Interessant:

Windows Phone Mango: wat is nieuw

achtergrond 27 mei 2011 om 08:31

Microsoft kondigde deze week Windows Phone 7.1 / 7.5 Mango aan, een aanzienlijke update van Windows Phone 7; PortableGear geeft een overzicht van de nieuwe mogelijkheden.

Focus op contactpersonen

In Windows Phone Mango (met versienummer 7.1 of 7.5) ligt de focus nog meer dan in het originele Windows Phone 7 op je contactpersonen en -groepen in plaats van op de app die je moet gebruiken. Daartoe kan je nu gebruik maken van 'Threads', waarmee je eenvoudig wisselt tussen sms en MSN- en Facebook-gesprekken in dezelfde conversatie. Met de 'Groups'-optie kan je contacten groeperen met een Live Tile (tegelicoon) en op het startmenu toevoegen. Zo zie je gelijk op je homescreen de laatste statusupdates en je kan direct een mail, sms of chatbericht sturen aan deze contactpersonen.

Verder is de integratie met Twitter en LinkedIn uitgebreid, zodat de feeds van deze netwerken nu ook in de People Hub kunnen worden weergegeven. Facebook kende deze diepe integratie al. Tevens is er een 'Linked Inbox' toegevoegd waarin je alle e-mails van meerdere mailaccounts (zakelijk en privé) gecombineerd en weergegeven als conversatie kunt volgen. In de Engelse versie is daarnaast tekst-naar-spraak en spraak-naar-tekst toegevoegd, waarmee handsfree chatten en sms'en mogelijk is. Deze laatste optie is helaas niet beschikbaar in het Nederlands.

Windows Phone Mango: Groups & Live Tiles
Windows Phone Mango: Groups & Live Tiles

Gebruiksvriendelijkere apps

Windows Phone 7 was al erg gebruiksvriendelijk, maar met Windows Phone Mango heeft Microsoft de gebruiksvriendelijkheid nog verder verfijnd. De Live Tiles (tegeliconen) zijn dynamischer en groter, waardoor ze meer real-time informatie kunnen weergeven. De nieuwe 'App Connect'-optie biedt de mogelijkheid om toepassingen direct vanuit de Hubs te gebruiken, zoals foto-editing- of sharing apps die direct beschikbaar zijn via de Pictures Hub.

Verder is de Windows Marketplace beschikbaar op internet, waardoor je via je PC apps voor je Windows Phone 7 kan kopen; ze worden automatisch met je telefoon gesynchroniseerd. Tevens standaard in Windows Phone Mango is ondersteuning van multitasking zodat je (eindelijk) meerdere apps tegelijkertijd kan draaien.

Internet Explorer 9 & cloud-services

Windows Phone Mango ondersteunt de mobiele editie van Internet Explorer 9, welke HTML5 ondersteunt. Daarnaast kan je rekenen op integratie met Microsofts belangrijkste clouddiensten. Documenten in de Office Hub synchroniseren en opslaan doe je met SkyDrive en online-foto's bekijk via Windows Live PhotoGallery en Facebook albums via de Pictures Hub. Met één druk op een speciale zoekknop, zoek je direct in Microsofts Bing-zoekmachine (nog niet in het Nederlands) en 'MyWindowsPhone' is een gratis dienst waarmee je vanuit je PC toegang hebt tot je telefoon.

Windows Phone Mango: Internet Explorer 9
Windows Phone Mango: Internet Explorer 9

Nederlandse ondersteuning

Met Windows Phone Mango komt Windows Phone 7 ook eindelijk beschikbaar in het Nederlands. Daarnaast komen met deze editie ook Xbox Live en Windows Marketplace voor Windows Phone 7 in Nederland beschikbaar. De muziekwinkel Zune en enkele lokale functies in zoekmachine Bing komen nog niet naar Nederland, maar deze staan gepland voor een volgende versie.

Engelstalige Windows Phone 7-toestellen krijgen alleen en Mango-update naar de Engelse taal en niet naar het Nederlands. De menu-taal van de telefoon blijft dus Engels. Wel krijgen alle Mango toestellen de beschikking over het Nederlandse toetsenbord en woordenboek bij tekstinvoer.

Windows Mobile Blog NL


Gerelateerd nieuws