Interessant:

iPhone 5: uitgebreide stemnavigatie en 8-megapixel camera

nieuws 27 september 2011 om 16:17

Volgens de Apple-watchers van de website 9tot5mac zal de iPhone 5, die waarschijnlijk volgende week wordt gepresenteerd, beschikken over een 8-megapixel camera en uitgebreidere Voice Control.

Verder beschikt de iPhone 5 waarschijnlijk over een dual-core Apple A5-processor en is de 8-megapixel camera voorzien van een panoramafunctie. Het toestel draait uiteraard op het nieuwe iOS 5, waarvan onder meer de iCloud-opslagservice, een geintegreerde Twitter-app en de iMessage messaging-app deel van uitmaken.

Spraakbesturing op de iPhone is niet nieuw: reeds de iPhone 3GS en de iPhone 4 waren voorzien van Voice Control, waarmee je eenvoudige stemopdrachten kon ingeven. Op de iPhone 5 zou er echter een nog uitgebreidere Voice Control-functie zijn met de naam "Assistant", die te activeren is door de homeknop enige seconden ingedrukt te houden. De Assistant-functie neemt nu ook niet meer het hele display in beslag (zoals Voice Control), maar alleen de onderzijde van het scherm.

Met Assistant is het mogelijk om spraakopdrachten te geven voor navigatie ("Waar is het dichtbijzijnde restaurant?"), om (via een text-to-speech-functie genaamd 'Dictation') sms'jes in te spreken en vrienden te vinden via de 'Find my Friends'-functionaliteit. Bijzonder is dat de Assitant terugspreekt; als je bijvoorbeeld opgeeft om een e-mail te sturen naar Obama, kan hij vragen: "naar het prive-adres of zakelijke adres van Obama?". Daarnaast is de zoekmachine Wolfram Alpha geintegreerd in Assistant. Deze zoekmachine op internet zoekt niet simpelweg naar algemene informatie, maar naar letterlijke antwoorden op vragen (zoals 'Wat is de hoofdstad van AssyriŽ?'). Daardoor kan je je iPhone 5 ook algemene vragen stellen. Android biedt momenteel een soortgelijke (maar beperktere) functionaliteit met Google Voice Search.

Apple heeft vooralsnog niets officieel bekendgemaakt, dus het is nog te bezien of de iPhone 5 daadwerkelijk deze functionaliteiten zal hebben. En als dat zo is, zal waarschijnlijk in eerste instantie alleen de Engelse taal worden ondersteund (Wolfram Alpha is bijvoorbeeld niet in het Nederlands beschikbaar).

Naschrift: in oktober 2011 is niet de iPhone 5, maar wel de iPhone 4S met uitgebreide voice-control via Siri virtual assistent verschenen.

9to5mac