Interessant:

Microsoft Surface: Windows 8-tablet

nieuws 19 juni 2012 om 10:31

Microsoft heeft met de Microsoft Surface haar eigen 10,6-inch Windows 8-tablet geintroduceerd; de Surface komt in een uitvoering met Windows RT of met Windows 8 Pro.

De Microsoft Surface RT is gericht op de consumentenmarkt; de Microsoft Surface 8 Pro is in eerste instantie bedoeld voor de zakelijke markt. Qua design zijn de tablets op het eerste oog identiek, maar de Windows 8 Pro-editie is zwaarder (903 gram tegenover 676 gram) en dikker (13,5 millimeter tegenover 9,3 millimeter) dan de RT-editie. De Surface 8 Pro heeft een 10,6-inch capacitive touchscreen met een Full HD-resolutie; het display van de Surface RT meet evenveel inch, maar heeft een HD-resolutie.

Microsoft Surface: Windows RT / Windows 8 Pro-tablet
Microsoft Surface: Windows RT / Windows 8 Pro-tablet

Daarnaast beschikt de Surface RT over een NVIDIA Tegra-processor, waar de Surface 8 Pro is voorzien van een Intel Core i5 Ivy Bridge-chip. De Surface RT bestaat in uitvoeringen met 32GB of 64GB geheugen (uitbreidbaar middels microSD); bij de Surface 8 Pro heb je de keuze uit 64GB of 128GB geheugen (uitbreidbaar middels microSDXC). Waar de Surface RT verder beschikt over een USB 2.0- en een miniHDMI-aansluiting, heeft de Surface 8 Pro een USB 3.0- en een Mini DisplayPort-aansluiting.

Beide modellen hebben een ingebouwde kickstand en een geintegreerde webcam en worden allebei geleverd met een dun add-on toetsenbord, dat ook functioneert als cover. Bij de Surface 8 Pro wordt ook een styluspen meegeleverd. De Surface RT draait op Windows RT, een voor tablets geoptimaliseerde versie van Windows 8 voor de consumentenmarkt die standaard wordt geleverd met het voor touch-gebruik geoptimaliseerde Office Home & Student 2013 RT (Word, Excel, PowerPoint, OneNote). Op de Surface 8 Pro wordt dit pakket niet standaard meegeleverd.

Microsoft Surface: Windows RT / Windows 8 Pro-tablet
Microsoft Surface: Windows RT / Windows 8 Pro-tablet

Beide Windows 8-tablet worden gekenmerkt door de kleurrijke Metro-interface van van Windows 8, die nauw verwant is met het Windows Phone 7-besturingssysteem voor smartphones. Apps zijn te downloaden in de Windows Store. De tablets komen in het zwart, wit, blauw, rood of roze en staan gepland voor het najaar van 2012. Prijzen zijn nog onbekend.

De verwachting is dat in het najaar van 2012 (na de officiele introductie van Windows 8) ook andere Windows 8-tablets op de markt komen, waaronder de reeds aangekondigde Asus Tablet 600, Asus Tablet 810, Acer Iconia Tab W700 en Acer Iconia Tab W510.

Hopelijk voor Microsoft loopt het met de Microsoft Surface beter af dan met hardware die in het verleden onder de Microsoft-merknaam op de markt kwam. Zowel de Microsoft Zune-mediaspeler als de Microsoft Kin-telefoons faalden jammerlijk.

Microsoft