Interessant:

WhatsApp verslaat SMS in Nederland

nieuws 8 november 2011 om 08:01

Instant messaging met diensten als WhatsApp neemt in Nederland langzaam de plaats van SMS'en in. Volgens de OPTA werden er in de eerste 6 maanden van 2011 minder sms'jes verstuurd dan in dezelfde periode vorig jaar.

De OPTA zegt dat er in de eerste 6 maanden van 2011 in Nederland 5,9 miljard SMS'jes zijn verstuurd; ongeveer 2,5 procent minder dan de 5,7 miljard SMS'jes in dezelfde periode in 2010. Ondanks het dalende aantal sms'jes namen de inkomsten uit SMS wel met 0,6 procent toe in vergelijking met de vorige periode, mogelijk dankzij hogere tarieven. In totaal verdienden operators in de eerste 6 maanden van 2011 378 miljoen aan SMS.

Opvallend is dat in Nederland in de eerste 6 maanden van 2011 voor het eerst meer verdiend is aan mobiele data dan aan SMS. De inkomsten uit deze data namen in Nederland met 16 procent toe ten opzichte van 2010 naar 405 miljoen euro. Als je 1MB data gelijk zou stellen aan 1 SMS'je, is mobiele data in Nederland in deze periode zelfs groter geworden dan SMS'en. In absolute aantallen groeide het gebruik van mobiele data met 25 procent naar 5,9 miljard (MB) in de eerste helft van 2011 (ten opzichte van de 5,7 miljard SMS'jes).

Dat mobiele data in Nederland de plaats van SMS'jes inneemt, is vooral te danken aan de vele gratis chat- en messenger-diensten, zoals WhatsApp, BlackBerry Messenger, iMessage (iPhone) en Samsungs ChatON. Nederlandse operators wilden dit jaar daarom een chatheffing invoeren, maar dat werd tijdig in de wet voor netneutraliteit verboden. Daarop gingen echter wel de datatarieven omhoog en kwam er een einde aan onbeperkte gratis internetbundels. Overigens blijft wereldwijd gezien SMS nog altijd de belangrijkste melkkoe van providers.

GigaOM