Interessant:

Google koopt Motorola voor 9 miljard euro

nieuws 15 augustus 2011 om 14:14

Google heeft Motorola Mobility - de tak van Motorola die onder meer de Android-smartphones maakt - overgenomen voor 12,5 miljard dollar, bijna 9 miljard euro.

De overname is unaniem goedgekeurd door de directies van beide bedrijven. Google meldt meteen dat Android wel een open platform blijft en dat Motorola Mobility net als voorheen simpelweg één van de vele fabrikanten blijft die Android mag gebruiken. Google zegt Motorola Mobility als een apart bedrijf te blijven besturen.

Larry Page, CEO van Google, zegt: "Motorola Mobility's totale commitment aan Android heeft ervoor gezorgd dat de belangen van Google en Motorola aansluiten. Samen zullen we werken aan een nog beter Android-ecosysteem met fantastische gebruikerservaringen. Ik zie er naar uit om alle Motorola-fans te verwelkomen in onze familie van Googlers".

Motorola splitste in 2008 het bedrijf op in twee divisies: Motorola Mobility (dat zich focust op de productie van toestellen) en Motorola Solutions (een divisie met breedband- en mobiele toepassingen). Google heeft dus alleen de eerste overgenomen. Voor Motorola is de overname een grote overwinning, na de vele problemen en tegenvallende resultaten tussen 2008 en 2010. De totale omarming van Android heeft het Amerikaanse bedrijf aldus geen windeieren gelegd.

Voor Google is de overname opmerkelijker, omdat het moeilijk is om te geloven dat de zoekgigant Motorola in de toekomst geen Android-voorkeursbehandeling zou geven. Hoewel Google zegt dat Android een "open platform" blijft, zullen andere fabrikanten met argusogen toekijken hoe de relatief kleine smartphone-speler Motorola uitgroeit tot een serieuze concurrent. Met daarbij de mogelijkheid om over te stappen naar Windows Phone 7 zal Google het daarom slim moeten spelen om iedereen te vriend te houden. HTC, Sony Ericsson en LG zeggen (schijnheilig?) wel blij te zijn met de overname omdat het "Google's commitment aan Android en het Android ecosysteem toont". Voor Google is Motorola overigens ook interessant wegens de vele patenten. Google toonde eerder dit jaar ook interesse voor de patenten van het failliete modu.

Motorola