Interessant:

Wanneer komt Android 9 Pie voor mijn telefoon?

achtergrond 9 april 2019 om 15:07

Nu Google Android 9 officieel is, wordt beetje bij beetje bekend welke telefoons een update naar Android 9 Pie gaan krijgen. In dit overzicht zetten we per fabrikant de toestellen op een rij, die een update krijgen.

Elk jaar bij een nieuwe Android-editie is het weer de vraag welke toestellen een update krijgen en welke niet. Daarnaast is het ook de vraag wanneer de update komt. Bij de aankondiging van Android 9, was de updatecyclus van Android 8 net ten einde. In onderstaand overzicht houden we bij welke toestellen een update krijgen. Aanpassingen voeren we regelmatig door. Het betreft wel verwachtingen. Veel fabrikanten weigeren duidelijkheid te geven welke toestellen een update krijgen en welke niet. Het wordt er allemaal niet doorzichtiger op. Positieve uitzondering is overigens Nokia, dat al haar toestellen voorziet van een Android 9 update.

Google

Google telefoons krijgen Android updates logischerwijs altijd als eerste. Vanaf dit jaar worden alleen Pixel telefoons bijgewerkt. De oudere Nexus toestellen (Nexus 6P en Nexus 5X) worden niet aangepakt.

HTC

HTC heeft laten weten dat in totaal vier toestellen een update krijgen naar Android 9 Pie. Het gaat om:

Huawei

Als er één bedrijf van zijn fouten heeft geleerd is het Huawei. Tot enkele jaren geleden was het updatebeleid van de Chinese fabrikant erg slecht. Nu zit het bedrijf boven op de updates. De volgende toestellen krijgen naar verwachting een update:

Dat betekent dat wel een groot aantal toestellen buiten de boot vallen, zoals de:

LG

Updates zijn voor LG zo belangrijk dat er een speciaal updatecentrum in Seoul is opgericht door het Koreaanse bedrijf, met als doel een sneller en beter updatebeleid. Dit was ook nodig, omdat het updatebeleid matig was. Hoewel nog niet officieel bekend is welke LG-telefoons een update krijgen is de verwachting als volgt:

Motorola

Nokia

Nokia heeft het beste updatebeleid van alle fabrikanten. Dat komt omdat Nokia met een stock-versie van Android werkt. Hierdoor kan het relatief eenvoudig toestellen updaten. Alle toestellen krijgen minimaal twee jaar ondersteuning. Ook de goedkoopste toestellen. Het komt er op neer dat alle Nokia toestellen, die onder vlag van HMD zijn uitgekomen, een update krijgen. Hiermee is Nokia het beste merk qua updates.

Samsung

Samsung ligt onder vuur vanwege zijn updatebeleid. De Consumentenbond voert hier zelfs een juridische strijd over. Elk jaar is het weer afwachten welke toestellen wel en geen update krijgen. Vaak duurt het ook lang voordat Samsung updates beschikbaar stelt. Dit komt enerzijds door het grote portfolio, en anderzijds door de vele aanpassingen die Samsung moet doorvoeren door zijn uitgebreide schil. Naar verwachting krijgen in ieder geval de laatste twee Galaxy S-telefoons een update. Ook de A-modellen die in september en oktober 2018 zijn geintroduceerd krijgen een update. De rest is onzeker. Vermoedelijk zullen de eerste updates in het eerste kwartaal van 2019 beschikbaar zijn. Begin januari krijgen de Note9 en de Galaxy S9-serie een update naar Android 9 Pie. Dit is weliswaar wat laat, maar het goede nieuws is dat Samsung met een volledig nieuwe interface, met de naam One UI, komt. 

Van de volgende toestellen is onzeker of ze een update krijgen of ze krijgen zeker geen update:

Sony

Sony komt in november 2018 met de eerste updates. In het eerste kwartaal van 2019 volgt de rest van de updates. Sony heeft haar updatebeleid officieel bekendgemaakt en luidt als volgt:

Begin 2019 volgt de tweede batch aan toestellen die een update krijgen. Het gaat dan om de volgende drie toestellen:

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws