Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
OSAndroid 8.1
Opslag MB
Scherm5,5" (439 ppi)
Camera16,0 megapixel
Foto Nokia 5.1 1 Foto Nokia 5.1 2 Foto Nokia 5.1 3

Inleiding

In Rusland kondigde Nokia in mei 2018 een aantal nieuwe generaties aan van eerdere Nokia smartphone modellen. En van de geintroduceerde toestellen is de Nokia 5.1, de opvolger van de Nokia 5. Opvallend zijn de 16 megapixel camera en vingerafdruksensor op de achterzijde van de smartphone. De behuizing van het toestel is van aluminium met afgeronde randen, zodat de telefoon goed in de hand ligt. Het display is Full HD+, met een formaat van 5,5 inch. De beeldschermverhouding is 18:9. De batterij van 2970 mAh is niet bijzonder groot, maar genoeg voor een dag gebruik. Het brein van de telefoon is een 2.0 GHz octa-core processor, en is daarmee 40% krachtiger is dan zijn voorganger. De smartphone wordt verkrijgbaar met 2 GB RAM en 16 GB opslagruimte of met 3 GB RAM en 32 GB opslagruimte. Het geheugen kun je met een Micro SD kaart uitbreiden met maximaal 256 GB. Daarnaast kun je een model met enkele simkaart slot of dual-sim kopen. Het besturingssysteem waar de telefoon op draait is Android Oreo. In december 2018 introduceerde Nokia de 5.1 Plus, een uitgebreide versie van de Nokia 5.1, met onder andere een groter scherm een een dubbele hoofdcamera.

Besturingssysteem Nokia 5.1

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android O (of Android 8.0 Oreo) biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versies. Net als in Android 7 kan je gemakkelijk meerdere apps tegelijkertijd draaien. Op smartphones en tablets kan je twee apps naast elkaar draaien in split-screen modus. Google heeft veel aandacht besteed aan de notificaties in Android Oreo. Gebruikers krijgen een direct reply mogelijkheid, om zonder het notificatiescherm te verlaten een antwoord te typen en te versturen. In Android 8 heb je ook meer controle over je notificaties. Zo kan je bijvoorbeeld instellen om wel notificaties te krijgen bij binnenlands nieuws, maar niet van sportnieuws. Of wel notificaties van reguliere appjes, maar niet van groepsapps. Ook kan je notificaties tijdelijk onderdrukken om ze na bijvoorbeeld een kwartier weer te laten verschijnen. Nieuw zijn ook de notification dots. Dit zijn arceringen van de app-icoontjes als er een notificatie is. Zo zie je dus direct dat je er bijvoorbeeld een nieuwe Facebook-update is. Nieuw is ook picture-in-picture (PIP). Deze techniek, bekend van televisies, geeft je de mogelijkheid om video's in een klein gedeelte van het scherm af te beelden. In de tussentijd kan je werken op je toestel. De video kan je op elke plek van het scherm neerzetten. Door de video uit beeld te schuiven, stop je het afspelen van de video. Een weinig zichtbare, maar wel belangrijke verbetering tot slot, is Google Play Protect, een virus scanner voor Android apps. Google poogt met deze virus-scanner de hoeveelheid malware op Google Play terug te dringen. Indien Play Protect problemen signaleert zal de betreffende app geblokkeerd of zelfs verwijderd worden.

Prijzen en beoordelingen Nokia 5.1

Van de Nokia 5.1 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De Nokia 5.1 is door 2bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 7,0. Lees in het Nokia 5.1 testoverzicht de testen

Specificaties Nokia 5.1

Algemeen
ProductNokia 5.1
Aankondiging2018
Verkoopstart2018
Design
Kleuren

MassaNee
Afmetingen1.511,0 x 70,7 x 8,3 mm
IP codering
Soort simkaartnano-SIM
Accuvermogen2.970 mAh
Besturingssysteem
OSAndroid 8.1
CPU/Geheugen
ProcessorMediaTek MT6755
Kloksnelheid8 core (max 2 GHz)
RAM2 GB
Uitbreidbaar
Opslag32 GB + microSD
Scherm
Scherm5,5" (439 ppi)
Resolutie1.080 x 2.160px
SchermsoortIPS
Verstevigd glass
Camera
Camera16,0 megapixel
Aantal camera'sNee
Flits
Beeldstabilisatie
Selfiecamera8,0 megapixel
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
Datasnelheid4G/LTE
DualSIM
VerbindingmicroUSB