Interessant:

new iPad 3 versus iPad 2: verschil

achtergrond 8 maart 2012 om 11:42

De new iPad 3 kent slechts enkele kleine veranderingen ten opzichte van de iPad 2. PortableGear zet de verschillen en overeenkomsten op een rij.

De iPad 3 - door Apple zelf de "new iPad" genoemd - is begin maart 2012 aangekondigd. De belangrijkste verschillen met de iPad 2 betreffen het display, de processor, de camera en het formaat. PortableGear zet alles voor je op een rij.

Display

Het belangrijkste verschil tussen de iPad 3 en de iPad 2 betreft het display (dat op beide modellen 9,7-inch meet). De iPad 3 heeft namelijk een HD-display met een aanzienlijk hogere resolutie van 2048 x 1536 pixels, waar de iPad 2 een resolutie heeft van 1024 x 768 pixels. Ook is een andere schermtechnologie toegepast. De iPad 2 maakt gebruik van een IPS LCD-scherm; voor de iPad 3 is dezelfde Retina-schermtechnologie toepast als te vinden is op de iPhone 4S. Het display van de iPad 3 is daardoor nog scherper en helderder dan dat van zijn voorganger en ook de kijkhoeken zijn nog beter.

Besturingssysteem

Tegelijkertijd met de iPad 3 heeft Apple iOS 5.1 geintroduceerd, dat enkele kleine verbeteringen kent ten opzichte van iOS 5. Zo heeft de camera-app voor de iPad in iOS 5.1 een vernieuwd design en kan je nu eenvoudig foto's uit de iCloud's Photo Stream verwijderen. Daarnaast is het in iOS 5.1 mogelijk om met een dictafoonfunctie sms'jes of mails in te spreken (deze functie ondersteunt echter nog geen Nederlands). De iPad 2 draaide bij levering in eerste instantie op iOS 4.3; inmiddels zijn er updates naar iOS 5 en iOS 5.1 voor beschikbaar, waardoor er qua besturingssysteem geen verschil is tussen de iPad 2 en iPad 3.

Geheugen

De iPad 3 is, net als de iPad 2, verkrijgbaar in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Op beide apparaten is het geheugen niet uitbreidbaar, dus qua opslagruimte zijn Apple's tweede en derde tablet identiek.

Processor

Naast het display en de camera is de nieuwe processor het voornaamste verschil tussen de iPad 3 en iPad 2. De iPad 2 heeft een dual-core Apple A5-processor aan boord. De iPad 3 is voorzien van een nieuwe dual-core Apple A5X-processor met een quad-core grafische chip, waardoor je kan rekenen op nog betere en snellere grafische prestaties (wat ook noodzakelijk is verband met de hogere resolutie van het display).

Connectiviteit

De iPad 3 is, net als de iPad 2, verkrijgbaar in een WiFi-only editie of in een uitvoering met WiFi + 3G ondersteuning (let op: voor 3G wordt gebruik gemaakt van microSIM-kaarten). Met een optionele kabel is op beide modellen HDMI-out mogelijk, waarmee de tablets aan een HD-televisie zijn te koppelen. Als extra ten opzichte van de iPad 2 beschikt de iPad 3 over 4G/LTE-ondersteuning, waarmee zeer snel internet mogelijk is. Omdat in Nederland en BelgiŽ echter nog vrijwel geen 4G-netwerk is uitgerold, heb je daar weinig aan: deze functie is dan ook vooral toegevoegd voor de Verenigde Staten, waar al wel veel operators 4G/LTE ondersteunen. Verder biedt de iPad 3 ondersteuning van Bluetooth 4.0, waar de iPad 2 het moest doen met Bluetooth 2.1.

Frontcamera (webcam)

De iPad 3 en iPad 2 hebben dezelfde VGA-frontcamera. Hiermee kan je niet alleen kan videochatten via FaceTime, maar (middels de Photo Booth-app) ook eenvoudige foto's en video's in VGA-kwaliteit opnemen. De Photo Booth-app geeft ook de mogelijkheid om je foto een eenvoudig effect te geven, zoals spiegelen of vervormen.

Camera

De camera van de iPad 3 heeft een flinke upgrade gekregen ten opzichte van de camera van de iPad 2. De camera van de iPad 2 was vrij matig met slechts een 1-megapixel sensor; de "iSight"-camera van de iPad 3 is een stuk beter met een 5-megapixel sensor. Verder is ook de videorecorder verbeterd: met de iPad 3 kan je video's in 1080 Full HD-kwaliteit opnemen, waar het met de iPad 2 alleen mogelijk was om video's in 720p HD-kwaliteit vast te leggen.

Kleuren

Zowel de iPad 3 als de iPad 2 zijn beide verkrijgbaar in een zwarte of in een witte uitvoering.

Afmetingen & gewicht

De iPad 3 is met een dikte van 9,4 millimeter iets dikker dan de 8,8 millimeter dikke iPad 2. De lengte en breedte van beide tablets zijn hetzelfde. De iPad 3 (WiFi-only editie) is met 652 gram ook iets zwaarder dan de iPad 2 (WiFi-only), die 601 gram weegt.

Apple iPad 3 ("new iPad") wit & zwart
Apple iPad 3 ("new iPad") wit & zwart

portablegear.nl