Interessant:

iPod touch 5G vs. iPod touch 4G: verschil

achtergrond 20 oktober 2012 om 15:05

De iPod touch 5G is de nieuwste en vijfde generatie iPod touch die tegelijkertijd is geintroduceerd met de iPhone 5. PortableGear bekijkt de verschillen met de iPod touch 4G.

De iPod touch 4G verscheen in 2010 bij de introductie van de iPhone 4, de iPod touch 5G volgde in 2012. De iPod touch 5G werd tegelijkertijd onthuld met de iPhone 5. PortableGear bekijkt de belangrijkste verschillen tussen de vierde en vijfde generatie op het gebied van design, display, processor, geheugen, connectiviteit en connector.

Design & display

De iPod touch 4G is met afmetingen van 111 x 58,9 x 7,2 millimeter en een gewicht van 101 gram al zeer compact, maar de iPod touch 5G is met 123,4 x 58,6 x 6,1 millimeter en een gewicht van slechts 88 gram het dunste en lichtste iPod touch-model tot op heden. De iPod touch 5G heeft een 4-inch Retina IPS-display (1136 x 640 pixels), hetzelfde scherm als de tegelijkertijd geintroduceerde iPhone 5. De specificaties van de iPod touch 5G komen echter niet overeen met de iPhone 5: deze zijn vrijwel gelijk aan de voorgaande iPhone 4S. De specificaties van de iPod touch 4G lijken meer op die van de iPhone 4.

Net als de iPhone 4 heeft de iPod touch 4G een kleiner 3,5-inch (960 x 640 pixels) display dan de iPod touch 5G en iPhone 5. De iPhone 4/4S/5 en iPod touch 5G hebben een Retina IPS-display, de iPod touch 4G een Retina-display zonder de IPS-technologie. Door het ontbreken van de IPS (in-plane switching) technologie heeft het scherm van de iPod touch 4G iets minder heldere kleuren en iets slechtere kijkhoeken dan het scherm van de iPod touch 5G.

De iPod touch 4G komt in een witte of zwarte uitvoering, de iPod touch 5G is beschikbaar in het zwart, grijs, wit, geel lichtblauw of lichtrood. Daarnaast wordt de vijfde generatie iPod touch geleverd met de sterk verbeterde Apple EarPods oordopjes in plaats van de standaard Apple Earphones die Apple op alle voorgaande iPod-modellen meeleverde.

Besturingssysteem

De iPod touch 4G werd in eerste instantie geleverd met iOS 4 / iOS 4.1; inmiddels zijn er updates naar iOS 5 en iOS 6 voor beschikbaar. De iPod touch 5G komt standaard met iOS 6 (dat tegelijkertijd met het toestel werd geintroduceerd). Nieuw in iOS 6 is onder meer Facebook-integratie, de Apple Maps-app (in plaats van de Google Maps-app, die niet meer wordt meegeleverd) en een 'Do Not Disturb'-functie. Tegelijkertijd met iOS 6 zag ook iTunes 11 het levenslicht. In iTunes 11 heeft Apple afscheid genoemen van de Ping, de mislukte sociale netwerkfunctie uit iTunes 10. Muziek is nu eenvoudiger aan anderen aan te raden via Facebook of Twitter.

Processor

De iPod touch 4G heeft een 800MHz single-core Apple A4-processor. Daarmee is het toestel ongeveer even krachtig als de iPhone 4 (die dezelfde processor heeft). De iPod touch 5G heeft een 1GHz dual-core Apple A5-processor, dezelfde processor als de iPhone 4S. De vijfde generatie zou daarmee in theorie even snel moeten zijn als de iPhone 4S, maar uit benchmarks blijft dat de prestaties van de iPhone 4S toch nog aanzienlijk sneller zijn. Niettemin is de iPod touch 5G wel een stuk sneller dan de iPod touch 4G.

Geheugen

De iPod touch 4G is beschikbaar in edities met 8GB, 16GB, 32GB of 64GB geheugen. De iPod touch 5G is (vooralsnog) alleen beschikbaar met 32GB of 64GB geheugen. Van geen van beide mediaspelers is het geheugen uitbreidbaar. Wel krijg je vanaf iOS 5 gratis 5GB opslagruimte in Apple's iCloud.

Camera

De camera's op de iPod touch 5G zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de iPod touch 4G. Het 4G-model heeft een 0,7-megapixel (zonder flitser) met een 720p HD-videorecorder aan de achterzijde. Het 5G-model beschikt over een 5-megapixel met LED-flitser, een 1080p Full HD-videorecorder en een Panorama-modus. Hierdoor maak je met de 5G-editie aanzienlijk fraaiere foto's en video's. Ook de FaceTime-frontcamera is verbeterd: de 4G-editie heeft een VGA-megapixel frontcamera met een VGA-videorecorder, de 5G-editie beschikt over een 1,2-megapixel FaceTime HD-frontcamera met een 720p-videorecorder.

Connectiviteit & connector

Zowel de iPod touch 4G als 5G ondersteunen WiFi en Bluetooth. Het 5G-model ondersteunt echter Bluetooth 4.0, het 4G-model moet het doen met Bluetooth 2.1. Daarnaast heeft de iPod touch 5G een nieuwe kleinere Lightning-connector in plaats van de 30-pin connector van de iPod touch 4G. De nieuwe connector past alleen met een adapter op al je bestaande 30-pin docking stations.

Conclusie

De iPod touch 5G is een aanzienlijke verbetering van de iPod touch 4G. Het scherm is helderder en groter, de processor is krachtiger en de camera's zijn beter. Daarnaast is het 5G-model nog dunner en beschikbaar in meer kleuren. De prijs is echter wel erg hoog.

iPod touch 5G vs. iPod touch 4G: verschil
iPod touch 5G vs. iPod touch 4G: verschil

portablegear.nl