Interessant:

iOS 5: wat is nieuw

achtergrond 7 juni 2011 om 11:02

Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe iCloud-service heeft Apple iOS 5 geintroduceerd; PortableGear bespreekt de nieuwe mogelijkheden.

iCloud

De belangrijkste nieuwe functionaliteit die vanaf iOS 5 ondersteund wordt, is iCloud, waarmee je bestanden in Apple's cloud-service kan opslaan. Deze service is gratis, maar je moet je er wel voor inschrijven. Lees hier meer over de mogelijkheden van iCloud.

Photo Stream in iCloud
Photo Stream in iCloud

Notification Center

In iOS kan je allerhande notificaties krijgen, zoals voor binnenkomende mails, sms'jes en uitnodigingen van vrienden. Het nieuwe notificatiecenter in iOS 5 helpt je al deze notificaties bijhouden op één handige locatie. Als je wil, kan je ook notificaties krijgen van het weer, het laatste nieuws en beurskoersen. In het notificatiecenter scroll je snel door al deze binnenkomende informatie. Nieuwe notificaties verschijnen bovenaan het scherm.

iMessage

iMessage is Apple's antwoord op de populaire WhatsApp-applicatie. Met iMessage kunnen iPhone-, iPad- en iPod touch-bezitters gratis en onbeperkt via 3G of WiFi met elkaar sms'en. iMessage is ingebouwd in de Messages-app, zodat je naast sms'jes ook foto's, video's, locaties en contacten kan uitwisselen. Daarnaast is het mogelijk om een iMessage-gesprek dat je op een iOS-toestel hebt (bijvoorbeeld je iPhone) direct voort te zetten op een ander iOS-apparaat (bijvoorbeeld je iPad).

Newsstand

Via Newsstand zijn in iOS 5 al je abonnementen op digitale kranten en magazines op één locatie bij te houden. De laatste edities van de tijdschriften waarop je geabonneerd bent worden direct weergegeven in een overzicht, dat qua design erg lijkt op de digitale boekenkast waarin je e-books staan.

iOS 5: Newsstand
iOS 5: Newsstand

Reminders

iOS 5 helpt vergeetachtige mensen met de nieuwe Reminder-service, die je een herinnering stuurt als je iets echt niet mag vergeten. Handig is dat deze Reminder-service ook locatiegebaseerd werkt, zodat je bijvoorbeeld in de supermarkt een herinnering krijgt aan wat je nog moet kopen. De Reminder-service synchroniseert met iCal, Outlook en iCloud, zodat je op al je apparaten dezelfde herinneringen ontvangt.

iOS 5: Reminders
iOS 5: Reminders

Geintegreerde Twitter-app

iOS 5 biedt een geintegreerde Twitter-applicatie. Via de Settings moet je de Twitter-toepassing instellen en daarna kan je direct tweets versturen vanuit Safari, YouTube, en de Camera-, Photos- en Maps-toepassingen. De Twitter-toepassing is dus onder meer ingebouwd in de camera-app, zodat je foto's direct naar vrienden can tweeten. Als je een Twitter-username weet kan je deze direct met een @ intikken en iOS 5 doet de rest: de contactpersoon vinden en de tweet versturen.

iOS 5: geintegreerde Twitter-app
iOS 5: geintegreerde Twitter-app

Camera vanuit Lock Screen

In iOS 5 is de camera van je iPhone of iPad direct van uit het Lock Screen te activeren, zodat je het toestel niet hoeft te unlocken en helemaal naar de camera-app moet navigeren. Met de volumetoets kan je vervolgens een foto maken. Als je het nieuwe iCloud hebt geinstalleerd, kunnen al je foto's worden opgeslagen in een Photo Stream die op al je iOS-apparaten en je Mac of PC te bekijken is.

iOS 5: camera-app vanuit lockscreen
iOS 5: camera-app vanuit lockscreen

Photos

Met de vernieuwde Photos-app zijn foto's in iOS 5 eenvoudig te roteren en bij te snijden. Handig zijn ook de 'auto-enhance' (voor automatische fotoverbetering) en de rode-ogen-fix opties. Via iCloud kunnen al je foto's in een Photo Stream worden opgeslagen, die vervolgens op al je iOS-apparaten is te bekijken.

Safari

De Safari-webbrowser in iOS 5 biedt enkele nieuwe functionaliteiten. Met 'Safari Reader' is het mogelijk om websites zonder advertenties weer te geven. Met de nieuwe 'Reading Lists'-optie kan je artikelen opslaan die je later nog wil nalezen en via iCloud worden deze lists onthouden voor al je iOS-apparaten. Op de iPad met iOS 5 is het mogelijk om gebruik te maken van tabs, zodat je snel door webpagina's bladert.

iOS 5: Reading List in Safari
iOS 5: Reading List in Safari

PC Free

Met iOS 5 is het niet meer noodzakelijk om een PC of Mac te hebben om optimaal te kunnen genieten van je iPhone, iPad of iPod touch. Al deze apparaten zijn gelijk draadloos vanuit de doos te activeren en in te stellen. Ook voor iOS-updates in de toekomst hoef je ze niet meer te verbinden met je PC of Mac; deze komen ook draadloos binnen. Dankzij het nieuwe iCloud hoef je ook geen backups meer te maken van je mobiele iOS-apparaten op je desktop-computer.

Ondersteuning

iOS 5 is gratis te downloaden en wordt ondersteund door de iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3G/4G, iPad 1 en de iPad 2.

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws