Interessant:

Windows 8 RT: tablet-geoptimaliseerde Windows 8-variant

nieuws 17 april 2012 om 10:10

Microsoft heeft bekendgemaakt dat er vier verschillende edities van Windows 8 op de markt komen: de voor tablets geoptimaliseerde editie heet Windows 8 RT of "Windows on ARM" (WOA).

Windows 8 komt in een reguliere editie (simpelweg onder de naam Windows 8), in een Pro-versie (als Windows 8 Pro), in een Enterprise-versie (als Windows 8 Enterprise) en als een voor ARM-apparaten geoptimaliseerde RT-editie (Windows RT). De Pro- en Enterprise-versies bieden ten opzichte van de reguliere versie van Windows 8 onder meer betere encryptie-beveilingsmogelijkheden. 

Windows (8) RT (kortweg WinRT, waarbij "RT" staat voor runtime) is de editie van Windows 8 die voorgeinstalleerd zal zijn op apparaten met een ARM-processor (meestal zijn dit tablets of zeer compacte touch-notebooks). Bijzonder is dat Windows RT standaard geleverd wordt met touch-geoptimaliseerde desktop-versies van Microsoft Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

Bij de andere Windows 8-versies wordt het Office-pakket niet standaard meegeleverd. Windows RT helpt volgens Microsoft ook om het design van de ARM-apparaten dun en licht te houden. Daarnaast zou het bijdragen aan een lange accuduur. Voor Windows RT moeten er op termijn meer "cloud-enabled, touch-enabled, web-connected apps" komen.

Microsoft verzekert dat Windows 8 "zowel geschikt is voor gebruik met touchscreen als voor gebruik met muis en toetsenbord en dat je elk moment kan wisselen". Kenmerkend aan Windows 8 (ook bekend onder de codenaam Apollo) is de nieuwe kleurrijke Metro-interface, die veel weg heeft van het mobiele Windows Phone 7-besturingssysteem. Microsoft heeft nog niet de releasedatum van Windows 8 bekendgemaakt, maar de verwachting is dat het dit najaar uitkomt.

Windows 8: Metro-interface
Windows 8: Metro-interface

The Windows Blog