iPhone 5 geintroduceerd; het toestel heeft een groter display (4-inch) dan de huidige iPhone 4/4S en is met een dikte van slechts 7,6 millimeter het dunste iPhone-model tot op heden.

De iPhone 5 heeft een behuizing van aluminium en komt in het zwart of wit. Met 4-inch is het vernieuwde Retina-display (640 x 1136 pixels) aanzienlijk groter dan van de iPhone 4/4S. Het toestel is 18 procent dunner en 20 procent lichter dan de huidige iPhone 4S. Zoals verwacht draait de nieuwe iPhone - die ondanks zijn naam eigenlijk het zesde iPhone-model van Apple is - op het nieuwe iOS 6. Tegelijkertijd met de nieuwe iPhone is iTunes 11 (met een betere iCloud-integratie) onthuld.

iOS 6 bevat onder meer Apple's nieuwe Maps-app, Facebook-integratie en meer Siri-functionaliteiten. Verder is de iPhone 5 voorzien van de nieuwe Apple (dual-core) A6-processor voor nog krachtigere prestaties. De 8-megapixel "iSight"-camera (met 1080p Full HD-videorecorder) is qua functionaliteit niet veel veranderd, maar Apple zegt dat de camera wel "25 procent kleiner is dan op de iPhone 4S". De camera beschikt over een Panorama-modus, gezichtsherkenning voor 10 gezichten en de mogelijkheid om foto's te nemen terwijl je een video opneemt. Ook de FaceTime HD-frontcamera (waarmee je ook 720p HD-video's kan opnemen) heeft een update (van VGA naar 1,2-megapixels) gekregen. Naast WiFi en 3G/HSDPA ondersteunt de iPhone 5 nu ook LTE/4G, maar deze netwerken worden (vooralsnog) niet in Nederland ondersteund.†

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Andere belangrijke vernieuwingen zijn een langere accuduur en een veel betere microfoon, die achtergrondruis beter onderdrukt. Ook heeft Apple eindelijk geluisterd naar de vele kritiek op de matige meegeleverde oordopjes. Het introduceert nu de "Apple EarPods": nieuwe oordopjes, die veel steviger zijn en een betere audiokwaliteit bieden. Tot slot heeft de iPhone 5 een nieuwe, kleinere "Lightning"-connector, die volgens Apple "handiger en duurzamer is dan de vorige connector". Om ook je oude docking stations te kunnen blijven gebruiken introduceert Apple gelijkertijd een (los verkijgbare) "Lightning-to-30-pin"-adapter. Tevens is de iPhone 5 de eerste smartphone die gebruikt maakt van nano-SIM-kaarten.

De iPhone 5 is vanaf 21 september in de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ, Duitsland en Frankrijk te koop. Vanaf 28 september is het toestel verkrijgbaar in Nederland en BelgiŽ. De 16GB editie van het toestel kost Ä 679, -. Prijzen voor de 32GB en 64GB versie volgen.

portablegear.nl