Interessant:

Overzicht 2011: het jaar van WhatsApp

achtergrond 27 december 2011 om 11:03

2011 jaar was het jaar waarin WhatsApp wereldwijd definitief doorbrak; in Nederland stootte whatsappen zelfs sms'en van de troon. PortableGear bespreekt de vier belangrijkste WhatsApp-varianten van 2011.

De gratis berichtenuitwisselingdienst WhatsApp - geschikt voor de BlackBerry, iPhone, Android (vanaf versie 2.1) en Windows Phone 7.5 - is in 2011 definitief doorgebroken. 'Whatsappen' was in Nederland zelfs in de race voor het 'Woord van het jaar 2011'. Met WhatsApp kan je kosteloos berichten (inclusief foto's, video's en audiobestanden) uitwisselen met andere WhatsApp-gebruikers, ongeacht het platform waarop zij WhatsApp gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een data-abonnement en de WhatsApp-applicatie. WhatsApp ondersteunt push-notificaties, groepschatgesprekken en garandeert dat berichten die je ontvangt als je offline bent direct binnenkomen als je weer online bent.

In november 2011 kon WhatsApp trots melden dat het wereldwijd de mijlpaal van 1 miljard berichten op 1 dag had bereikt. In Nederland voelde providers zich zo bedreigd door WhatsApp - dat hun sms-inkomsten afsnoept - dat zij overwogen een chatheffing op WhatsApp en soortgelijke diensten in te voeren. De overheid voorkwam dat met de wet op netneutraliteit, maar de naamsbekendheid en populariteit van WhatsApp onder het grote publiek groeide dankzij deze onbezonnen actie behoorlijk. In Nederland overtrof whatsappen zelfs sms'en in 2011. Wereldwijd bleef SMS nog wel de belangrijkste melkkoe voor providers in 2011, maar algemeen wordt verwacht dat binnen enkele jaren WhatsApp-diensten SMS wereldwijd zullen overtreffen.

WhatsApp
WhatsApp

BlackBerry is met de BlackBerry Messenger, voor het eerst geintroduceerd in 2008, de 'oervader' van het whatsappen - meestal 'pingen' genoemd op de BlackBerry. Nadeel voor dit platform is dat het alleen te gebruiken is door BlackBerry-gebruikers. BlackBerry-gebruikers die gratis berichten willen uitwisselen met andere smartphone-gebruikers, kiezen daarom toch vaak voor WhatsApp. In 2011 werd BlackBerry Messenger 6 geintroduceerd, met een vernieuwde interface, multiplayer-mogelijkheden voor game-apps en de mogelijkheid te blijven chatten tijdens het gebruik van een app. Het is daarmee een van de beste messaging-apps, met dus de restrictie dat alleen BlackBerry-gebruikers ervan kunnen profiteren. Wellicht komt daar echter verandering in, want in 2011 ging het gerucht dat BlackBerry Messenger ook naar iOS en Android komt; dit is vooralsnog niet bevestigd.

BlackBerry Messenger 6
BlackBerry Messenger 6

Apple introduceerde in 2011, tegelijkertijd met de iPhone 4S, het nieuwe iOS 5-besturingssysteem. Belangrijke nieuwe onderdelen daarin zijn iCloud (Apple's cloudservice van 5GB voor apps, documenten en e-books) en iMessage. Met iMessage kunnen iPhone-, iPad- en iPod touch-bezitters gratis en onbeperkt via 3G of WiFi met elkaar bericht uitwisselen. iMessage is ingebouwd in de Messages-app, zodat je naast sms'jes ook foto's, video's, locaties en contacten kan uitwisselen. Daarnaast is het mogelijk om een iMessage-gesprek dat je op een iOS-toestel hebt (bijvoorbeeld je iPhone) direct voort te zetten op een ander iOS-apparaat (bijvoorbeeld je iPad). Door de populariteit van de iPhone en iPad sloeg deze in iOS 5 voorgeinstalleerde messaging-app direct aan, maar toch kiezen veel iOS-gebruikers nog voor de multi-platform mogelijkheden van WhatsApp; iMessage werkt alleen met Apple's eigen iOS-apparaten. Naast iMessage biedt Apple overigens met FaceTime ook al een eigen videobeldienst voor iOS aan.

iMessage
iMessage

Samsung ging in 2011 de concurrentie aan met WhatsApp met de introductie van ChatON. ChatON is, net als WhatsApp, een multi-platform applicatie en komt beschikbaar voor Android (vanaf versie 2.2), iOS, BlackBerry, bada en Samsungs eigen prepaid-toestellen. De kracht van ChatON zal vooral zijn dat Samsung de toepassing voorgeinstalleerd op al haar toestellen zal meeleveren - waardoor in elk geval veel mensen er direct de beschikking over krijgen. Net als met WhatsApp kan je ook met ChatON naast tekstberichten ook foto's uitwisselen. ChatON is in eerste instantie gratis; wellicht wordt het later een abonnementsdienst. ChatON is misschien wel de geduchtste concurrent voor WhatsApp in 2012.

Samsung ChatON
Samsung ChatON

De traditionele (mobiele) instant messaging/chat-toepassingen van Microsoft en Google, Windows Live Messenger (voorheen MSN Messenger) en Google Talk, hebben in 2011 enige populariteit verloren aan whatsappen. Maar omdat deze toepassingen nog altijd met elke Android- (Google Talk) of Windows Mobile/Windows Phone (Windows Live Messenger) worden meegeleverd, zijn ze nog lang niet uit beeld. In 2011 voegde Google en Microsoft daarnaast enkele interessante nieuwe mogelijkheden aan hun messaging-apps toe.

Windows Live Messenger
Met de teloorgang van Windows Mobile raakte ook de mobiele editie van Windows Live Messenger een beetje uit beeld. Maar met het Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem maakte Microsoft in 2011 een knappe comeback. In dit nieuwe besturingssysteem kan je onder meer gebruik maken van zogenaamde 'Threads', waarmee je eenvoudig wisselt tussen sms en MSN- en Facebook-gesprekken in dezelfde conversatie. Daarnaast zie je binnenkomende mails, sms'jes en chatgesprekken direct op levendige tegeliconen op het homescreen. Verder nam Microsoft in 2011 voor 6 miljard euro Skype over. Deze dienst, waarmee je gratis kan videobellen, wordt op termijn waarschijnlijk helemaal geintegreerd in Microsofts Windows-producten. Op de eerste Windows Phone 7.5-telefoons (zoals de Nokia Lumia 800) heb je er echter nog niet veel aan, omdat deze nog geen webcam aan boord hebben.

Google Talk
Door de populariteit van Android-smartphones en -tablets is ook het gebruik van Google Talk gestegen; deze toepassing is immers op vrijwel al deze apparaten voorgeinstalleerd. In 2011 introduceerde Google in Android 2.3.4 ook video- en voicechatfuncties. Google Talk Video Chat (via WiFi of 3G) is niet alleen mogelijk met andere mobiele Google Talkers, maar met PC-bezitters die via Gmail Google Talk gebruiken. De videochatmogelijkheden zullen in de toekomst waarschijnlijk alleen maar verder uitgebreid worden.

Google Talk videochat-functie in Android 2.3.4
Google Talk videochat-functie in Android 2.3.4

portablegear.nl