Interessant:

Overzicht 2011: slechtste productnamen (de hoer 800, de vagina en de Incredibles)

achtergrond 31 december 2011 om 12:28

Ook in 2011 bleven veel elektronicafabrikanten moeite houden om hun gadgets een fatsoenlijke naam te geven: PortableGear zet de vijf slechtste productnamen van 2011 op een rij.

HTC introduceerde in februari 2011 een Facebook-telefoon met de zeer opmerkelijke naam HTC ChaCha. Waarom deze Android 2.3 messaging-telefoon met qwerty-toetsenbord, 2,6-inch touchscreen en speciale Facebook-toets vernoemd was naar de ChaChaCha-dans, werd niet echt duidelijk. In Nederland en BelgiŽ was de naam al opmerkelijk: in Spanje moest de productnaam zelfs aangepast worden. In het Spaans betekent 'chacha' namelijk zoveel als 'werkster' of 'meid'. Daarnaast zou het in Spaanse straattaal een afgeleide kunnen zijn van 'chocho', dat vagina betekent. HTC veranderde in Spanje daarom de productnaam naar de volledige naam van de dans: het toestel kwam in het Zuid-Europese land als HTC ChaChaCha op de markt.

PortableGear zegt: We hadden al die tijd al de cha-cha-cha met Facebook willen doen. Facebook kan tenminste ook niet dansen.

Op het Mobile World Congress 2011 in februari introduceerde HTC de HTC Incredible S (naast nieuwe 'S'-modellen van de Desire en de Wildfire). Deze naam was bijzonder weinig origineel (immers afgekeken van de Samsung Galaxy S) en daarnaast doet een naam als Incredible de verwachtingen ook wel heel hoog oplopen (als al je niet in de war was met Pixars animatiefilm The Incredibles). De Incredible S was met onder meer een 4-inch superLCD-touchdisplay, een 8-megapixel camera, de HTC Sense-interface en een 1GHz-processor een degelijke smartphone, maar niet zo "incredible" als je zou verwachten. Vooral teleurstellend was dat het toestel bij levering nog draaide op Android 2.2 Froyo (een update naar Android 2.3 werd in mei uitgerold).

PortableGear zegt: Een prima toestel, maar "Incredible"-titels moeten voortaan exclusief voorbehouden zijn aan superhelden, en zeker niet aan telefoons.

The Incredibles
The Incredibles

Tegelijkertijd met de originele Motorola XOOM 2 introduceerde Motorola in november 2011 een tablet onder de mysterieuze naam Motorola XOOM 2 Media Edition. Net als de XOOM 2 draait dit model op Android 3.2 Honeycomb en ook verder zijn de specificaties vrijwel hetzelfde. Het belangrijkste verschil is dat de 'Media Edition' met 8,2-inch een stuk kleiner is dan de 10,1-inch XOOM 2. Maar waarom dit model nu 'Media Edition' heet? Ook op de 10,1-inch XOOM 2 kan je immers ook prima media bekijken (en misschien zelfs wel beter dankzij het grotere display). Maar echte media-edities van apparaten zijn volgens Motorola dus blijkbaar kleiner dan 10-inch.

PortableGear zegt: Geef apparaten niet dezelfde productnaam, zodat je er ook geen raadselachtige toevoegingen aan hoeft te hangen om het onderscheid duidelijk te maken.

Motorola XOOM 2 Media Edition
Motorola XOOM 2 Media Edition

Philips introduceerde in september de Philips GoGear Connect 3, een Android 2.3-mediaspeler met een 3,2-inch touchscreen. Mogelijk slaat de toevoeging "3" op het 3-inch touchscreen, anders is niet verklaren waar de naam vandaan komt: de originele GoGear Connect is nooit in Nederland op de markt gekomen en een tweede deel heeft helemaal nooit bestaan... Philips is zelf blijkbaar ook in vertwijfeling over de naam, want het noemt de mediaspeler op haar eigen productwebsite ook vaak de "Philips GoGear Mini-tablet". Om de verwarring compleet te maken gingen er in mei ook nog geruchten dat er in China een Philips GoGear Connect 7 zou uitkomen - je raadt het al: een mediaspeler met een 7-inch touchscreen, waardoor Philips denkt probleemloos deel 4, 5 en 6 te kunnen overslaan.

PortableGear zegt: Nummer producten gewoon naar de volgorde van release. Alle problemen opgelost.

Philips GoGear Connect 3
Philips GoGear Connect 3

Nokia introduceerde eind oktober 2011 de nieuwe Lumia-serie, bestaande uit de Nokia Lumia 800 en de Nokia Lumia 710. Het zijn prima smartphones met het uitstekende nieuwe Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem, maar over de naamgeving bestaat twijfel. Lumia zou staan voor "licht" en zou in het Fins ook "sneeuw" betekenen, maar volgens het officiele Spaanse woordenboek zou het in het Spaans ook prostituee kunnen betekenen. Bij navraag blijkt "lumia" echter weinig bekend in Spanje en weten ook niet alle Spanjaarden dat het "prostituee" kan betekenen. Nokia voert het toestel daarom ook in Spanje onder de Lumia-naam, en daarmee komt met de keuze voor deze productnaam uiteindelijk goed weg.

PortableGear zegt: na de HTC ChaCha nog een productnaam die in Spanje problemen kan opleveren, misschien voortaan eerst even bij de Spaanse PR-afdeling informeren?

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800

portablegear.nl