Interessant:

Wat is nieuw in Android 10?

achtergrond 3 oktober 2019 om 10:22

Android 10 is sinds september 2019 officieel. Dit is de eerste Android-versie zonder toetjes-bijnaam. Dat is niet het enige wat verandert. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Andriod 10 volgt Android 9 op en is sinds begin september 2019 officieel. De uitrol van dit besturingssysteem is bij veel telefoons afgerond, maar sommigen zitten nog steeds op een update van Android 9 te wachten. In Android 10 veranderen voldoende zaken, maar al met al is het geen enorm ingrijpende update.

Andere navigatie

Wat direct in het oog springt is het ontbreken van de terug-toets. Google kiest bij Android 10 voor navigatie middels gebaren. Door omhoog te vegen spring je naar het homescreen en door van rechts naar links te swipen spring je terug naar de vorige pagina. Als je gewend bent aan de oude navigatie kan je voorlopig ook nog de oude vertrouwde navigatie gebruiken.

Android 10 - Gesture navigation
Android 10 - Gesture navigation

Dark theme

Als je in het donker wel eens je telefoon raadpleegt is de nieuwe Dark theme een uitkomst. Deze modus kan je in het snelmenu aanzetten en zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, voor een donkere achtergrond in je complete systeem. App-ontwikkelaars worden gestimuleerd om hun apps ook een donkere modus mee te geven. Het zal even duren voordat alle apps een Dark theme hebben, maar in het begin ondersteunen de standaard Google apps en de complete user interface in ieder geval deze modus. Naast de Dark theme heb je in Android 10 ook de mogelijkheid om de hoofdkleur van je interface aan te passen. In plaats van blauw kan je kiezen voor onder andere zwart, groen en paars.

Android 10 - Dark theme
Android 10 - Dark theme

App toestemmingen

In Android 10 krijg je meer controle over de permissies die je een app geeft. Zo kan je bij het delen van je locatie nu instellen dat een app alleen je locatie mag gebruiken op het moment dat de app actief is. Het continu bijhouden en volgen van je telefoon behoort daarmee tot het verleden. Ook zorgt Anrdoid 10 voor een beter overzicht van alle permissies. In het permissie-overzicht kan je per app de permissies zien. Ook kan je zoeken op een permissie, bijvoorbeeld 'gebruik camera', en zien welke apps deze permissie hebben.

Android 10 - App permissies
Android 10 - App permissies

Verbeterd deelmenu

Het deelmenu, om bestanden of links met anderen te delen, is verbeterd Ún veel sneller. In Android 10 komt het deelmenu direct tevoorschijn. Tevens zie je de url als je bijvoorbeeld een artikel deelt, zodat je deze ook makkelijk kan kopiŰren. Handig is dat je nu ook via een QR-code je WiFi kan delen met gasten of vrienden. Het intikken van een moeilijke code is daarmee verleden tijd en bovendien zitten je gasten sneller online.

Zwevende snelkoppelingen

Als je Facebook Messenger gebruikt hebt je al een keer de zogenaamde Bubbles UI gebruikt. Het is een gemakkelijke manier om middels een zwevende ronde snelkoppeling te mutitasken. Het is een handige methode om een gesprek gaande te houden, terwijl je ondertussen met iets anders bezig bent. Google biedt deze snelkoppelingen nu standaard aan app-developers aan. Reken er dus op dat je deze manier van navigeren steeds vaker gaat zien. Google gaat de Bubbles UI gebruiken voor Hangouts en Berichten.

Android 10 - Live caption
Android 10 - Live caption

Overige aanpassingen

  • Met Live Caption krijg je live ondertiteling op je telefoon bij alle gesproken content, zoals video's podcasts, games, of wat dan ook. Live Caption is ideaal voor doven en slechthorenden. Live Caption werkt overal en altijd omdat geen internet benodigd is.
  • Dankzij Smart reply krijg je nu niet alleen voorgesteld antwoorden, maar ook voorgestelde acties. Als een vriend je uitnodigt voor eten dan is het voorgestelde antwoord bijvoorbeeld een duimpje. De voorgestelde actie is het openen van Google Maps met daarin de route.
  • Met Sound Amplifier kan je het geluid van je telefoon optimaliseren. Je kan het geluid versterken, maar ook achtergrondruis verwijderen. Hierdoor heb je veel meer controle over hoe het geluid wordt weergegeven. Sound Amplifier kan je ook downloaden op oudere Android versies.
  • In Android 10 krijg je de periodieke veiligheidsupdate sneller en makkelijker. De veiligheidsupdates krijg je nu direct via Google Play net als de updates van je andere apps.

portablegear.nl