Interessant:

Apple verruilt Google Maps voor TomTom

nieuws 12 juni 2012 om 10:13

In het nieuwe iOS 6-besturingssysteem introduceert Apple haar eigen navigatie-app onder de eenvoudige naam "Maps"; de data hiervoor wordt geleverd door TomTom. Apple neemt daarmee afstand van Google Maps.

iOS 6 zal worden ondersteund door de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2New iPad 3 en iPod touch 4G; gebruikers van deze apparaten kunnen gebruikmaken van Apple's nieuwe app-applicatie, zodra de iOS 6-update dit najaar uitkomt. De iPad 1 zal iOS 6 niet ondersteunen.

iOS 6: Apple verruilt Google Maps voor TomTom Maps
iOS 6: Apple verruilt Google Maps voor TomTom Maps

Maps in iOS 6 biedt onder meer gesproken turn-by-turn navigatie, gedetailleerde kaarten, 3D-wegenweergave, real-time verkeersinformatie, de mogelijkheid om alternatieve routes te berekenen en een "Flyover"-functie waarmee je een fotorealistische, interactieve 3D-weergave krijgt van belangrijke gebieden en gebouwen.

Ook ondersteunt de Maps-app Local Search en de Siri voice-assisent, die je om de snelste route naar een bepaalde locatie kan vragen (vooralsnog niet in het Nederlands).

iOS 6 Maps-app: Flyover-functie
iOS 6 Maps-app: Flyover-functie

Met de introductie van de eigen Maps-applicatie in iOS 6 en de samenwerking met TomTom, neemt Apple duidelijk afstand van het concurrende Google Maps. Voor Google is het een forse tegenvaller: bijna de helft van alle zoekopdrachten in Google Maps zou afkomstig zijn van een iPhone of iPad. 

TomTom introduceerde eerder een (prijzige) TomTom-app voor de iPhone en iPad; het is nog onduidelijk wat hiermee gaat gebeuren. TomTom heeft zelf een karig en kort persbericht over de samenwerking de deur uitgedaan, waarin het enkel meldt: "TomTom heeft een wereldwijde overeenkomst gesloten met Apple voor het gebruik van haar kaarten en gerelateerde informatie. Er zullen op dit moment geen verdere details van deze overeenkomst worden vrijgegeven."

Engadget